Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Sony MDR-EX750NA H.EAR IN NC met 4.5 sterren.

The Good
  • Goed gebalanceerd geluid
  • Hi-Res Audio ondersteuning
  • Ruisonderdrukking onafhankelijk van de audiospeler die je gebruikt
  • Vliegtuigaansluiting


Sinds de Xperia Z2 bouwt Sony standaard ondersteuning voor ruisonderdrukking in haar smartphones in. Heb je geen Z series toestel en wil je toch van ruisonderdrukking en Hi-Res audio kunnen genieten, dan biedt Sony met de MDR-EX750NA H.EAR IN NC een heel fijn alternatief.

Unboxing

In de doos van de MDR-EX750NA H.EAR IN NC vinden we:

  • De MDR-EX750NA H.EAR IN NC
  • Handleidingen
  • 4 Sets verwisselbare eartips
  • Kabelclip
  • Vliegtuigadapter

Wat wel op het doosje vermeld staat, maar niet aanwezig is, is het reistasje. Waarschijnlijk mist deze omdat we een persexemplaar hebben ontvangen en zal deze wel in de uiteindelijke verpakking zitten.

Design

Qua design is de MDR-EX750NA H.EAR IN NC een beetje saai. Hij is dan wel in vijf kleuren verkrijgbaar, maar het geheel is gewoon niet bijzonder. Overigens is dit wat mij betreft geen minpunt. Zelf ben ik altijd wel blij met headsets die niet al te nadrukkelijk aanwezig zijn. Het is een stukje persoonlijke voorkeur. Leuk is wel dat de hele h.ear serie in dezelfde kleuren te koop is. De h.ear go speaker kun je dus in dezelfde stijl kopen als de MDR-EX750NA h.ear in NC.

Sony MDR-EX750NA _MG_8243

Afstandsbediening

De MDR-EX750NA h.ear in NC bevat een relatief grote afstandsbediening. Deze bevat niet alleen een actieknop en een microfoon, maar ook de schakeling voor de actieve ruisonderdrukking. Met een LED geeft de MDR-EX750NA h.ear in NC aan of de ruisonderdrukking aan staat. Belangrijk want de wilt deze niet onnodig aanzetten. Zonde van het stroomverbruik.

Sony MDR-EX750NA _MG_8245

Hi-Res Audio

De MDR-EX750NA h.ear in NC is een headset gemaakt voor Hi-Res Audio. Hi_Res Audio is vooral te vinden in FLAC bestanden en is muziek in een hogere resolutie. Een normale CD opname is een 16-bits vertaling van een analoge audio-opname. Hi-Res Audio bestanden maken gebruik van 24-bit en dan heb je ruim 6,5 keer zoveel detail in de muziek zitten. Maar waarom is een gewone hoofdtelefoon dan niet in staat dit weer te geven? De drivers in de hoofdtelefoon moeten in staat zijn om een minimaal frequentiebereik van 40KHz te behalen en dat maakt de technologie nog wat lastig. In de MDR-EX750NA h.ear in NC is volledige ondersteuning voor Hi-Res audio aanwezig.

Actieve Ruisonderdrukking

De MDR-EX750NA h.ear in NC beschikt ook over actieve ruisonderdrukking. Dat wil zeggen dat in de oordopjes een tegengeluid wordt gegenereerd om het geluid van buiten weg te drukken. Hierdoor hoor je nauwelijks geluiden van buiten en beleef je de muziek veel beter. De hardware hiervoor zit in het enigszins grote kastje dat aan de kabel vast zit. Deze heeft een eigen accu die goed is voor 16 uur ruisonderdrukking.

Sony MDR-EX750NA _MG_8246

Om de ruisonderdrukking te verbeteren bevat de MDR-EX750NA h.ear in NC in ieder oortje twee microfoons die het omgevingsgeluid meten en compenseren. Het effect hiervan is buitengewoon goed ten opzichten van de standaard oordopjes die Sony met de Xperia Z2 meeleverde (mijn benchmark voor deze test). Waar doe oordopjes vooral heel goed waren in het onderdrukken van monotone ruis (motorgeluiden, PC ventilatoren etc), kan de MDR-EX750NA h.ear in NC veel beter met onregelmatig geluid overweg zoals dat van een radio die aan staat.

Sony-MDR-EX750NA-Actieve-Ruisonderdrukking

In de praktijk merk ik dat ik de MDR-EX750NA h.ear in NC zelfs zonder muziek te luisteren gebruik. Gewoon wanneer ik absolute stilte nodig heb om me ergens op te concentreren. Ik prik de twee oortjes in mijn oor en activeer de ruisonderdrukking, maar laat het snoer dan gewoon uit mijn Xperia smartphone. Net als bij andere ruisonderdrukkers hou je wel altijd een beetje white noise over tijdens stille momenten.

Geluidservaring

Genoeg over de twee belangrijkste features van de MDR-EX750NA h.ear in NC. Hoe zit het met het geluid zelf? Sony heeft de MDR-EX750NA h.ear in NC voorzien van een 9mm driver wat in ieder geval een garantie is dat deze een flink volume kan behalen zonder snel last te hebben van vervorming.

Sony-MDR-EX750NA--Geluidservaring

Maar Sony heeft nog iets gedaan om het geluid te verbeteren. Er is een piepkleine bassreflexbuis in de oordopjes weggewerkt om zo, op een natuurlijke manier, de lage tonen te versterken. Met succes overigens. Het hele klankbeeld lijkt goed in balans al kunnen de middentonen soms een tikkeltje scherp zijn. Zelf hou ik daar wel van. Zeker bij gitaarmuziek.

Draagcomfort

Je krijgt van Sony vier setjes eartips om de MDR-EX750NA h.ear in NC mee op maat te maken voor jouw gehoorgang. Onze tip, begin met de kleinste maat en bouw op als ze niet blijven zitten. Een te grote eartip gaat namelijk irriteren.

De MDR-EX750NA h.ear in NC zitten fijn in de oren en blijven ook bij wandelingen prima zitten. Voor gebruik tijdens het sporten zijn ze veel minder geschikt en vallen ze relatief snel uit het oor. Hier zijn ze simpelweg niet voor gemaakt omdat ze dan ook vochtbestendig moeten zijn en dat gaat weer ten kosten van de geluidskwaliteit.

Conclusie

Wie veel reist wilt actieve ruisonderdrukking om niet steeds naar de motoren van bussen, treinen en vliegtuigen te moeten luisteren. Sony voegt daar ondersteuning voor Hi-Res audio aan toe en maakt zo van de MDR-EX750NA h.ear in NC een allemansvriendje. Natuurlijk moet jouw muziekspeler en de muziek wel ondersteuning voor Hi-Res Audio bieden om hier gebruik van te kunnen maken, maar dan zal je zeker plezier hebben van de Sony MDR-EX750NA h.ear in NC.

Beschikbaarheid

De Sony MDR-EX750NA h.ear in NC is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.