GadgetGear.nl

Review: Requiem for the American Dream (Netflix vanaf 1 Mei)


Frank van den Berg beoordeelde namens GadgetGear de Requiem for the American Dream met 4.5 sterren.

The Good
  • Leerzaam.
  • Goed geproduceerd.
  • Fijn om naar te kijken.

The Bad
  • Weinig tijd voor praktische voorbeelden.

Documentaire van Kelly Nyks, Peter D. Hutchinson en Jared P. Scott over de teloorgang van de Amerikaanse Droom uitgelegd aan de hand van 10 principes door linguïst, activist en filosoof Noam Chomsky. In een tijdsbestek van 4 jaar zijn verschillende lange interviews met deze bijzondere intellectueel gehouden en verwerkt tot deze indringende documentaire.

De concentratie van rijkdom en macht, volgens Chomsky verantwoordelijk voor de neergang, verkeren in een constante uitwisseling tussen geld en rijkdom enerzijds en macht en politiek anderzijds. De twee houden elkaar in evenwicht door geld en regelgeving, een vicieuze cirkel. Als sprekend voorbeeld noemt hij de autofabrikant Ford die zijn medewerkers een substantiële loonsverhoging gaf met het idee dat zijn medewerkers dan een auto van hem konden kopen. Waar tot in de jaren ‘40 nog vooral een economie heerste vooral gedomineerd door ‘maak’ industrie is de balans duidelijk omgeslagen naar een economie gebaseerd op de ‘financiële’ industrie.  Heel duidelijk daarbij zijn de 10 principes die Chomsky hanteert en zo stapje voor stapje een beeld schetst van een verdorven wereld waarin iedere bewoner slechts een pion is die heen en weer geschoven kan worden door machthebbers en superrijken. Uitgelegd wordt dat slechts een klein deel van de wereldbevolking het meeste geld op aarde bezit en hoe gevaarlijk en slecht dit is.

REQUIEM_Chomsky_Office_books

Een korte periode van tijd waarin de bevolking in opstand kwam tegen deze situatie waren de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Veel succes werd geboekt met het houden van demonstraties tegen en voor van alles waar men in geloofde dat anders kon. Nu is het duidelijk ieder voor zich en God voor ons allen. Er zal zolang we zo passief blijven helemaal niets meer veranderen. De film beleefde zijn wereldpremière op het Tribeca Film Festival en werd met veel succes ook vertoond op het IDFA in Amsterdam.

Voorvertoning

De Nederlandse regisseur Kelly Nyks zal op 6 April na vertoning van Requiem for the American Dream in de Rode Hoed op initiatief van het John Adams Instituut een vraaggesprek ondergaan onder leiding van Tracy Metz, de voorzitter van het instituut. Deze avond is toegankelijk voor iedereen en informatie hierover vind je op de website van de Rode Hoed; www.rodehoed.nl. Requiem For The American Dream is vanaf 1 Mei beschikbaar op Netflix.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door hier te klikken of in de pop-up rechtsonder.

Reageren

Starten met de BitCoin

Wil jij ook investeren in crypto valuta? Dan start je met de inkoop van BitCoin, LiteCoin, Etherium, Ripple of een andere populaire munt. Wij adviseren dan BitcoinMeester.

Wil je daarna ook actief gaan handelen in altcoin? Dan verstuur je jouw crypto valuta van BitcoinMeester naar een marktplaats als Binance.

Wil je het crypto nieuws volgen? Check dan onze Crypto Valuta pagina.

Let op: Je kunt geld verdienen, maar ook verliezen. GadgetGear.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor jouw risico’s.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze website maakt gebruik van diensten van derden. Om bezoek te indexeren zodat we weten welke artikelen populaire zijn (Google Analytics), om video's te laten zien (o.a. YouTube), tweets te laten zien (Twitter) en andere zaken. Deze derden zetten analytische/tracking cookies op jouw computer. Zo kunnen ook wij onze boodschappen bij de supermarkt blijven betalen en deze site blijven maken. Accepteer je de cookies niet, zullen verschillende delen van de website niet functioneren - Sorry.

Sluiten