Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: BenQ W1080ST+ (Projector)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Fantastisch beeld
 • Projectiehoekcorrectie
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Mooi afgewerkt
 • Veel instellingen

THE BAD

 • Slechts twee HDMI kanalen
 • 3D projector zonder brillen?
 • Draadloos HDMI is een sterke feature, maar eveneens een losse accessoire

De BenQ W1080ST+ is dé entertainmentprojector waar BenQ afgelopen jaar meer op de markt kwam. Op slechts anderhalve meter kan de BenQ W1080ST+ een schermdiagonaal van 100 inch projecteren en natuurlijk op Full HD en lekker in 3D.

Unboxing

BenQ levert de W1080ST+ met de volgende onderdelen:

 • Documentatie
 • Batterijen (2xAAA)
 • Afstandsbediening
 • Stroomkabel

Opties

De W1080ST+ is ook geschikt om 3D beelden weer te geven. Daarvoor moet je de optionele 3D brillen aanschaffen. Voor onze test hebben we gebruik gemaakt van de New 3D Glasses II van BenQ. Dit zijn Active Shutter brillen die gebruik maken van DLP Link. Andere DLP Link brillen zouden ook moeten werken met deze projector.

Wil je draadloos verbinden met de W1080ST+, heeft BenQ ook daar een accessoire voor. Dit is de Wireless FHD kit. In deze kit zitten ook de benodigde beugels om deze op de BenQ W1080ST+ projector te monteren. De stroomvoorziening voor deze kit komt uit de USB aansluiting op de achterkant van deze projector.

Design

Qua design is de BenQ W1080ST+ een mooie, strakke beamer. Niet te groot en niet te klein waardoor het niet bezwaarlijk is om deze een vaste plek tegen het plafond te bieden. Alle aansluitingen zitten keurig aan de achterkant weggewerkt en het stroomsnoer heeft niet ook nog eens een voedingsblok dat je weg moet werken. Het is wel jammer dat het stroomsnoer van deze witte beamer toch gewoon zwart is. Bij montage aan het plafond zou ik een wit stroomsnoer kopen.

Aansluitingen

Qua aansluitingen heb je weinig te klagen met de BenQ W1080ST+. Aan de achterkant vinden we twee HDMI ingangen waarvan één met MHL ondersteuning. MHL is er om jouw smartphone of tablet op te laden terwijl deze het beeld van de beamer aanstuurt.

BenQ W1080ST+ IMG_0347

Verder vinden we een 12v trigger, een USB aansluiting om de Wireless FHD Kit, een ChromeCast of mediaplayer stick van stroom te voorzien, een VGA en RS aansluiting, een Component aansluiting en een audio ingang. Een netstroom aansluiting en Kensington Lock opening maken het geheel af.

Installatie

Het installeren van de beamer verloopt snel en simpel. Stroom erop, HDMI kabel erin en je bent klaar om te projecteren. Scherpstellen van de lens is ook een koud kunstje. Ingewikkelder wordt het wanneer de BenQ W1080ST+ niet recht op het projectie oppervlak staat. Het corrigeren van de projectiehoek kost iets meer tijd, maar is tot een verrassend grote hoek goed te doen. Een pluspunt voor de BenQ W1080ST+.

Afstandsbediening

Wil je de BenQ W1080ST+ verder afstellen. gebruik je de afstandsbediening en dan kun je echt de diepte in. Zo zijn de kleuren en het contrast van de BenQ W1080ST+ verrassend goed af te stellen op het projectie oppervlak.

BenQ W1080ST+ IMG_0338

Kijkervaring

Met 2200 ANSI Lumens is de BenQ W1080ST+ een stuk sterker dan haar voorganger en dat levert in een volledig donkere kamer enorm rijke contrasten op. Letterlijk een thuisbioscoop ervaring. Het beeld is dan ook echt mooi scherp. Wil je met vrienden een voetbalwedstrijd zien, hoeft de kamer niet helemaal donker te zijn. Ook met matig omgevingslicht is het beeld prima te zien al loopt het contrast dan wel terug. Maar dat gedrag hoort gewoon bij een beamer.

Echt indrukwekkend zijn de 3D films die ik met deze projector heb gekeken. De New 3D Glasses II doen hun werk goed en blijven perfect gesynchroniseerd met het beeld van de BenQ W1080ST+. De aanwezigheid van de Wireless FHD Kit maakte de test nog veel handiger en leuker.

Conclusie

BenQ levert met de BenQ W1080ST+ een perfecte entertainmentprojector, maar levert hem gek genoeg incompleet. Het is een 3D projector zonder 3D brillen. Die moet je los bijkopen. Het is een projector waarbij BenQ draadloos gebruik promoot, zonder de draadloze zender en ontvanger mee te leveren. Allemaal opties die bij de totaalprijs mogen worden opgeteld. Opties die de test voor mij erg leuk maakten en er eigenlijk standaard bij zouden moeten zitten. Vandaar een bijna perfecte score.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.