Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Galaxy S7 Edge, verschillende chipsets, verschillende camera’s

Samsung maakte er geen geheim van. Er zijn twee verschillende chipsets gebruikt voor de Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge. De één scoort beter dan de ander en welke je krijgt hangt af van waar je woont. Of in ieder geval hoeveel geld je hebt.

Woon je in Europa, krijg je Samsung’s eigen Exynos 8890 Octa chipset. Een prima chipset voor een flagship toestel die zeer hoog scoort in de benchmarks. In de VS krijg je echter de Qualcomm Snapdragon 820 chipset. En die scoort in hetzelfde toestel gewoon meer punten. Het verschil is nihil, maar de Amerikaan krijgt toch een betere smartphone voor hetzelfde geld… en dat is jammer voor jou als Europeaan. Natuurlijk kun je een model uit de VS importeren of juist er voor kiezen een echte, gouden Galaxy S7 Edge te kopen. Dan krijg je ook het Snapdragon model.

Maar nu, een dag na de release, blijkt dat ook de camera’s verschillen. De camera’s die zo essentieel zijn voor de waanzinnig mooie plaatjes die het toestel bij weinig licht kan schieten. Samsung deed dit vorig jaar ook al.

In de S6 series zat een Sony of een Samsung ISOCELL beeldsensor. Websites die het verschil hebben getest bevonden de Sony als de beste van de twee. Met best nog een beetje afstand. Bij de S7 lijkt Samsung dezelfde keuze te hebben gemaakt. Een deel van de gebruikers krijgt de Sony IMX260 camera en anderen krijgen wederom een Samsung ISOCELL. Overigens lijkt de camera voor altijd een ISOCELL camera te zijn.

De camera is in de presentatie van Samsung echt enorm belangrijk. Het is de eerste dual-pixel camera in een smartphone ooit. Maar bouwen Sony en Samsung dit jaar dan exact dezelfde beeldsensoren voor de camera van de S7 series? Of is er toch weer verschil. Het zal vast niet lang duren voor er websites zijn die een vergelijkende test produceren.

Waarom dit belangrijk is? Op de doos staat niet welke camera je koopt. Als de plaatsing willekeurig is en er verschil is in kwaliteit, dan heb jij daar als consument dus geen invloed op.

Waarom Samsung verschillende componenten plaatst? Simpel. De toestellen zijn zo gewild dat het waarschijnlijk niet mogelijk is voldoende onderdelen vanuit één leverancier te betrekken. Daarnaast kan, bij een defect in een onderdeel van een leverancier, Samsung voorkomen dat ze letterlijk de hele productie moet terugroepen. Andere fabrikanten hanteren dezelfde strategie op bepaalde onderdelen. Zo heeft Apple lang verschillende leveranciers voor haar displays gebruikt. Voor deze strategie valt natuurlijk ook wat te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.