Review: Plantronics Gamecom P80

De Plantronics Gamecom P80 is de draadloze headset voor je PC of PS4. Het is simpel plug & play, dus meteen genieten!

Unboxing

De doos ziet er stijlvol uit met de kleuren blauw en de binnenkant kenmerkend oranje. De voorkant bestaat deels uit doorzichtig plastic zodat je de helft van de headset al ziet zitten. In de doos zelf zit dus de P80 met oplaadkabel, een quick start guide en natuurlijk een USB dongel.

Design

De headset ziet er redelijk eenvoudig uit. De oorschelpen zijn vierkant, ze zijn aan de binnenkant oranje zonder opdruk. De buitenkanten zijn zwart met aan de kant van de microfoon 5 knoppen voor de bediening. Er zit daar ook een led lampje die aangeeft of de headset aanstaat, aan het opladen is of bijna leeg is. De hoofdband is eveneens zwart met een zwarte strook van zachte stof. We zien een oranje label met het merk van Plantronics. Op de bovenkant van de hoofdband zit een glimmende strook.  De microfoonboom is van zacht plastic gemaakt die redelijk buigbaar is. Op de buitenkant prijkt Gamecom in het wit. Waar de microfoon bevestigd is met de oorschelp zit een best dikke spleet waar we een beetje binnenin de schelp kunnen kijken. We zien dan de bedrading lopen, het oplaadpunt en gloed van het led lampje. Niet echt goed afgemaakt naar mijn mening.

Comfort

Zeker niet wat je zou verwachten van een Plantronics headset die ik altijd typeer als de meest comfortabele headsets die ik getest heb. Deze klemt best wel wanneer je de P80 opzet, ik zou niet adviseren om hem langere tijd op te hebben. Dat gaat na een uur of minder wel pijn doen aan je oren aangezien het op je oren zit i.p.v. om je oren zoals we gewend zijn van Plantronics. Ook is de stof die het aangenamer moet maken aan de harde kant. Ik heb zeker wel pijnlijkere headsets op gehad, dat is een ding dat zeker is, maar  echt comfortabel zou ik hem niet noemen.

Gebruikersgemak

Verrassend eenvoudig eigenlijk. Je plugt de USB dongel in je PC of PS4 en drukt op de aan/uit knop van je headset en ze zijn binnen enkele seconden verbonden. Ik heb meerdere draadloze headsets getest waarbij je zowel bij de dongel als de headset een knop in moest drukken om hen met elkaar te verbinden. Ook de functieknoppen zijn makkelijk te vinden, ze zijn groot en makkelijk in te drukken. Met de knoppen kun je het volume regelen, muziek stop zetten of doorspoelen. De microfoon muten is ook easy. Je klikt de microfoon omhoog en je hoort twee piepjes die bevestigen dat je microfoon daadwerkelijk gemute is. De headset gaat ook net wat verder dan zijn concurrenten, 12 meter i.p.v. de gebruikelijke 10. Dit merk ik toch wel dat ik net wat verder in huis kan lopen zonder signaal te verliezen. Prettig dus. Ook de tijd dat de P80 meegaat op 1 acculading is prima. Je kunt hem gebruiken voor films, muziek of games, 8 uur moet je makkelijk redden. En ook wel meer als je de volume niet max hebt. Voordeel van deze headset ten opzichte van de PS4 headset Plantronics 500HS is dat de headset de accu van je controller niet gebruikt dus je controller gaat langer mee, en je hoeft je controller niet mee te nemen naar de keuken om wat drinken te pakken etc.

Geluid

Ik kon weinig echte specificaties vinden van de speakers die erin zitten maar ik heb sterk het gevoel dat dit dezelfde 40 mm speakers zijn als de Plantronics 500 HS. Het is een stereo headset met 40 mm drivers. Niets uitzonderlijks dus. Toch weten ze me wel te verbazen. Ze klinken erg helder en hebben door de goede kamers ook een prima bass wanneer je aan het gamen bent. Stereo staat niet bekend om zijn locatie geluid. Daarmee bedoel ik dus of de actie achter je gebeurd of boven je etc. Dat doen deze stereospeakers prima, het is natuurlijk geen 7.1 geluid maar toch kon ik goed horen hoe ver en waar het geluid ongeveer vandaan kwam. Daar hebben ze dus wel even over nagedacht bij de tekentafel! Het geluid overall is erg prettig om naar te luisteren. Dat is het sterkste punt van deze headset.

Conclusie

Al met al een gemiddelde headset die niet echt comfortabel zit, wel makkelijk te bedienen is, goed geluid heeft en geen bijzonder design. De prijs is naar mijn mening wat aan de hoge kant met een gemiddelde prijs van €79,99 maar dan heb je wel een draadloze headset. Wanneer je bedraad wilt en 7.1 surround wilt hebben kun je kijken naar de Plantroics R.I.G. Surround 7.1 Zeker een aanrader!

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 3 sterren.

THE GOOD

  • 12 meter bereik
  • goed geluid

THE BAD

  • kan comfortabeler
  • USB dongel kan kleiner/op te bergen in headset
  • prijs aan de hoge kant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.