Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Minix NGC-1 (Windows 10 PC / Mediaplayer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Lekker stil
  • Snel
  • Perfecte WiFi verbinding
  • 128GB SSD
  • 4GB DDR2L Werkgeheugen
  • Mooie behuizing
  • 3 USB 3.0 poorten
  • Windows 10 inbegrepen

THE BAD

Minix weet al jaren bijzonder goede Android mediaplayers te bouwen. Vorig jaar verscheen met de Neo Z64 ineens een PC / Mediaplayer op basis van Windows 8.1 met (natuurlijk) een upgrade naar Windows 10. Dit smaakte naar meer en de NGC-1 lijkt zo ongeveer dé ultieme Windows 10 PC / Mediaplayer voor onder de TV te zijn geworden met ondersteuning voor 4K (30Hz) en een snelle SSD.

Mediaplayer of toch een PC?

Je merkt het aan de introductie, de NGC-1 kan op verschillende manieren worden ingezet. Voor mij als filmjunk is de NGC-1 een fantastische mediaplayer. Ik kan films draaien via VLC, maar ook via Plex waarbij is zelfs kan kiezen om de NGC-1 tot server om te bouwen (externe drives op de USB poorten), Kodi etc.

Het is ook geen enkel probleem om te besluiten de NGC-1 in te zetten als desktop vervanger. Office programma’s worden zonder problemen weergegeven. Multitasken is geen enkel probleem zolang je niet keihard gaan Photoshoppen of videobewerken. Voor het dagelijks gebruik heeft de NGC-1 meer dan genoeg rekenkracht aan boord.

Wil je nog een stap verder in jouw entertainmentbehoefte, is de Minix NGC-1 in zekere zin ook inzetbaar als micro-console. Knal Steam of Origin erop en je speelt binnen no-time wat leuke games. oké, verwacht niet teveel van zware shooters en racegames, maar klassiekers als Red Alert en Plants vs. Zombies en simpele games als Minecraft draaien als een zonnetje. Bovendien wordt het helemaal leuk wanneer je de NGC-1 met een Xbox controller verbindt.

Unboxing

Minix verpakt de NGC-1 met een netstroom snoer, een zeer net afgewerkte netvoeding, twee dual-band antennes en een HDMI kabel.

Design

Minix stapt voor de NGC-1 af van haar standaard, zwarte behuizing. Sterker nog, Minix haalt deze aluminium behuizingen bij dezelfde leverancier als Apple. Natuurlijk kunnen we niet nagaan of dit verhaal klopt, maar feit is dat de behuizing er piekfijn uitziet. Het aluminium is prachtig gevormd en gezandstraald. Ook de bedrukkingen zijn van hoge kwaliteit.

De voorkant van de NGC-1 bevat de status LED. Meer niet. Lekker clean.

Minix NGC-1 _MG_8203

Alle USB 3.0 aansluitingen zitten nu links van de NGC-1. Een keuze die ook gemaakt is voor iedereen die een dongle voor een draadloos toetsenbord of een AirMouse het liefst aan de achterkant erin steekt. Door de aluminium behuizing heb je via de zijkant doorgaans een beter signaal. Daarnaast is het nu veel prettiger om even een stick of harddrive te wisselen. Ook de power knop is aan deze zijkant te vinden. Netjes weggewerkt. Wederom mooi clean.

Minix NGC-1 _MG_8206

Opvallend detail is dat Minix de antennes allemaal aan de rechter zijkant heeft gepositioneerd. Net als een Kensington slot. Zou je deze zijkant tot achterkant bombarderen, zouden de USB poorten aan de voorkant komen te zitten. Minder mooi, meer functioneel. Net wat jouw voorkeur heeft.

Minix NGC-1 _MG_8204

De achterkant is tenslotte gereserveerd voor een analoge audio-uitgang, de Mini Displayport aansluiting, een HDMI aansluiting, SPDIF, Gigabit LAN en stroom.

Minix NGC-1 _MG_8205

Tenslotte heeft Minix nog haar best gedaan op de voeding van de NGC-1. Ook die ziet er zowaar heel netjes uit. De finishing touch wat mij betreft.

Minix NGC-1 _MG_8200

Specs

Met een prijskaartje van €399 is de Minix NGC-1 niet één van de goedkoopste oplossingen om Windows 10 aan een TV te hangen. Kijken we naar de specs dan zien we dat dit prijskaartje goed te verantwoorden is. Liefhebbers van kleine computers moeten de Minix NGC-1 dan ook vooral als een alternatief voor de Intel NUC zien waarbij het hele doosje gewoon al in elkaar zit.

De prijsopbouw van de Minix NGC-1 begint al bij de Windows 10 licentie. Want die is niet gratis. Hiervoor moet Minix €80 op tafel leggen. Minix heeft ervoor gekozen de NGC-1 uit te rusten met 4GB DDR3L werkgeheugen en investeert hiervoor meteen in snel geheugen van Samsung. Voor de 128GB grote SSD heeft Minix ook voor een premium fabrikant gekozen. In dit geval voor M.2 SSD’s van Toshiba. De chipset komt van Intel. Het is een Intel Celeron N3150 processor. Dit is een 64-bit quad-core processor met een maximale kloksnelheid van 2.08GHz. Voor games zit er een Intel HD Graphics GPU in die op maximaal 640MHz kan draaien. Via de DisplayPort aansluiting zijn tot drie schermen aan te sluiten op de NGC-1. Tenslotte zijn alle drie de USB poorten gewoon USB 3.0 poorten. Bam!

Draadloos

Zo is de Minix NGC-1 standaard uitgerust met Intel AC3165 adapter. Deze zorgt ervoor dat de NGC-1 profiteert van de nieuwste WiFi technieken. Zo kan de Minix NGC-1 overweg met het snelle 5GHz 802.11AC protocol. Hierdoor is dit ook de eerste Minix die wat mij betreft ook prima zonder LAN kabel als mediaplayer gebruikt kan worden. Normaal is een LAN kabel altijd het advies om zeker te zijn van een vlotte en stabiele verbinding. Echter werkt de NGC-1 hier echt als een zonnetje op WiFi AC.

Dezelfde adapter levert ook Bluetooth 4.2 Low Energie waardoor de NGC-1 met vrijwel al jouw gadgets overweg kan.

Gebruikservaring

Ik heb de Minix NGC-1 de afgelopen paar weken primair als entertainment hub gebruikt. Veel films gekeken, games gespeeld etc. Zo heel nu en dan heb ik er zelfs mijn verhalen voor GadetGear.nl op uitgetikt. Zonder me één moment te ergeren aan de snelheid of de draadloze verbinding van de NGC-1.

Conclusie

Minix mikt met de NGC-1 op het premium segment onder de kleine computers. Een markt die gedomineerd lijkt te worden door de Intel NUC en diverse klonen hiervan. Toch lukt het Minix om een prachtige aluminium computer neer te zetten waarbij niet bezuinigd is op kwaliteit. De Minix NGC-1 vervangt zonder problemen de gemiddelde desktop en mediaplayer. Bij maakt geen lawaai, heeft een laag energieverbruik en wordt niet warm. Dé ideale computer voor onder de TV of op het bureau van de receptioniste.

Beschikbaarheid

De Minix NGC-1 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.