Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

FAQ: Wat is een headless drone?

In droneland komen we steeds vaker de term headless mode tegen. Ook in goedkopere drones. Wat is het en waarom wil je wel of niet een headless drone? In deze FAQ leggen we het je uit.

Algemene drone besturing

De meeste drones beschikken niet over headless besturing. Daarom gaan we je eerst even uitleggen hoe de reguliere besturing werkt.

In dat geval zet je de drone voor je neer met de voorkant van je af. Je gebruikt doorgaans de linker stick om op te stijgen of om te dalen. In veel gevallen gebruik je deze stick ook om met links en rechts de richting van de neus aan te passen.

Met de rechter stick bepaal je dan de richting waarin je vliegt. Naar voren, naar achteren, naar links of rechts. Ik bedoel dan niet een bochtje naar links of rechts, maar letterlijk de zijwaartse beweging. De meeste dronevliegers die ik ontmoet gebruiken in de praktijd de rechter stick om echt te vliegen en de linker alleen om de positie van de neus van de drone te corrigeren wanneer deze draait.

Dit klinkt logisch en gemakkelijk, maar wat als de neus van de drone ineens draait. Door een windvlaag of door in de lucht ergens tegenop te botsen? Dan moet je eerst de nieuwe oriëntatie van de neus van de drone bepalen en daar jouw stuurmanskunsten op aanpassen.

Om je te helpen, zijn veel van dit soort drones voorzien van LED verlichting dat duidelijk aangeeft wat voor en wat achter is (maar dat werkt niet bij daglicht) en/of van verschillende kleuren rotorbladen voor en achter (maar ook dat moet maar niet opvallen). De headless mode lost dit allemaal op.

Headless Mode

Headless drones beschikken over een digitaal kompas dat wordt gekalibreerd bij opstijgen. Je zorgt dat de drone met de neus naar voren staat en dat jij er achter staat. Ook met jouw neus naar de drone.

Op het moment dat je de drone gaat starten voor de vlucht, legt deze de richting van het kompas vast. Wanneer de neus bewust of onbewust draait, zal de drone compenseren waardoor het voor jou aanvoelt alsof de neus wel de juiste richting op staat. Dus je de rechter stick naar voren, gaat de drone ook echt naar voren, dus van je af. Druk je de stick naar links, vliegt de drone naar links.

Headless Mode en drone racing

Zeker voor beginners is een headless drone gemakkelijker om te vliegen. Wil je gaan racen met jouw drone, is de kans groot dat je achter jouw eigen positie langs moet vliegen en je dan moet omdraaien. Op dat moment moet je in veel gevallen wel zelf gaan compenseren voor de richting waarin de drone vliegt. Niet alle racers zullen dit als plezierig ervaren.

Headless Mode en solarflares

Een ander ding om in de gaten te houden is dat digitale kompassen gevoelig zijn voor veranderingen in het magnetisch veld van de aarde. Bij solarflares kan de drone ontregeld raken en onvoorspelbaar reageren op de signalen van de controller. Het is verstandig om even op internet te checken op welke dagen je beter niet headless kunt vliegen.

3 reacties

  1. Ik ben blij met deze uitleg. Ik snap nu beter hoe het werkt en wat de link is met het digitaal compas.

  2. hallo heb een 6 kanaals FOCUS DRONE bij het uitpakken heb ik de handleiding ter hand genomen en gezien dat er een blad te weinig inzit , om de drone zijn bediening te begrijpen zonder uitleg.
    er zijn 2soorten zenders een vierkantige met de beide bestuur hendels naast elkaar, de andere is meer ovaal met de hengels de linker hoger dan de rechter, dit blad of wat dan ook om hem te besturen te weten te komen zou fijn zijn kunnen jullie mij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.