FAQ: Leven met een robotstofzuiger

Je wil over op de robotstofzuiger, maar programma’s als Radar zijn doorgaans vernietigend over de kwaliteit van de robots. In deze FAQ geven we uitleg over wat je mag verwachten van een robotstofzuiger en hoe je het maximale comfort uit deze huishoudhulpen haalt.

Jouw huis aanpassen

In programma’s waar de robotstofzuiger met de grond gelijk wordt gemaakt, gaat het vaak mis op hoogpolig tapijt. Dan bedoel ik niet tapijtjes met een draad van een centimeter of twee, maar gewoon dikke draden en sierkwastjes op de uiteinden. Daarnaast zijn er veel klachten over het opzuigen van speelgoed, vastlopen op snoeren etc. En allemaal zijn ze waar.

Wil je het comfort van een robotstofzuiger in huis halen, moet je er ook aan denken om jouw huis op de robotstofzuiger aan te passen of jouw verwachtingen bij te stellen. Zo moet het hoogpolig tapijt toch echt het veld ruimten. Kabels kun je het beste (eindelijk eens) wegwerken achter plinten of bundelen met kabelbinders zodat ze stug genoeg zijn om niet in het zuigmechanisme terecht te komen. Hoe dan ook, laat geen losse kabels op de grond liggen. Dat is vragen om problemen.

Heb je jonge kinderen in huis, dan heb je speelgoed op de vloer. Er zijn weinig robots die niet de uitdaging aangaan om zoveel mogelijk speelgoed op te zuigen, de kamer door te duwen of simpelweg te beklimmen. Zet de robot dan alleen handmatig aan op de momenten dat je ziet dat al het speelgoed is opgeruimd. Of zet de robot alleen in op verdiepingen waar geen speelgoed ligt. Datzelfde gaat ook op voor de was. Als alternatief kun je gebruik maken van een robot met ondersteuning voor virtuele muren. Die markeren speelgebieden met infrarode straling. De robot zal dit gebied dan negeren en er omheen schoonmaken.

Verwachtingen bijstellen

De robotstofzuiger is er om dagelijks zuigwerk te verrichten, maar kan niet alles. Dat de robot niet in staat zal zijn de trap te beklimmen zal vast geen verrassing zijn, maar er zijn modellen die een maximale drempelhoogte hebben waar ze overheen kunnen. Toch handig om te weten als je verwacht dat de robot ook de badkamer in kan.

Plinten blijven een probleem. De platte plinten zullen door iedere robot worden schoongeborsteld, maar ze kunnen niets met hoge plinten.

Onder de bank zuigen kan doorgaans alleen wanneer een robotstofzuiger platter is dan de ruimte onder de bank. Daarnaast zijn er modellen met camera’s die toch een minimale hoogte boven de camera verwachten. Check dit bij de fabrikant. Ook zijn er modellen die niet in het donker kunnen functioneren omdat ze te weinig licht hebben om op de camerabeelden te navigeren. Wil je jouw robot in de nacht aan het werk zetten, moet je ook daar een beslissing maken.

Tenslotte zijn ze niet onderhoudsvrij. Er zijn modellen die hun kleine reservoir in het laadstation kunnen legen, maar het gros zal regelmatig opengemaakt moeten worden.

Is er nog comfort?

Zeker. Ik zou niet meer zonder willen. Bovenstaande punten tellen in de praktijk niet zo gek zwaar. Voor het dagelijks schoonhouden is de robotstofzuiger echt heel fijn. Wel is het verstandig om een fijne stofzuiger te hebben voor het werk dat de robot niet kan doen. Daarvoor adviseren we een goede draadloze stofzuiger zoals die van Dyson of Black+Decker Ora series.

Eén reactie

  1. Ik heb zelf ook een robot stofzuiger (LG) en had eerst ook het idee dat hij alle taken zou overnemen. Helaas, in hoekjes komt hij niet en op de trappen moet ik toch nog zelf zuigen. Aan de andere kant is het wel een grappig gezicht om hem rond te hebben rijden en het scheelt wel iets in het huishouden. Nu stofzuig ik zelf de woonkamer nog 1 keer in de drie weken, in plaats van 1 keer per week.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.