Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: SBrick (Bluetooth LEGO steen)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Gemakkelijk in te bouwen
  • Zeer veel controle over jouw LEGO modellen
  • Het is mogelijk om scripts voor de SBrick te schrijven

THE BAD

  • De app interface zou zeker gemakkelijker kunnen

Oké, ik ben een purist. Als er geen LEGO op het steentje staat is het nep en heb ik er niks mee. En deze houding heb ik moeten bijstellen voor de review van de SBrick. Een handige bouwsteen waarmee LEGO technic modellen aangestuurd kunnen worden via de smartphone. SBrick kopieert niet, maar springt in een gat dat LEGO heeft open gelaten.

Unboxing

De SBrick komt in een klein doosje met een kleine handleiding en voor de fans, wat kleine stickers om op jouw LEGO model te plakken.

Design

De makers van de SBrick hebben hun best gedaan om de bluetooth steen zo compact mogelijk te houden en er toch voldoende contactpunten op te zetten. Stroom voer je aan de onderkant aan via een batterypack en aan de bovenkant krijg je vier bestuurbare aansluitingen. Aan de voorkant zit nog een groene status LED. De steen die wij hebben ontvangen is keurig LEGO grijs, maar we weten dat er ook andere varianten in omloop zijn. Tenminste, Google heeft er foto’s van.

Voorbereiding

Ga je de SBrick inbouwen in een officieel LEGO Technic model met power functions, dan moet je natuurlijk de betreffende power functions onderdelen kopen. De SBrick sluit je aan tussen de batterijhouder en de motoren/verlichting. Eventuele aansturingselementen via infrarood en schakelaars (o.a. 8869, 8879 & 8885) mag je negeren. Deze functies worden door jouw smartphone en de SBrick overgenomen. Wat je wel extra nodig gaat hebben is een stroomdraad voor tussen de SBrick en de batterijhouder. Daarbij heb je de keuze uit de LEGO onderdelen 8886 (20CM) en 8871 (50CM). Wij vonden de SBrick bij Speelgoednl.nl waar ze ook de losse kabels verkopen.

Daarnaast moet je bij het ombouwen van jouw model natuurlijk rekening houden met dat je de SBrick nog ergens in het ontwerp kwijt moet. In een strakke sportauto zal dit wat lastiger zijn dan in een grote dieplader. Inderdaad, gebruik jouw creativiteit ;-).

Gebruikservaring

In de unboxing video zie je al een compacte demo van hoe je de motoren en verlichting kan aansturen via Android of iOS. Zoals je ziet gaat dit in kleine stapjes. Deze manier van aansturen heeft een groot voordeel ten opzichte van het aansturen op vol vermogen zoals dit gebruikelijk is. Wanneer de motoren langzaam draaien heb je niet alleen meer controle over jouw model, maar controleer je ook de torsie van de motor. Op een rustige snelheid zal de motor veel meer kracht kunnen zetten. Ook leuk is dat je scripts kunt bouwen waarbij de smartphone zelfstandig het model zal aansturen. Dit is een erg leuke feature wanneer je bijvoorbeeld het LEGO reuzenrad gaat motoriseren. Je kan deze dan regelmatig even laten stoppen of een andere kant op laten draaien. Net echt dus.

Nu heb ik zelf nog niet de mogelijkheid gehad om de SBrick in een mooi model in te bouwen (ben al wel begonnen maar ook hier op de redactie is het gewoon enorm druk), dus dat resultaat voeg ik later nog een keer toe. Wat ik nog wel even met je wil delen is de video van de 42030 Volvo die door SBrick is gemotoriseerd. Je ziet hierbij hoe enorm veel controle je over het model krijgt.

LDraw

Voor LEGO bouwers die hun nieuwe modellen eerst op de computer uitwerken met LDraw heeft Vengit, het bedrijf achter de SBrick, ook een 3D Model gemaakt. Deze is te downloaden via de SBrick site en daarna in LDraw te importeren. Enig nadeel, de link op de site werkt op dit moment niet.

Conclusie

Waar Hubelino dé aanvulling is op LEGO Duplo, is de SBrick dé aanvulling op LEGO Technic. Heb je geïnvesteerd in het bouwen van een fantastisch model is niets leuker dan deze met de SBrick echt tot leven te wekken. SBrick is dat ene stukje ‘nep’ waar je jezelf echt niet voor hoeft te schamen. Top!

2 reacties

  1. ik heb een grote kraan gebouwd, waarbij de 4 steunarmen TEGELIJK moeten open en dichtvouwen. Dus heb ik de 4 motoren op één uitgang van de s-brick aangesloten. Werken? vergeet het maar. Pas als ik het aantal aangesloten motoren tot 1 exemplaar terugbreng werkt die ene mototr. Dus ook bij 2 motoren: geen reactie alles blijft onbeweeglijk. Hoe los ik dit op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.