Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Ontdek het Geheim van de Chef (Kookboek)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Netjes verzorgd
  • Duidelijke stappenplannen
  • Goed te vinden ingrediënten
  • Mooie recepten
  • Helder beschreven

THE BAD

  • Niets op aan te merken

Deze kerst reviewen we maar één kookboek. Simpelweg omdat we maar één kookboek konden vinden dat innovatief genoeg was om ons blij te maken. Ontdek het Geheim van de Chef is het boek van Masterchef 2014 winnaar Bart van Berkel. Een ICT minded persoon met een liefde voor koken. Daar herken ik me wel in (al is er enig niveauverschil 😉 ).

Waar gaat het allemaal over?

De eerste Masterchef leverde een soort van verzamelkookboek op. Netjes en inspirerend met de nodige uitleg over kooktechnieken. Helaas waren de gerechten grotendeels op topniveau met ingrediënten die niet of nauwelijks in de lokale supermarkt te vinden zijn en daarmee werd koken met dat boek een te grote inspanning.

Bart van Berkel doet iets vergelijkbaars, maar pakt het toch helemaal anders aan. Hij is in de leer gegaan bij de grote chefs. Van Peter Lute (Lute) tot Erik van Loo (Parkheuvel) en van Onno Kokmeijer (Ciel Blue) tot Ramon Beuk (Lidl). Bij al deze chefs heeft Bart goed gekeken naar de technieken die nodig zijn om hun signatuur gerechten op tafel te zetten.

Diezelfde gerechten zijn te vinden in Ontdek het Geheim van de Chef, maar dan net even wat gemakkelijker. Bart heeft de ingrediëntenlijsten versimpeld tot wat in de gemiddelde supermarkt (en soms toko) te vinden is. Hierdoor wordt het koken van de gerechten ineens haalbaar. Daarnaast worden ingewikkelde kooktechnieken stap voor stap uitgelegd. Gewoon plaatjes volgen en je komt er wel.

Of de gerechten via Bart heeft versimpeld net zo goed zijn als het origineel durf ik niet te zeggen. Helaas heb ik nog niet de eer gehad om bij de grote chefs te komen proeven. Wat ik wel kan vertellen is dat de gerechten absoluut goed op smaak zijn. Zeker met de kerst die eraan komt is Ontdek het Geheim van de Chef een prachtig boek om het hoofdgerecht of dessert uit te halen. Maar daarbij krijg je wel een tip van mij. Kook tijdens een kerstdiner alleen gerechten die niet helemaal nieuw voor je zijn. Ook al zijn de gerechten relatief simpel, probeer ze van te voren even uit. Overigens kan ik deze tip voor ieder kookboek geven ;-).

Verzorging

Maar eerst de uiterlijke verzorging van Ontdek het Geheim van de Chef. Dit kookboek is keurig ingebonden in een hardcover waardoor deze goed open blijft liggen. De bedrukking van de cover is zeer professioneel. Een juweeltje voor de boekenkast. Een lintje helpt je recepten te markeren. Het boek zelf is in full color gedrukt op stevig papier. Het fotowerk is netjes.

Ontdek-het-Geheim-van-de-Chef-Inhoud

Conclusie

Deze kerst hebben we maar één kookboek ervaren dat echt de moeite waard is. Met Ontdek het Geheim van de Chef brengt Bart van Berkel de meest ingewikkelde en mooie gerechten terug naar een vorm die jij en ik snappen en kunnen namaken. Met gewone ingrediënten uit gewone winkels. Ontdek het Geheim van de Chef inspireert en motiveert. Een kookboek zoals een kookboek moet zijn.

Beschikbaarheid

Ontdek het Geheim van de Chef is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com en via Bart’s eigen www.ontdekhetgeheimvandechef.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.