Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Kitchenaid Pastapers (5KPEXTA)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer stevig ontwerp
  • Gemakkelijk en snel in gebruik
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • Zeer consistent resultaat
  • Zes vormen

THE BAD

Deze kerst (of erna) verse pasta op tafel zetten? Met de Kitchenaid holle pasta maker of pastapers 5KPEXTA is dit helemaal geen probleem. Deeg heb je in 15 minuten gemaakt en met een paar minuten meer pers je vlot macaroni, penne of één van de vele andere soorten pasta.

Unboxing

De unboxing van de KitchenAid Pastapers bestaat uit de pastapers, een grote sleutel om de vormen mee vast te klemmen, een schoonmaakkwastje en een handleiding. De zes pastavormen zitten handig in de deksel van de pers weggewerkt.

Design

Wanneer je de Pastapers 5KPEXTA in de hand neemt voel je meteen dat dit echt KitchenAid is. Het grootste deel van de body bestaat uit metaal met een dikke verflaag. De belangrijke accessoires, de persvormen, zitten handig in de afdekklep opgeborgen. Het enige dat je los hebt liggen is het kwastje en de sleutel. Die gaan gewoon de besteklade in. Robuust, slim en handig op te bergen.

De Pastapers zelf sluit je aan op de accessoire-aansluiting die op iedere Artisan mixer aanwezig is. Let er wel op dat je de beslagkom eerst zal moeten verwijderen. Anders past het niet.

Aan de onderkant van de Pastapers plaats je de vorm. Meteen daaronder zit een metalen snijdraad. Hiermee snij je macaroni, penne en andere pastavormen op maat. Maak je geen zorgen over het mogelijk knappen van de draad. Deze is gewoon vervangbaar en dit kan je zelf met een schroevendraaier doen. Inderdaad. Deze accessoire is gemaakt om een leven lang mee te gaan.

KitchenAid-PastaPers IMG_7910

Gebruikservaring

Het maken van pastadeeg in de Artisan Mixer is altijd al een enorme tijdswinst voor me geweest. Toch draaide ik mijn spaghetti altijd zelf met een mooie Mercato pastapers die ik ooit voor veel te veel geld heb gekocht. En eigenlijk was 90% van wat ik maakte een vorm van spaghetti omdat iedereen dat altijd kan waarderen. Maar voor een vers portie pasta was ik dik een uur bezig. En dan was de boel nog niet schoon.

Het maken van pastadeeg met de Artisan Mixer kost zo’n vijf minuten inclusief het klaarzetten van de ingrediënten en het wassen van de handen. Het persen, inclusief het vervangen van de vormen, hangt natuurlijk af van de hoeveelheid pasta die ik maak. Voor een portie bestaande uit 100 gram bloem ben ik zo’n tien minuten bezig en nog eens 5 minuten per extra 100 gram bloem (het totale deeggewicht op basis van 100 gram bloem heb ik nooit gewogen). Het schoonmaken vraagt nog eens 7 minuten.

De grootste moeilijkheid is dat de pers met name bij vormen als spaghetti met veel slierten tegelijk komt. Dan ontkom je er eigenlijk niet aan een droogrekje te gebruiken. Bij andere, holle vormen leg ik een droge theedoek onder de machine. Deze trek ik er langzaam onderdoor zodat er zo weinig mogelijk stukjes over elkaar liggen. Pasta werkt immers het beste als het even kan drogen voor het de pan in gaat. Dit hoeft niet lang te zijn trouwens. Een minuut of tien maakt echt al een verschil.

Schoonmaak

Er zijn maar een paar onderdelen die de vaatwasser in mogen en daarvan is de wormschroef de belangrijkste. De rest hoeft ook helemaal niet de vaatwasser in. Laat de pastaresten drogen en al snel kun je ze met de borstel van de onderdelen afborstelen. Kleine gaatjes maak je vrij met een tandenstoker. Schoonmaak duurt gemiddeld zo’n 5 minuten. Zelfs de vormpjes kunnen helemaal uit elkaar als het moet.

Conclusie

De KitchenAid Pastapers 5KPEXTA is weer zo’n typische machine waar eigenlijk niets op aan te merken is. Hij doet precies wat hij moet doen. Hij zit enorm stevig in elkaar. Bergt gemakkelijk op en is ook nog eens gemakkelijk schoon te maken. En ja, dat hadden we eigenlijk ook wel een beetje verwacht. Waar ik voorheen verse pasta maakte in het weekend, doe ik dat nu ook lekker door de week heen. Er is geen pakje pasta meer open gegaan sinds deze machine er is.

Beschikbaarheid

De KitchenAid Pastapers is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.