Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Review: Intel Compute Stick (Windows 10 HDMI stick)

Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

 • Windows 10 in het heel, heel klein
 • Snel te installeren
 • Volwaardige USB aansluiting

THE BAD

 • Langzaam bij multi-tasken
 • Geen audio uitgang

Een volledige Windows 10 computer op een HDMI stick. Intel flikt het en dan ook nog op basis van een aardige quad-core Intel Atom processor. Wij bekeken de Intel Compute Stick van dichtbij.

Mindset

Maar voor we onze review beginnen, is het belangrijk om de verwachtingen even scherp te krijgen. Deze stick is qua volume gelijk aan een klein luciferdoosje. Mag ik een volledige desktopvervanger verwachten? Natuurlijk niet! Ga ik het vandaag hebben over de photoshop ervaring op deze stick? Nee! Ga ik kijken of ik Call of Duty III op de stick kan spelen? Ook niet! De Intel Compute Stick koop je voor de lichte PC klussen.

Intel Compute Stick IMG_7794

Unboxing

Intel verpakt de Intel Compute Stick netjes. Het mooie, maar compacte doosje bevat zelfs een netstroom voeding. Niet heel gewoon wanneer het om computers op HDMI stick formaat gaat. Buitengewoon handig is de HDMI verlengkabel die je wat meer ruimte geeft om de HDMI stick netjes weg te werken.

Design

Hij is kleiner dan het koellichaam van mijn desktop. Hij is kleiner dan mijn smartphone. Oké, hij is groter dan mijn smartwatch en ook groter dan de Google Chromecast 2015. Maar voor een complete Windows PC is de Intel Compute Stick echt wel heel klein.

Intel Compute Stick IMG_7796

Wat hierbij opvalt is dat de Intel Compute Stick toch gewoon ruimte biedt aan een volwaardige USB poort. Daarnaast is er ook nog ruimte voor een micro SD slot om zo de hoeveelheid opslagruimte te vergroten.

Intel Compute Stick IMG_7795

Aansluitingen

Qua aansluitingen loopt Intel tegen het probleem waar ook de Android sticks tegenaan lopen. Er is gewoon te weinig ruimte voor voldoende aansluitingen. De ene USB 2.0 poort die beschikbaar is moet je immers opofferen aan een muis/toetsenbord combinatie of AirMouse. Wil je hier toch meer uit halen, moet je dus met een USB hub aan de slag en dan bij voorkeur een powered USB hub. Externe SSD’s en andere hardware verwacht namelijk stroom op de USB poort en dat kan de kleine stick niet leveren. Aardig detail is dat je de Intel Compute Stick zelf vanuit die hub van stroom zou kunnen voorzien (hint).

Intel Compute Stick IMG_7797

Installeren

Het installeren van de Intel Compute Stick verloopt lekker vlot. Out of the box draait de Intel Compute Stick nog op Windows 8.1, maar vrijwel meteen krijg je op de optie om Windows 10 te installeren. Een klein kwartiertje later is deze vrolijk aan het installeren en nog 10 minuten later zit je achter een maagdelijke Windows 10 computer. Heerlijk!

Specs

De Intel Atom Z3735F chipset bestaat uit een quad-core 1.33GHz processor met 2GB aan DDR3/1333 werkgeheugen. Hoewel het werkgeheugen lekker vlot is, gebruikt de processor dit wel in een single channel modus. Hierdoor heeft de chipset niet heel veel bandbreedte om mee te werken. Deze beperking zie je terug in de multitasking capaciteit van de Intel Compute Stick. Je moet gewoon niet teveel tegelijk willen doen. Je krijgt standaard 32GB aan opslagruimte waar na Windows 10 een kleine 15GB van over is.

Besturing

Het nadeel van sticks als deze is dat ze vaak achter een dikke (nouja) TV hangen. Wanneer je een muis/toetsenbord op basis van bluetooth of van een unifying dongle op de stick aansluit is de kans erg groot op lag. Bij bluetooth accessoires speelt ook nog eens mee dat dezelfde chipset zowel bluetooth als WiFi moet regelen. Ook dat veroorzaakt lag. De beste WiFi performance behaal je dus wanneer je bluetooth uitzet. Het is dan ook onze aanbeveling om altijd de HDMI verlengkabel te gebruiken om zo te zorgen dat de stick wat afstand tot de TV kan houden. Dan heb je doorgaans een prima gebruikservaring met de Intel Compute Stick.

Gebruikservaring

Wanneer je de Intel Compute Stick als mediaplayer gaat gebruiken heb je het voordeel dat vrijwel alle streaming diensten, maar ook vrijwel alle mediacodecs voor Windows beschikbaar zijn. Full HD Netflixen? Het kan gewoon! Er zijn weinig Android sticks die dit ook bieden. Sterker nog, er zijn zelfs weinig Android boxen die dit kunnen.

Toch is er ook een nadeel en dat zit hem in de audio uitvoer. Tenzij je moeilijk gaat doen met een USB hub en een externe audiokaart, is de audio uitvoer erg beperkt. Voor de puristen en probleem. Voor de rest niet.

Wil je gaan gamen, dan werkt de Intel Compute Stick prima met browsergames. Wil je een Origin of Steam game op de Intel Compute Stick gaan draaien, heb je dikke pech. Alleen de Steam en origin clients zijn al een flinke last.

Voor alledaags computergebruik, dus een beetje surfen en een word documentje tikken, is de Intel Compute Stick krachtig genoeg. Wel moet je wat geduld hebben bij het wisselen van de apps. Daar speelt het geheugen echt een probleem.

Conclusie

Intel laat graag zien hoeveel kracht het op een klein oppervlak kwijt kan. Voor niet al teveel geld verander je iedere TV in een Windows TV die prima in staat is om basistaken uit te voeren. Een beetje browsen. Een beetje streamen. Helemaal prima. Wil je meer, heb je toch echt andere hardware nodig.

Beschikbaarheid

De Intel Compute Stick is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Eén reactie

 1. Hoi, Mijn Intel Compute stick draait prima behalve het geluid. Aangesloten op mijn TV (HDMI) verschijnt wel beeld maar geen geluid. Vele instellingen geprobeerd, zonder succes.
  Op mijn monitor (met speakers) prima geluid.
  Volgorde van opstarten ook geprobeerd.
  Is dat een TV-fout of de stick..?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.