QNAP introduceert een NAS met Android

We hebben het ze meerdere keren gevraagd en eindelijk hebben ze het gedaan. QNAP heeft de eerste twee NAS systemen met Android aangekondigd. QNAP is na Samsung de tweede die deze stap zet en de verwachtingen aan de kant van QNAP zijn dan ook hoog.

Samsung’s poging als pionier was interessant. De HomeSync NAS van Samsung kende eigenlijk maar twee ‘foutjes’. De belangrijkste was dat je hem alleen met Samsung smartphones en tablets kon gebruiken. De tweede dat er maar één enkele harddrive in ging en iedereen die belangrijke data op een NAS zet zou toch op zijn minst met een RAID opstelling moeten werken om te voorkomen dat je bij een crash al je data kwijt bent.

QNAP komt dan ook niet alleen met een single-bay NAS met Android, maar ook met een dual-bay model. Het gaat om de TAS-168 (single-bay) en de TAS-268 (dual-bay). Uiteraard bevelen we nu al dat laatste model aan ;-).

Hoewel Samsung alleen Android op haar NAS draaide, draait QNAP ook nog naar eigen besturingssyteem. Hierdoor krijg je niet alleen toegang tot alle Android apps, maar ook alle QNAP webapps. Zo is het nog steeds mogelijk om ook een serieuze mailserver, webserver, DLNA server of andere netwerkdienst op te zetten. Eigenlijk zoals we van QNAP gewend zijn.

Android draait dan ook op de HDMI poort en de hardware van QNAP zou sterk genoeg zijn om Android op 4K displays te draaien. De NAS systemen beschikken over een chipset met een dual-core 1.1GHz processor met een royale 2GB DDR3 werkgeheugen. Verder krijg je één USB 3.0 poort, 4 USB 2.0 poorten, 1 Gb LAN poort en dus een HDMI aansluiting.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.