Test: Samsung HomeSync GT-B9150 (Mediaplayer)

In februari van vorig jaar kondigde Samsung de HomeSync aan. Een nieuwe NAS die dubbelt als mediaplayer en tegelijk zich volledig integreert in met jouw smartphone en tablet. Nouja, het is meer een mediaplayer met een eigen opslagruimte dan een NAS, maar daar kom ik later op terug.

Unboxing

De 1TB versie van de HomeSync die wij ontvingen wordt geleverd met een netwerkkabel, een HDMI kabel en een netstroom adapter met snoer. Een handleiding zit er helaas niet bij. De HomeSync mag dan wel een Android apparaat zijn, maar ik kan me voorstellen dat er gebruikers zijn die toch een beetje houvast willen bij dit nieuwe type apparaat.

Samsung HomeSync Unboxing

Design

Het design van de HomeSyng is simpelweg mooi te noemen. Samsung heeft de MEDIAPLAYER van één status LED voorzien en deze zit aan de voorkant. Hij gloeit mooi turquoise in plaats van standaard blauw of groen. Ik hoop dit in meer Samsung producten terug te zien.

Samsung HomeSync Front

Omdat de HomeSync voor de huiskamer is bedoelt, is de afwerking aan alle kanten strak en glanzend. Daarnaast is de ondersteuning voor slechts één harddrive qua design een voordeel doordat de HomeSync zo lekker klein kan blijven.

Specs

De Samsung HomeSync draait op een dual-core 1.7GHz processor met 1GB aan werkgeheugen. Je krijgt 1TB opslag op de harddrive, maar ook nog 8GB in het flash geheugen. Dat laatste is vooral handig om apps snel op te kunnen starten. Met deze specs is de HomeSync een stuk krachtiger dan bijvoorbeeld de Neo X5 mediaplayer, maar ligt hij wel wat achter op de quad-core Android mediaplayers die steeds goedkoper worden.

Algemene waarschuwing voor servers met één drive

Een NAS is een prachtig apparaat om je foto’s en dergelijke op te zetten. Houdt er wel rekening mee dat de HomeSync slechts één harddrive bevat. In tegenstelling tot NAS systemen met meerdere drives ben je bij uitval al je data kwijt. Maak dus regelmatig een back-up van de HomeSync.

Aansluitingen

Aan de achterkant vinden we alle aansluitingen van de HomeSync. Je krijgt twee USB 3.0 poorten. Je kunt daarmee inhouden van USB sticks en externe drives snel overzetten naar de drive van de HomeSync. Ook krijg je een HDMI aansluiting en een extra optische uitgang voor naar je surround set. Hoewel WiFi leuk is, wil je voor streams natuurlijk een stabiele verbinding. Daarom zit er ook een LAN aansluiting op. Tenslotte is er ook nog een Micro-USB aansluiting waarmee de HomeSync direct aan een computer gehangen kan worden. Het blijft immers gewoon een Android apparaat.

Samsung HomeSync Back

Installatie

Wanneer je de HDMI hebt aangesloten, krijg je meteen toegang tot het installatiescherm (De HomeSync gaat er overigens van uit dat jouw TV 1080p aan kan). Daar vraagt Samsung je aan om via NFC de HomeSync te installeren of om de app op te zoeken op Google Play en die te installeren. Over iOS wordt niet gesproken, alleen over Android.

Dus ik tik met mijn Xperia Z1 op de NFC tag en krijg meteen de HomeSync app op Google Play voor mijn neus. Helaas mag ik hem alleen niet installeren. De app en dus de HomeSync, is alleen geschikt voor Samsung smartphones en tablets. Een strategische keuze die ik alleen van Apple zou verwachten. Gelukkig heb ik nog een Galaxy SIII liggen…

Samsung HomeSync Installatie

Via Google Play installeer ik de HomeSync app. Zodra die opent, moet ik naar de App Store van Samsung zelf om daar nog een HomeSync app te downloaden. Samsung doet erg haar best om de APK af te schermen.

Na installatie van de apps verloopt het hele proces alles behalve soepel. De tag is ongeldig en bij het scannen op het netwerk is de HomeSync niet te vinden. Pas na enkele keren herstarten kom ik erop.

De S3 is het eerste apparaat dat voor de installatie wordt gebruikt en is meteen administrator voor de HomeSync. Alle volgende apparaten (een Galaxy Tab3 in dit geval) zijn gebruikers die toestemming moeten krijgen van de S3. Op die manier voorkom je ongeoorloofde toegang tot de mediaplayer doordat iemand zijn of haar smartphone op de mediaplayer tikt.

Samsung HomeSync Bediening

Interface

Waar Samsung haar TouchWiz interface op smartphones en tablets knalt, heeft Samsung voor de HomeSync een compleet nieuwe interface ontwikkeld genaamd Nature UX. Deze hangt een beetje tussen de standaard Android interface en de interface van de Samsung SMART TV’s in. Dat is slim, want de interface van de Samsung TV’s is zeer gemakkelijk aan te sturen via een afstandsbediening met een touch oppervlak zoals jouw smartphone.

Is het een NAS of een Mediaplayer

Nu kom ik even terug op de vraag of het een NAS of een Mediaplayer is. Samsung adverteert de HomeSync als dé plek om je persoonlijke bestanden in huis op te slaan. Qua marketing is het dus een NAS en meteen een hele mooie.

Er is echter een hele duidelijke reden waarom geen enkele fabrikant van NAS systemen nog voor Android heeft gekozen. Ook niet als ze een HDMI aansluiting op de NAS zetten. Android is namelijk ongeschikt om als serieuze NAS te werken. Ja, het is mogelijk om snel bestanden van en naar de NAS te schrijven. Van over de hele wereld zelfs. Maar alles wat een echte NAS een NAS maakt is afwezig. Hij kan niet als router functioneren. Hij kan geen automatische back-ups draaien voor jouw PC of Mac. Hij kan zichzelf niet eens van een goede back-up voorzien.

Als Mediaplayer doet hij het echter wel prima. Ik bestempel de HomeSync dan ook tot een Mediaplayer met als extra een enorme opslagruimte. Daarmee gaat hij de concurrentie aan met Mediaplayers als de Neo X7 van Minix. Die heeft geen grote opslagruimte, maar is wel vrij toegankelijk voor alle andere apparaten.

App beperkingen

Hebben we de HomeSync eenmaal draaien, willen we daar natuurlijk wat leuke apps op plaatsen. Helaas, we krijgen toegang tot een zeer beperkte app store. Ook hier lijkt Samsung de deuren niet graag open te zetten en daarmee verliest de HomeSync het van andere Android mediaplayers.

Conclusie

Op het moment dat ik de HomeSync uit haar doosje haalde wilde ik er verliefd op worden. De HomeSync is een prachtig kastje dat ik met liefde in de woonkamer zet. Het feit dat Samsung de politieke keuze maakt alleen Samsung toestellen toegang tot de HomeSync te geven, maakt al dat de mediaplayer niet geschikt is voor de hele familie. Verdere beperkingen krijgen vorm in de beperkte hoeveelheid apps die beschikbaar zijn. Als ik de premium prijs daar nog eens bij reken, kan ik geen reden bedenken om hem in huis te halen. Dit is een nieuwe productcategorie, maar Samsung heeft hier echt nog heel veel leren van de Chinezen die al jaren dit soort mediaplayers bouwen. Samsung moet dit veel beter kunnen, maar dan moet Samsung dat wel willen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 2.5 sterren.

THE GOOD

 • Prachtige vormgeving
 • Prima integratie met andere Samsung toestellen
 • Snel te verbinden via NFC

THE BAD

 • Niet open voor smartphones en tablets van andere merken
 • Zeer beperkte hoeveelheid apps
 • Hoge aanschafprijs

8 reacties

 1. De prijs is 119 euro bij de Mediamarkt afgelopen zondag aangeschaft , waarom noemt u hem dan hoog.
  Heb er nu XBMC op geïnstalleerd en dat werkt goed en los toetsenbord van Trust er op gekoppeld werkt prima.

  1. De verkoopadviesprijs was op het moment van de review € 299. In de conclusie vergelijken we prijs en kwaliteit tegen deze adviesprijs. Na verloop van tijd wordt alles goedkoper. Door ouderdom of simpelweg omdat de markt er achter komt dat de gestelde prijs simpelweg niet klopt. Hier kunnen we in onze reviews geen rekening mee houden. Voor €119 is het plaatje anders en is de HomeSync gewoon een leuke aankoop.

 2. mooi apparaat wel een vraag wij zijn geaboneerd op netflix op de laptop werkt dit prima
  maar op de homesync hapert het vaak
  wat is hiervan de oorzaak ?

  1. Helaas kan ik het apparaat er niet even bij pakken om dit te checken, maar ik ga er vanuit dat het de WiFi verbinding is. WiFi is doorgaans een afrader bij het streamen. Doordat de HomeSync een afwijkend apparaat is voor de Netflix app kan het zijn dat Netflix een te zware kwaliteit probeert te streamen. Echter is dit natuurlijk puur theoretisch.

 3. hoi sjoerd, je had ook een bluray van samsung kunnen nemen. Daar zit ook de app van netflix op en die werkt perfect, zowel wifi als kabel.
  Of de WD TV LIVE. daarop werkt netflix perfect 1080.

 4. Heb hem nu jaar in huis en nu al niet meer bruikbaar omdat er geen updates op komen en wel op de smartphones waardoor er geen verbinding meer gemaakt kan worden. Dus Android 6.0.1 is niet compatibel. Zonde van je geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.