Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Mozilla stopt met Firefox OS

Het moest dé tegenhanger van Android worden, vooral in markten waar weinig geld voor een smartphone beschikbaar is. Het hele OS in de cloud gooien leek dé oplossing. Nu de eerste toestellen in een aantal landen verkrijgbaar zijn, gooit Mozilla toch de handdoek in de ring.

Firefox OS verscheen in 2013 en wist al snel een aantal hardware partners achter zich te krijgen. Panasonic werkte zelfs met Mozilla samen om het besturingssysteem op een aantal TV’s te zetten. De prijs van smartphones op basis van Android is echter enorm ingezakt over de laatste jaren.

Daarnaast biedt een OS als Android een belangrijk voordeel ten opzichte van een cloud OS. Native apps draaien een stuk sneller en lokale data-opslag is minder gevoelig voor het ontbreken van een internetverbinding. Bovendien zal de kwaliteit van de internetverbinding de kwaliteitsbeleving van het toestel zeer sterk beïnvloeden.

Mozilla is niet de enige die bezig is met een alternatief voor Android. Zo heeft Samsung haar Tizen OS als back-up op de plank liggen. Daarnaast is Ubuntu al een tijdje bezig met een mobiel OS, maar heeft net als Mozilla moeite om fabrikanten voor zich te winnen. Voorlopig moeten we het dus nog even doen met Android en iOS. En Windows 10 natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.