Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Trivial Pursuit Familie Editie (2015)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Veel vragen
  • Goed balans tussen kinderen en volwassenen
  • Vlot spel, maar niet te vlot

THE BAD

Vorig jaar bracht Hasbro Trivial Pursuit Party. Een variant op Trivial Pursuit die vooral lekker vlot te spelen is. Trivial Pursuit Familie Editie hangt qua moeilijkheid en speelsnelheid tussen het klassieke Trivial Pursuit en Trivial Pursuit Party in en blijkt extreem goed gebalanceerde gameplay op te leveren.

Unboxing

De Trivial Pursuit Familie Editie bevat naast het spelbord en de klassieke spelstukken en dobbelsteen ook twee kaartenhouders en vier sets vragen. Twee sets voor volwassenen en twee sets voor kinderen. Iedere set bevat 100 kaarten (dus 400 in totaal) en zes vragen per kaart (2.400 vragen in totaal).

Het doel van het spel

Het doel van Trivial Pursuit is om zo snel mogelijk partjes van alle kleuren te verzamelen. Dit doe je door een vraag van de betreffende kleur goed te beantwoorden. Wanneer je alle partjes hebt, probeer je het centrum van het speelbord te behalen om daar de eindvraag te spelen en zo het spel te winnen.

Versimpelde regels

De regels van Trivial Pursuit Familie Editie  zijn wat versimpeld ten opzichte van het grote Trivial Pursuit, maar niet zo extreem als de party editie. De versnelling zit hem erin dat je op ieder gekleurd vlak een partje kunt winnen. Je hoeft dus niet extreme afstanden op het spelbord af te leggen.

Een andere versnelling zit hem in de dobbelsteen waarop je een partje kunt gooien in plaats van een aantal stappen die je mag zetten. Op dat moment bepaal je zelf waar je op het spelbord jouw scoorvakje plaatst. Bovendien zitten er op de buitenring vakjes waarvandaan je snel nog een keer mag gooien. Er is dus erg veel ruimte om in niet al teveel beurten al je partjes te verzamelen, terwijl de eindstrijd wel het origineel volgt en daarmee lekker spannend is.

Trivial-Pursuit-Familie-Editie-2015-Bord

Uiteraard zijn de vraagkaarten afgestemd op een bepaalde doelgroep. De kinderkaarten richten zich echt op kinderen vanaf 8 jaar en bevatten veel onderwerpen die ze op school tegenkomen, maar ook vragen over popgroepen als One Direction die ik als volwassene ook niet zou kunnen beantwoorden ;-). Doordat je beide sets met kaarten op tafel kan zetten, is het goed te spelen wanneer je gelijktijdig kinderen en volwassenen aan het speelbord hebt zitten.

De speelervaring

Ik heb Trivial Pursuit Familie Editie  met zowel volwassenen als kinderen gespeeld. Wat opvalt is dat de moeilijkheid van zowel de vragen voor volwassenen als kinderen echt uiteenloopt. Het zijn vooral de onderwerpen die op de ene of de andere groep zijn gekozen. Hierdoor ligt het tempo van het goed beantwoorden van vragen bij kinderen van verschillende leeftijden en volwassenen ongeveer gelijk. De speelervaring is daarmee goed gebalanceerd. Bovendien kent het spel een prettig speeltempo.

Conclusie

Trivial Pursuit Familie Editie speelt vlot, maar niet té snel. Bovendien krijg je een ruime selectie aan kwalitatief goede vragen voor zowel volwassenen als kinderen. Daarmee is deze uitvoering van Trivial Pursuit echt geschikt om met de hele familie te spelen en wat mij betreft de leukste Trivial Pursuit die ik tot nu toe heb mogen spelen.

Beschikbaarheid

Trivial Pursuit Familie Editie 2015 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.