Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Kurio Smart met 4.5 sterren.

The Good
  • Veel educatieve software
  • Handig toetsenbord
  • Gratis 1 jaar Office 365
  • Gratis 3 maanden Ambrasoft
The Bad
  • Camera kan echt beter
  • 'Scharnier' kan slimmer


Oké, de titel van deze review klopt niet helemaal. Kurio levert de Smart tablet met Windows 8.1. Echter is de tablet geschikt voor Windows 10 en krijg je deze download na registratie bij Microsoft al zeer snel aangeboden en die Windows versie is waar wij onze review op baseren.

Unboxing

Kurio levert de Kurio Smart standaard met toetsenbord en een specifieke netstroom lader. Kurio heeft er bewust voor gekozen geen micro USB lader bij de tablet te leveren.

Design

Hoewel Kurio zich met de Kurio Smart toch echt op de kinderen richt, gaat het om kinderen in de bovenbouw en leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Het gaat dus om kinderen die echt al met huiswerk bezig zijn. Dit is dé reden dat de Kurio Smart met een detachable keyboard komt bij de Kurio Smart.

Dit toetsenbord is een volledig qwerty toetsenbord met een klein touchpad midden onder. Ook de pijltjestoetsen hebben een prominente plek gekregen. De Kurio Smart draait immers niet alleen om het maken van huiswerk, maar ook om het hebben van plezier.

Met ons testkind, dat de afgelopen vier weken met de Kurio Smart heeft mogen werken, ontdekten we maar één probleem met het design. Hoewel het scherm stevig in het toetsenbord staat, verliest het deze stevigheid wanneer het voorover klapt. Dit kan gebeuren wanneer een kind met de Smart gaat lopen wanneer deze niet is ingeklapt. Bij een volgende verzie zou een soort vergrendeling welkom zijn. Bij deze generatie is het vooral handig om kinderen duidelijk te laten zien hoe ze met de tablet moeten lopen om te voorkomen dat deze uit elkaar valt.

Verder is ons testkind (een meisje van 12 in groep 8) buitengewoon positief over het design en de kwaliteit van de Kurio Smart.

Aansluitingen

Qua aansluitingen is de Kurio Smart een beetje een vreemd verhaal. Aan de onderkant zit een pogo pin aansluiting om tablet en toetsenbord te verbinden. Alle andere aansluitingen zitten aan de linker zijkant.

Het verhaal begint met een specifieke power aansluiting. Kurio maakt geen gebruik van een micro-USB lader voor deze tablet. Een vreemde keuze in deze tijd waarbij zoveel mogelijk bedrijven gebruik maken van deze standaard. Bovendien is het gat even groot als dat van de 35mm audio aansluiting. Nu hebben we het getest en gaat er niets mis wanneer je de adapter per ongeluk in de audio aansluiting duwt, maar wanneer je een hoofdtelefoon met kracht in de power aansluiting probeert te duwen kan dit de plug in de Kurio Smart zeker beschadigen. Wat ons betreft niet de beste keus voor een dergelijke aansluiting.

Unboxing Kurio Smart IMG_5669

De twee andere aansluitingen zijn een micro-HDMI (inderdaad, je kan Full HD gaan met de Kurio Smart) en een micro-USB aansluiting. Die laatste is eigenlijk een normale USB poort die je met een USB OTG kabel bruikbaar kan maken. Daarnaast zijn er OTG USB sticks in de handel die je rechtstreeks kan inpluggen. Een micro-SD slot maakt het geheel af.

Specs

Het IPS touchscreen van de Kurio Smart is met 8,9 inch mooi groot. Met 1280×800 pixels is de resolutie vergelijkbaar met dat van veel Chromebooks en goedkopere laptops van de bekende merken.

Onder de motorkap van de Kurio Smart ligt een quad-core Intel Atom T Z3735G chipset met 1GB aan werkgeheugen en een Intel HD Graphics Gen 7 GPU. Met andere woorden, het is prima Minecraften op de Kurio Smart en ook een racegame als Asphalt is goed te spelen. Je krijgt 32GB aan opslagruimte.

De chipset biedt ondersteuning voor 2.4GHz Wi-FI op b/g/n. Daarnaast is er ondersteuning voor Bluetooth 4.0.

Met 4.900mAh is de accucapaciteit voor een tablet dik in orde maar… kinderen zijn zware gebruikers van tablets. Ons testkind haalde na de update naar Windows 10 3,5 uur werk/speeltijd op de accu.

Microsoft Office

Kurio levert de Kurio Smart netjes af met een jaarabonnement op Office 365 met Word, Excel en PowerPoint. Leerlingen kunnen dus direct met documenten van hun schoolwerken. Kijk je naar de reguliere prijs van dit soort abonnementen, is dit een mooie toevoeging.

Ambrasoft

Kurio heeft in Nederland een samenwerking opgezet met Ambrasoft. Ambrasoft is een populair pakket aan educatieve software dat op veel basisscholen in gebruik is. Via een speciale link kunnen gebruikers van de Kurio Smart drie maanden toegang krijgen tot oefenpakket Ambrasoft Rekenen & Taal. De account wordt gesynchroniseerd met de account die leerlingen op school gebruiken.

Andere apps

De Microsoft Office apps vormen slechts enkele van de 40+ apps die Kurio standaard op de Smart heeft gezet. Onderdeel van het aanbod is ook een serie spelletjes. Hieronder zit ook een aantal spelletjes die met de camera van de tablet werken.

Ons testkind is zeer druk geweest met het standaard aanbod (en Minecraft). Vooral de cameragames vielen op. Hierbij moeten kinderen zelf voor de camera bewegen om het spel te beïnvloeden. Het idee is te vergelijken met Nintendo’s Wii (U). De kwaliteit van de gameplay is echter afhankelijk van de hoeveelheid omgevingslicht tijdens het spelen. Binnenshuis zijn de bewegingen van het kind soms te snel voor de camera en dat beïnvloed het spelen negatief. Het idee is dus heel goed, maar technisch heeft Kurio hier echt nog een kleine uitdaging om te zorgen dat de tablet snelle kinderen kan bijhouden.

Camera

Hierboven noemde ik al het probleem van de camera om bewegingen van ons testkind goed bij te houden. De camera aan de voorkant is een 0,3 megapixel model en aan de achterkant krijg je 2 megapixel. Beide camera’s zijn niet heel lichtsterk. Kijkend naar de prijs en wat je met deze tablet krijgt, is het duidelijk dat Kurio hier heeft moeten besparen. De tablet zou anders een stuk duurder worden. Ons testkind heeft binnenshuis een aantal foto’s geprobeerd te maken. Hieronder het resultaat.

Ouderlijk toezicht

Voor ouderlijk toezicht rust Kurio geheel op de Windows Family Safety programma van Microsoft. Een slimme keuze. Hierdoor heb je de mogelijkheid om sites en apps te blokkeren. Ook de maximale gebruikstijd is instelbaar. Daarnaast krijg je wekelijks een overzicht over het gebruik van de Kurio Smart.

Gebruikservaring

Het gevaar bij een tablet is natuurlijk dat kinderen meer tijd op Youtube doorbrengen dan achter hun huiswerk. Wanneer we het over de gemiddelde Windows of Android tablet hebben, is dit al snel het geval. Toch zie ik dat Kurio met de Smart haar best heeft gedaan om zoveel mogelijk drempels weg te nemen.

Kinderen kunnen meteen met belangrijke applicaties als Word, Excel en PowerPoint aan het werk terwijl ze hetzelfde qwerty toetsenbord als op school hebben om hun huiswerk op uit te werken. De samenwerking met Ambrasoft blijkt ook een zeer slimme zet van Kurio en als ouder zou ik zeker geneigd zijn om na de drie maanden door te gaan met het pakket. De Kurio Smart legt op deze manier namelijk een sterke link tussen leren op school en leren thuis.

Over de motion games hebben we al genoeg gezegd. Die werken wel, maar niet goed genoeg voor de snelste gamers. Het is vooral een sterke eerste zet van Kurio om kinderen in beweging te brengen. Ik ben nieuwsgierig hoe dit zich verder gaat ontwikkelen.

Het enige verbeterpunt aan de gehele ervaring lijkt dan ook de camerakeuze van Kurio te zijn. Dat de tablet daardoor duurder zou worden valt niet te voorkomen, maar ook voor het huiswerk is een goede camera toch wel handig. Zelfs als deze maar aan één kant zit.

Conclusie

Van alle tablets die we dit jaar hebben getest is de Kurio Smart dé beste keus voor leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. De tablet is snel, heeft een goed scherm en is standaard van een sterke set apps voorzien waardoor leerlingen er meteen mee aan de slag kunnen. Het enige echte verbeterpunt is en blijft de camera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.