Review: Het Grote Sinterklaas Kookboek

Het is nog een maandje wachten, dan is het weer pakjesavond en nog 9 nachtjes slapen voor de goedheiligman met zijn zwartepieten voet aan wal zet in Meppel. Met Het Grote Sinterklaas Kookboek zet je het feest dit jaar op creatieve wijze kracht bij.

Design

Het Grote Sinterklaas Kookboek is een mooi stukje design. Het kookboek is gebonden in een dikke gestoffeerde, rode kaft en afgewerkt met gouden letters. Inderdaad geïnspireerd op het boek van de goedheiligman. Om je toch een idee te geven van wat erin staat hebben de makers er een handige wikkel  omheen geslagen.

Er is netjes gekozen voor een stevige papiersoort en het boek is natuurlijk in full color gedrukt. Het boek blijft goed open liggen en met een lintje kun je markeren waar je bent gebleven. Qua uiterlijke verzorging zit het dus wel goed met Het Grote Sinterklaas Kookboek. van Anneke Ammerlaan & Yolanda van der Jagt.

Inhoudelijk

Inhoudelijk is Het Grote Sinterklaas Kookboek misschien net iets anders dan je in eerste instantie zou verwachten. Zelf dacht ik al snel aan 100 varianten op de pepernoot en evenzoveel op de speculaaskoek (ook al zijn dit natuurlijk varianten van elkaar). Nee, de dames gaan in Het Grote Sinterklaas Kookboek all the way.

Wanneer we het boek openslaan op de zevende pagina worden we al meteen geconfronteerd met dé smaken van de Sint. Van kruidnagel tot witte peper en van kaneel tot gember. Alle decembersmaken staan centraal in dit boek.

Vanaf de tiende pagina helpt het boek je op weg om lekkere decemberknagerij te bereiden. Van de klassieke pepernoot tot de nodige versieringen en bijbehorende technieken. Daarmee levert het eerste hoofdstuk ‘voorpret’ de nodige inspiratie om het feest echt kleur en smaak te geven.

Het-Grote-Sinterklaas-Kookboek-Binnenkant

Het tweede hoofdstuk (ingepakt) gaat al veel meer over de echte gerechten dit bij deze periode passen. Hier zitten veel klassiekers tussen die een make-over hebben ondergaan om goed op het thema aan te sluiten. Dit zijn vooral de maaltijden in aanloop naar het heerlijk avondje.

En met ‘Heerlijk avondje’ komen we aan in het derde hoofdstuk. Dit hoofdstuk biedt eigenlijk een variatie aan gerechten en ideeën die heel goed in de vorige twee hoofdstukken geplaatst konden worden, maar wel met veel meer focus op sinterklaasavond. Van een S van kruidenboter tot Spaanse mosselen.

Het laatste hoofdstuk, ‘Nagenieten’ gaat vooral over nagerechten om het feest passend mee af te sluiten. Ook hier weer veel creatieve baksels die menig zoetekauw zullen aanspreken.

Ik heb een aantal gerechten uit het boek mogen bereiden. Wat me vooral aanspreekt is de laagdrempeligheid van de recepten. Ze zijn niet alleen op een toegankelijke manier beschreven, maar bevatten ingrediënten die bij de gemiddelde supermarkt wel te vinden zijn. Daarnaast zijn er recepten die simpelweg verrassen in zowel smaak als textuur. Zo mocht ik tijdens een workshop op het The Tasty evenement in Utrecht de amandel-wortelcake maken. Zelf zou ik dit recept op basis van de ingrediënten niet snel hebben gekozen, maar het eindresultaat is heerlijk van smaak en textuur.

Natuurlijk hebben we ook de ‘echte pepernoten’ uit het boek gemaakt en de Cafe Lungo met gemberroom en sinaasappel, maar ook nog een aantal meer hartige gerechten. Het zit allemaal gewoon goed in elkaar.

Conclusie

Qua navigatie tussen de gerechten is de indeling in vier thema’s niet heel intuïtief, maar verder is Het Grote Sinterklaas Kookboek werkelijk prachtig uitgewerkt. De recepten zijn duidelijk en het boek zit bomvol inspiratie om de maaltijden en het feest culinair aan te kleden. Het Grote Sinterklaas Kookboek is wat ons betreft de bijbel voor iedereen die dit kinderfeest culinair wilt ondersteunen.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Enorm leuke recepten
  • Veel ideeën voor de aankleding van het feest
  • Voor iedereen wel wat in te vinden
  • Mooie afwerking

THE BAD

  • Hoofdstukindeling is creatief, maar ook wat rommelig

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events