Review: Google Chromecast Audio

Google Chromecast Audio

Wil je jouw oude versterker en speakers in een Sonos netwerk hangen, ben je €399 kwijt en ook Denon vraagt dat bedrag voor haar Heos oplossing. Google vraagt €39 voor haar oplossing en is daarmee net geen tiende van de prijs.

Unboxing

Net als de eerste generatie Chromecast van Google, is ook deze Chromecast audio lekker compleet uitgerust. Je krijgt dezelfde USB voeding en micro-USB kabel als bij de Chromecast 2015 uitvoering, maar ook een losse 3,5mm audiokabel en natuurlijk een stukje documentatie. Lekker compleet dus.

Design

Het design van de nieuwe Chromecasts van 2015 is opvallend en in het geval van de Chromecast Audio ook nog eens bijzonder passend. De vormgeving van de Chromecast audio is namelijk naar voorbeeld van de klassieke langspeelplaten. Dat Google voor zwart plastic kiest maakt het geheel af. Even opvallend is de knalgele audiokabel die er standaard bij zit. Persoonlijk ben ik er helemaal weg van.

Installeren

De installatie is wederom lekker makkelijk. Je voorziet de Chromecast Audio van stroom en sluit hem daarna met de 3,5mm audiokabel (of eigen audiokabel) aan op jouw audioset of hoofdtelefoon (dat laatste kan inderdaad ook). Hierna voeg je de Chromecast Audio met behulp van de Chromecast app aan jouw Chromecast netwerk toe en kun je beginnen met het streamen van jouw audio naar jouw audioset.

Wil je het maximale uit de Chromecast Audio halen, is het handig om de instellingen even goed te bekijken. Hier is de compressie namelijk omlaag te zetten waardoor de kwaliteit van de muziek een stuk beter is. Standaard wil de Chromecast Audio nogal wat compressie over de muziek knallen. Mogelijk om de datastroom zo gering mogelijk te houden. Bij een goed netwerk is dat niet zo belangrijk. De Chromecast Audio streamt haar muziek op 24bit/48kHz. Dit is niet de hoogste bitrate die we bij multiroom audiosystemen hebben gezien, maar toch beter dan de 16bit/44.1kHz van Sonos.

Update – Google heeft de firmware op 11-12-15 van een update voorzien. Hierdoor is het mogelijk om op een kwaliteit van 24bt/96kHz te streamen.

Compatibility

De Chromecast Audio werkt echt perfect met Android toestellen en geeft je alle vrijheid om de streamen wat je maar wil. Voor iOS gebruikers is die flexibiliteit helaas een stuk minder. Bestanden die op het iOS apparaat zelf staan zijn momenteel niet te streamen evenals iTunes servers. Ook DLNA ondersteuning ontbreekt momenteel nog, maar dat is op te lossen door Plex als server te gebruiken, al is dat misschien een beetje een omweg.

Conclusie

Wanneer ik muziek van mijn smartphone naar mijn audioset wilde streamen, zat ik altijd vast aan bluetooth. Gewoon omdat ik geen €399 voor een WiFi optie wilde neerleggen. met de Chromecast Audio is dit probleem nu voor €39 te verhelpen en de kwaliteit is gewoon goed. De Chromecast Audio legt de basis voor een goed, custom multi-room audiosysteem. De Chromecast Audio doet precies wat het moet doen waardoor we geen nadelen aan de Chromecast Audio hebben kunnen ontdekken.

Beschikbaarheid

De Chromecast Audio is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Doet precies wat hij moet doen
  • Snel en simpel te installeren
  • Prima geluidskwaliteit

THE BAD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.