Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Google Chromecast (2015)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Nog steeds snel en simpel te gebruiken
  • Eindelijk 5GHz WiFi
  • Betrouwbare verbinding

THE BAD

  • Nog geen 4K ondersteuning
  • HDMI-CEC ondersteuning nog steeds niet volledig

Het is alweer anderhalf jaar geleden dat Google met haar Chromecast naar Nederland kwam en sinds oktober gingen de geruchten al over een opvolger. Die geruchten waren niet vreemd. Hoewel de originele Chromecast geniaal in gebruiksgemak was, was deze nog beperkt tot 2.4GHz WiFi terwijl 5.0 GHz WiFi aan het doorbreken was. De nieuwe Chromecast maakt dit meer dan goed.

Unboxing

Ook aan de verpakking van deze editie van de Chromecast heeft Google weer buitengewoon veel zorg besteedt. Toch zijn er wat veranderingen. De voornaamste is dat de Chromecast nu een vaste HDMI kabel heeft. Hierdoor is de nieuwe Chromecast flexibeler te plaatsen. Met name in combinatie met TV’s die aan de achterkant niet al te veel flexibiliteit bieden qua aansluitingen. Het USB snoer van de meegeleverde micro-USB kabel is bovendien comfortabel qua lengte (1,75m).

Design

Waar Google met de Chromecast Audio lekker speels is geweest door deze het uiterlijk van een langspeelplaat te geven, is de Chromecast 2015 vooral een platte schijf aan een platte kabel. Niet bijzonders, maar als het goed is verdwijnt hij toch al snel achter de TV. Oké, fans kunnen deze Chromecast in verschillende kleuren kopen.

Installatie

De installatie van de Chromecast gaat weer buitengewoon snel. Je plugt de Chromecast in de HDMI aansluiting en voorziet de Chromecast van stroom. Daarna start je de Chromecast app op de iPhone of Android smartphone en doorloopt de stappen. Met een minuut heb je de boel werkend. Een ongewijzigd goede workflow.

Specs

Aan de specs lijkt niet zo heel veel veranderd. De vorm van de nieuwe Chromecast was een belangrijk dingetje voor Google omdat de oude te bulky was voor een aantal TV’s. De flexibele kabel en smalle HDMI plug lossen dit perfect op. Daarnaast heeft Google de WiFi antennes van een upgrade voorzien zodat deze van het veel snellere 5GHz WiFi netwerk gebruik kunnen maken voor een minder storingsgevoelige beleving. Er is zelfs ondersteuning voor de snelle 802.11ac standaard. Toch beperkt de Chromecast zich voor nu toch tot streaming video op Full HD (1920×1080). Dit jaar mogen we dus klagen over het gebrek aan 4K ondersteuning, al kan ik moet niet voorstellen dat er veel mensen zijn die zich hieraan zullen storen.

Pop-up

Toch zit er iets in de nieuwe Chromecast dat me een beetje irriteert. De nieuwe software vraagt na verloop van tijd of ik nog steeds TV aan het kijken ben. De Netflix TV app doet dit ook. In dat geval bevestig ik mijn ‘wakkere staat’ met de afstandsbediening. Met deze Chromecast moet ik eerst mijn smartphone pakken en de app opstarten. Irritant omdat ik dan ook zie hoeveel berichten ik heb gemist. Dit haalt me echt uit mijn sessie als ik TV aan het kijken ben.

Daar komt nog iets bij. Veel bedrijven die ik ken gebruiken de Google Chromecast voor narrowcasting. Zeg maar een kabelkrant met reclame van het bedrijf zelf. Deze melding van de nieuwe Chromecast zal er mogelijk voor zorgen dat de Chromecast minder interessant is voor dit soort bedrijfsmatige oplossingen…

Chromecast vs. Android TV

Google heeft eigenlijk twee smart TV platforms in huis. Chromecast en Android TV. Die laatste probeert Google via TV makers de markt in te duwen. Merken als Philips en Sony leveren Android TV standaard op een aantal modellen mee. In geen geval zijn beiden gelijk. De Chromecast heeft namelijk een heel specifiek doel en dat is streams vanaf jouw smartphone of tablet doorsturen naar de TV. De apps op jouw smartphone moeten ondersteuning voor Chromecast bieden om compatible te zijn. Android TV is gewoon een platform waar apps op draaien en waarop ontwikkelaars hun apps live kunnen zetten.

HDMI-CEC

Google heeft in de Chromecast beperkte ondersteuning voor HDMI-CEC. HDMI-CEC is een protocol waarbij de mediaplayer de TV kan bedienen en andersom. Met andere woorden, een filmpje op pauze zetten kan met de afstandsbediening van de TV in plaats van dat je de app opstart. Sterker nog, stuur je een stream naar de Chromecast dan kan deze de TV starten en op het juiste HDMI kanaal zetten.

De ondersteuning van HDMI-CEC werkt verschillend afhankelijk van de TV die je hebt. Zo is mijn oude LG TV goed aan te sturen via HDMI-CEC, maar heeft mijn Philips Android TV toch wat moeite met opstarten via de Chromecast. Bovendien wil je, wanneer je een Logitech Harmony afstandsbediening hebt, hier liever geen gebruik van maken omdat de afstandsbediening dan niet meer synchroon loopt met de status van de TV. We zitten nu een geruime tijd na de lancering van de eerste Google Chromecast. Het was fijn geweest als Google HDMI-CEC compleet zou ondersteunen en beter nog, de optie zou bieden om dit uit te schakelen.

Gebruik

Met het magneetje op de HDMI plug heeft de Google Play iets speels gekregen, maar hoe nuttig is dit stukje design? Terwijl ik probeer om de plug in mijn TV te duwen (hangt aan een muurbeugel), schiet hij alle kanten op behalve de goede en daarmee verlaagt het magneetje het comfort tijdens het aansluiten van de Google Chromecast 2015. In theorie hoef je hem gelukkig niet meer uit de TV te trekken, dus die ergernis is er maar één keer.

De Chromecast bevat de nieuwste features van Google. Leuk detail is dat je hierdoor ook ondersteuning hebt voor eigen backdrops zodat je niet naar foto’s van anderen hoeft te kijken. Daarnaast is er een brede selectie van websites en diensten waar je foto’s vandaan kunt halen.

Verder werkt de Chromecast 2015 editie zoals je mag verwachten. Muziek en films streamen is geen enkel probleem en via de Chromebrowser kun je ook websites op het scherm spiegelen.

Conclusie

Toen de originele Chromecast uitkwam was deze het voorbeeld van een simpele methode om video’s naar een scherm te streamen. Tegelijkertijd was de WiFi hardware op het moment van verschijnen eigenlijk al oud. Met de Chromecast 2015 is op het gebied van WiFi een inhaalslag gemaakt, maar ontbreekt het eigenlijk aan ondersteuning voor 4K displays. Wie weet zien we volgend jaar een update aan de kant van Google, maar eerlijk gezegd mis ik het nog niet.

Beschikbaarheid

De Google Chromecast 2015 is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.