Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de Review Fallout 4 met 4.5 sterren.

The Good
  • prachtige verhaallijnen
  • eigen nederzettingen maken
  • upgraden van wapens en gear
  • gouwe ouwe muziek
The Bad
  • nog wel wat bugs


Jazeker, daar is hij dan. We hebben er even op moeten wachten maar zo’n titel verdient een goede degelijk review en daar gaat dus net wat extra tijd in zitten!

De laatste Bethesda Fallout game was New Vegas in 2010. Dat is dus 5 jaar geleden maar wat een genot om dan aan de slag te gaan met vermoedelijk de beste Fallout ooit. Waarom? Dat lees je hier. Alvast een tipje van de sluier, het is Fallout 3 maar dan met fantastische toevoegingen die de game compleet maken!

Het verhaal

Je begint met het aanmaken van een karakter voor de spiegel in je badkamer. Man, vrouw stem, alles is aan te passen. Ik heb zelfs al posts gezien dat men beroemde mensen na aan het maken waren!

Afijn, deze keer ben je daadwerkelijk erbij wanneer de bommen vallen. Je krijgt het signaal dat er atoombommen worden gebruikt tegen de VS en dat de geselecteerden zich moeten begeven naar hun Vault. Mooi om mee te maken is de paniek die om je heen is. Mensen die rennen voor hun leven, die niet door de gate mogen en dan het ongeloof onder de grond in de Vault. Eenmaal in de Vault word je op ijs gezet en wordt je tweemaal “wakker”. De eerste keer zie je dat je kind wordt ontvoerd en dat je vrouw wordt dood geschoten en de andere keer dat je zelf ook in vrijheid wordt gesteld om dan je queeste te ondernemen om je kind op te sporen.

Maar hoeveel jaren zijn er voorbij gegaan? ;), daar moet je zelf achter komen. De hoofdlijn is zeer interessant en spannend met genoeg actie en twists.

12303964_731112950351981_7831612213006425160_o
Ingang van de vault vlak voordat een Nuke dropt
12309951_731112953685314_1475384150491688405_o
In de rij voor je Vault suit!

De zij verhalen

Dit zijn er velen, maar ik pak er even twee uit. De Minut Men en de Brotherhood of Steel. De Brotherhood of Steel kennen we van vorige Fallout games natuurlijk wel. Deze keer zijn ze alleen groter en spectaculairder aanwezig dan ooit! En ja, we kunnen de Wasteland nu ook eindelijk van bovenaf zien in mooie gyrocopters! Lange leve de BOS. Je maakt carrière binnen de order en dit legt je geen windeieren betreft gear en wapens.  Je krijgt al snel een eigen Power Armor om er als Rambo op uit te trekken en ook energiewapens in overvloed. Later meer over Power Armor.

Dan de Minute Men. In één van de eerste quests krijg je te maken met de laatste Minute Men. Dit waren vroeger een organisatie van vele gemeenschappen die elkaar ondersteunden wanneer ze werden aangevallen. Met het verlies van het HQ en gebrek aan communicatie zijn de Minute Men opgehouden te bestaan.

Aan jou de taak om samen met Preston Garvey de organisatie op te bouwen, nederzetting voor nederzetting. Je begint met 1 dorp waar je voor moet zorgen. Dit kan een elementair onderdeel zijn in de game, maar het hoeft niet. Meer daarover later. Wat je voor nu moet weten is dat je met de reeks questen steeds meer nederzettingen overhaald om wederom te verenigen en zelfs je fort weer te veroveren. En dit brengt vele voordelen met zich mee, Rain from above!

De burgemeester van de Commonwealth

En hier kom ik terug op de vele nederzettingen die je kunnen helpen om de Minute Men weer groot te maken en jou daarvan de vruchten kunt laten plukken. Je bent de Generaal van de Minute Men en daarmee  ook verantwoordelijk voor de kleine nederzettingen in de Commonwealth. Maar waar ben je dan verantwoordelijk voor?

Nou voor voedsel, water, onderdak, slaapplaatsen, elektriciteit en beveiliging. je moet er dus voor zorgen dat je genoeg bedden hebt die droog staan. Genoeg waterpompen beschikbaar zijn en fruit te verbouwen is. Daarnaast komt het lastige gedeelte, stroom. Dit vereist even oefening. Je moet een generator bouwen, deze moet je verbinden via kabels met de apparaten zoals verlichting, turrets en je radiotoren die ervoor moet zorgen dat er nieuwe mensen je nederzetting komen bewonen. De kabels mogen niet over de grond slepen en kunnen niet door muren. Je moet dus ook nog eens zorgen voor verbindingspalen of punten binnenhuis. Dit kost je allemaal veel grondstoffen die nogal zeldzaam kunnen zijn. Wees dus slim met je stroom en plaats alles redelijk dicht bij elkaar!

Tip 1! Welke grondstoffen praat ik dan over? Nou, van alles, glas, staal, hout, koper, lijm, kristal, leer, doek, schroeven en ga zo maar door. Dit kun je allemaal vinden in de wereld door bijvoorbeeld een alarmklok op te pakken die je uit elkaar kunt halen op je basis voor plastic en printplaatjes. Of een stapel banden voor rubber. Kortom, je moet je ogen openhouden voor alle grondstoffen die je mogelijk nodig hebt. De random junk die je voorheen dus per ongelijk oppakte is nu zeer waardevol!

Tip 2! Als laatste je beveiliging. Dit moet meer zijn dan je water en voedselopbrengst samen. Dan is de aanval van Raiders of Super Mutants het kleinst. Je kunt je dorpen beveiligen met turrets, valstrikken en gewone wachterstorens. Plaats deze ook strategisch en effectief. Turrets op daken is zeer effectief te noemen, ze kunnen van grote afstand al bandieten raken en zijn zelf lastig neer te halen wanneer deze alleen maar mêleewapens hebben. Mocht je vragen hebben over het beheer van je dorpen dan wil ik graag helpen want het geeft best een kick om een bloeiend netwerk van nederzettingen te hebben die voor je werken.

12322630_731112130352063_3063178511325543232_o

Tip 3! Je kunt met een perk in de lijst zorgen voor onderlinge connecties om grondstoffen van elke nederzetting met elkaar te verbinden. In het begin is het namelijk zo dat je het moet doen met grondstoffen die je bij je hebt en wat je in het gebied kunt vinden. Wanneer je die verbind met een andere nederzetting delen ze de grondstoffen.

Maar waarmee werken ze dan voor je? Nou de mensen die niets aan het doen zijn, ( dus die je niet hebt aan het werk hebt gezet met beveiliging of voedsel verbouwen) verzamelen automatisch grondstoffen. Dit kan van alles zijn en heb je ook nodig voor het upgraden van je wapens en gear. Ja je leest het goed, en daar gaan we het nu over hebben

Upgraden gear en wapens.

Wanneer je perks hebt in het upgraden van je wapens en gear kun je heel veel verschillende dingen upgraden. Bij wapens denk dan aan de loop, grip, munitie of vizier. hieronder een korte video ervan.

Voor armor kun je meer beveiliging tegen kogels, energiewapens of radiatie krijgen. Daarnaast kun je bijvoorbeeld mods erop gooien dat je meer bij je draagt of dat je stiller rondsluipt.

Naast het upgraden moet ik natuurlijk ook wat vertellen over de wapens en gear zelf. Vele wapens en gear komen je bekend voor. De 10 mm pistool, de hunting rifle, de plasma rifle, minugun en natuurlijk de Fatboy en ga zo maar door! Daarnaast hebben we ook een nieuw wapen, de pipe gun. Een veelgebruikt wapen dat overal te vinden is en ook genoeg munitie. Ook hebben we een  nieuw freeze wapen, om vijanden te bevriezen.

Voor je gear kun je een overall aandoen en daarnaast voor elk ledemaat een apart stuk aandoen. Deze kunnen speciale eigenschappen hebben zoals 15% meer defense tegen ongedierte of +1 op Strenght.

Power Armor

Hoeveel trailers heb jij wel niet gezien waarin er een Power Armor hangt aan de kettingen klaar om verwoesting en verderg te zaaien? Ik best veel en tot mijn grote genoegen maak je al snel kennis met de basis Power Armor. Een Mechpak waarin je kunt zitten voor extra protectie tegen alle invloeden van buitenaf. Om dit te laten lopen rennen en andere dingen te laten doen heb je power cores nodig. En dat vind je niet heel snel. Dit zorgt ervoor dat je niet vastroest in je pak en zo alles met groot gemak neer kunt maaien. Doordat cores er redelijk snel leeg zijn en nieuwe niet om de hoek vinden zul je echt moeten bepalen wanneer je hem echt nodig hebt. Dit maakt het een leuke toevoeging want wanneer je hebt gebruikt voel je je echt baas.

Daarnaast kun je De Power Armor ook upgraden of aanpassen met diverse onderdelen. Je pak bestaat uit een hoofd, romp, benen en armen welke je allemaal afzonderlijk van elkaar kunt aanpassen of verwisselen. Zo kun je een Raider linkerbeen gebruiken naast een Vaulttech rechterbeen. Ze hebben unieke stats dus kies voorzichtig.

Het upgraden kan zorgen voor nog meer bescherming en de verf kan zorgen voor meer punten in Charisma of Strength, of dat je beter bestand bent tegen explosies. Daarnaast kun je kiezen uit een legio geavanceerde perks die pas later beschikbaar zijn zoals bleed op mêlee-aanvallen of beter sluipen, meer Perception enz.

Gameplay

Hoe speelt het? Nou fantastisch, het doet erg denken aan de eerdere Fallout games en dat is altijd goed. je gaat op pad en komt van alles en nog wat tegen aan plekken, vijanden en andere interessante dingen. Lekker op avontuur en niet gebonden aan een lineair verloop van de game.

Je hebt een grote keus aan wapens en munitie dus voor ieder wat wils. Wees zuinig met kogels en ga dus eerder voor een single shot i.p.v. een machine gun. De combat is zoals vanouds, goed mikken en goed dekking zoeken is essentieel en laat je maatje veelal de klappen opvangen. Tenminste, zo doe ik het veelal. Dan heb je nog het V.A.T.S. systeem waarmee je AP kunt spenderen om gericht te schieten op ledematen uiteraard.

Je komt verschillende karakters tegen die met je mee kunnen op avontuur. Ieder met z’n eigen specialiteit. Wanneer je relatie zeer goed is krijg je een permanente perk die erg handig kan zijn. Je kunt je maatje ook opschepen met een gelimiteerd aantal wapens, gear enz. Dus vergeet dat niet wanneer je over de stoffelijke overschotten van je vijand gebogen staat om hem leeg te pikken.

12309691_731112133685396_1864681679507811975_o

Graphics

Beter dan de vorige delen, dat zeker. De gezichten zijn wel degelijk next gen maar dat is niet over alles zo te zeggen. Ik zie wel degelijk pixelwerk hier en daar. Stoort dat? Nee, mij niet. Ik verwacht geen topgraphics van Fallout. Goede gameplay en verhaallijnen, daar gaat het mij om. De game is ook echt te groot om er overal slick en super uit te zien. De graphics kunnen er wat mij betreft prima mee door.

Geluid

Is prima te noemen, niets geks. Je hoort de voetstappen, de kogels hoor je om je oren vliegen, de impact zijn goed gedaan en de radio…. die is weer top. Vele oude hits die goede herinneringen terugbrengen aan de vorige delen.

Conclusie

Met Fallout 3 en New Vegas zaten ze al goed en met Fallout 4 alleen maar nog beter. Vele leuke nieuwe features en interessante verhaallijnen zit ik nog steeds verknocht te spelen! De sfeer is top en de gameplay zeker. Een mooie aanrader voor onder de kerstboom! De game krijgt van ons een 8,5. Dat ronden we af naar boven en dus een 9 voor de puntentelling

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.