Logo GadgetGear.nl
Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Test: Sonos PLAY:5 (2015 als stereo set)

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Handzaam formaat luidspreker
  • Sonos multiroom, geen getrek met draden
  • Stereo opstelling mogelijk
  • Hifi geluid
  • Akoestiek tuning met Trucplay
  • Prijs

THE BAD

  • Trueplay enkel iOS

Onlangs introduceerde Sonos de Play5 met Trueplay technology. Een luidspreker met hifi aspiraties en een technologie die het geluid uit de meeste Sonos luidsprekers oppoetst en aanpast aan de akoestiek van de luisteraar. Een unieke stap. Daar waar heel wat merken nog vechten om een plaatsje in de draadloze multiroom audio markt, juist daar zet marktleider Sonos een nieuwe mijlpaal; kwaliteit van het draadloze geluid.

PLAY5-White-PairGeheim
Op de IFA mochten wij onder strengste geheimhouding al luisteren naar de Play5 en de nieuwe Trueplay technologie. Wij waren in een zoektocht naar goed stereo geluid met Sonos apparatuur geëindigd met een Sonos Connect:Amp met Magnat Edelstein luidsprekers en een Sonos Sub. Deze set biedt het gemak van Sonos met de ouderwetse kwaliteit van echt hifi. Natuurlijk moet je dan wel van een goede bron streamen, zoals Deezer FLAC of een aangesloten Lenco platenspeler. Wij waren net begonnen om met deze set weer muziek te herbeleven zoals die een decennium geleden klonk uit een goede stereo installatie. En toen was daar die dan de Play5 in een ideale stereo opstelling. Wat een genot! De plaatsing van de instrumenten; het bereik; het warme strakke laag uit de Sonos SUB. Kortom de spaarpot kreeg in ons hoofd al een nieuwe bestemming.

Direct reflecting anno 2015
Een week geleden kregen wij de Play5 als set thuis geleverd om te testen in onze eigen omgeving. Voor een betere plaatsing hebben we staanders van NorStone aangeschaft bij IntoSurround in Eindhoven. De Play5 speakers staan verticaal prima op deze staanders. Het aardige is dat de karakteristiek van de Play5 luidspreker softwarematig aanpast aan de plaatsing. Een gyroscoop weet of de speaker horizontaal ligt of verticaal staat. De afstraling wordt dan softwarematig aangepast. Hoe dat precies werkt is ons onduidelijk, maar we geloven Sonos op hun woord. Wie de afbeelding bekijkt van de opengewerkte luidspreker, ziet dat de tweeters aan de lange kant geplaatst zijn. Wie één Play5 los plaatst zal deze op de lange zijde leggen met de tweeters aan de bovenkant. Als je de luidsprekers echter als stereoset plaatst, oogt de luidspreker beter verticaal. De afstraling is echter beduidend anders als je het logo naar buiten of binnen plaatst. Aan de logo zijde zitten de tweeters. Plaats je het logo aan de buitenzijde van het paar, dan klinkt de luidspreker wat ruimtelijker. Met de logo’s naar binnen is een exactere plaatsing van instrumenten hoorbaar. Dit is meer de traditionele plaatsing. De Trueplay akoestiek correctie moet je wel altijd toepassen om een authentieke stereo weergave te houden. Onze voorkeur gaat naar plaatsing met de logo’s naar binnen. Het verschil en de akoestiek correctie is dusdanig groot, dat je de Play5 echt thuis moet luisteren. In een showroom luisteren doet geen recht aan wat de luidspreker als set kan.

Technologie uit de jaren 80 als idee voor Play5 TrueplayWie weet dat Sonos ooit begonnen is door ex Bose medewerkers, die zal niet verbaasd zijn dat de Play5 gebruik maakt van technieken die Bose ooit decennia geleden introduceerde als het ‘direct-reflecting’ systeem. De plaatsing van de speakers in de luidspreker is bedoeld om de muziek te laten weerkaatsen in de luisterruimte. Hier komt echter de nieuwe technologie Trueplay om de hoek kijken. De Sonos app op een iOS apparaat maakt gebruikt van de ingebouwde microfoon. Bij het kalibreren van de luidspreker op de akoestiek maakt de software gebruik van de metingen en deelt het de resultaten met de luidspreker. Deze stelt zich dan optimaal in op de plek waar je wilt luisteren. Het klinkt als ware magie en dat is het ook een beetje. Het resultaat is echt verbluffend. De Play5 set klinkt met een Sonos SUB werkelijk perfect. Nou verschillen audio smaken behoorlijk, maar voor de meesten is dit echt beter dan wat men nu heeft.

Play5-2015-explodedHeilige graal?
Is de Play5 als set de heilige graal voor muziek beleving? Ja als het aan ons ligt! De set is met een Sonos SUB werkelijk gewaagd aan de meeste luidsprekers van 2000 Euro of meer. Maar dan moet je nog een versterker en andere apparatuur kopen. Een setje Sonos luidsprekers en een Deeze abonnement is voldoende voor heel veel ouderwets hifi genot, zonder ruimte vretende platen- of cd kast. Sonos heeft de Trueplay technologie ook beschikbaar gemaakt voor de Play1 en Play3. Steeds weer upgrade Sonos hun systeem en maakt het, waar mogelijk, ook nieuwe functies beschikbaar voor oude producten. De levensduur van Sonos is werkelijk gewaarborgd en al tien jaar genieten wij keer op keer van een merk dat rekening houdt met haar klanten van het eerste uur. Wie de stap naar Sonos maakt zal geen spijt hebben. De Play5 als stereo set maakt het nu extra interessant voor wie nog aan een ouderwetse stereo opstelling waarde hecht. De toepassing van akoestiek meting en aanpassing van de luidspreker karakteristiek is uniek. Een oude Play1 luidspreker die weggemoffeld achter boeken in een kinderkamer staat, klonk met Trueplay zelfs achter de boeken kraakhelder.

Conclusie
De nieuwe Play5 is al stereo set een aanrader. Wie zelf overtuigd wil worden, zal op zoek moeten naar een Sonos dealer en een setje laten spelen. De eigen oren zeggen meer dan honderd reviews. Wij kunnen alleen het duwtje geven om te gaan luisteren. Je zult niet teleurgesteld zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.