Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Divoom AuraBox (LED matrix speaker)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Enorm leuke LED matrix
  • Prima geluid uit de 3 inch speaker

THE BAD

  • De app is nog niet 'af'
  • Geluid is naar achteren gericht

Het is alweer heel wat jaartjes geleden dat we de laatste bluetooth speaker van Divoom reviewden. Divoom stond destijds vooral bekend om haar kleine speaker waar ze een enkele driver in plaatsten. Ondanks het plastic was het geluid van de speakers altijd wel aardig. Met de AuraBox laat Divoom zien dat het onderhand best durft te experimenteren.

Unboxing

Divoom levert de AuraBox bluetooth speaker keurig met een micro-USB kabel en een 3,5mm audiokabel voor een analoge verbinding. Er zit een handleiding bij, maar het enige dat je echt moet weten is dat je de Divoom app moet downloaden.

Design

De voorkant bestaat uit zwart-transparant plastic met een vierkante matrix daarachter. Ieder hokje heeft aan de binnenkant een melkglas afwerking gekregen met meteen daarachter een multicolor LED. Hierdoor zie je de LED’s onscherp en verdeelt het materiaal het licht toch een beetje over de kleine vierkantjes. De matrix bestaat uit 10 x 10, dus 100 LED’s.

Bediening

Bovenop de unit zit de drukknopbediening weggewerkt. Hier is het materiaal zacht waardoor je de knoppen echt indrukt. De knoppen geven je de bediening over het volume, play/pauze, aan/uit en verschillende animaties.

Specs

Divoom heeft de AuraBox van één grote 3 inch NdFeB driver voorzien met een metalen speaker grill ter bescherming. Het vermogen van de driver ligt op 5 Watt. Deze zit aan de achterkant van de speaker en blaast het mono geluid dus naar achteren. Natuurlijk beschikt de AuraBox over een microfoon zodat je hem ook als speakerphone kunt gebruiken. Communicatie verloopt via Bluetooth 4.0 Smart met een bereik van zo’n 10 meter. Op de 2.000mAh accu kan de speaker 3-4 uur gebruikt worden. Met de animaties uit halen we de zes uur met gemak. Met animaties aan halen we ruim 5 uur op een enkele acculading. Afhankelijk van de lader die je gebruikt heeft de speaker minimaal 3 uur nodig om volledig op te laden.

Aardig detail is dat de AuraBox ook een thermometer bevat. Deze is aan de achterkant van de speaker geplaatst. Via het LED display is de realtime temperatuur op de plek waar de speaker staat te bekijken.

Geluidservaring

Ik vertelde al dat je speaker naar achter gericht staat. De speaker presteert dan ook het best als deze vlak voor een muur is geplaatst. De muur reflecteert het geluid dan direct naar voren. Laar je de AuraBox de vrije ruimte in blazen, verlies je wat volume.

Natuurlijk blijft de AuraBox een speaker met maar één full range driver. Het geluid scoort dus niet extreem goed in het hoge of lage bereik. Sterker nog, Divoom heeft haar best gedaan om er een mooi gebalanceerd geluid uit te laten komen waar het gros van de speakers in deze prijsrange voorzien wordt van kunstgrepen om maar zoveel mogelijk bass te genereren.

De app

Divoom heeft de AuraBox app in de iTunes App Store en op Google Play geplaatst. Hoewel de standaard animaties van de speaker allemaal wel opvraagbaar zijn via de speciale knop bovenop, unlock je met de app echt de creatieve mogelijkheden van de AuraBox.

Toch is de app ook meteen de zwakte van Divoom. Hier en daar komen we nog wat Chinese teksten tegen en de music player kapt ermee wanneer je een notificatie tussendoor krijgt. Daarbij zet de app de track echt stop in plaats van op pauze. De app zal zelf animaties wisselen. Jammer daarbij is dat de App gene herkenning voor het genre en de BPM heeft. Divoom gaat er standaard vanuit dat je alleen maar snelle muziek op het ding afdraait.

Qua notificaties is de app overigens wel weer heel leuk opgebouwd. Zo zal de telefoon het icoon behorende bij de notificatie op de LED matrix van de speaker plaatsen. Er is ondersteuning voor Facebook, Twitter, Telefoon, Skype, SMS, WeChat, Line, WhatsApp en het voor ons onbekende QQ.

Wil je zelf creatief worden met de speaker? Dat kan ook. De app laat je helemaal los gaan op het maken van jouw eigen LED animaties die uit maximaal 8 frames mogen bestaan.

De opbouw van de interface is helaas niet altijd even duidelijk. Als Divoom met opvolgers voor deze speaker komt (en dat hoop ik wel), zou het fijn zijn als ze hier wat meer aandacht aan geven.

Conclusie

Ik heb de Divoom AuraBox nu twee weken in gebruik. Eerlijk is eerlijk, ik gebruik de speakerfunctie niet heel veel of in ieder geval niet vaker dan bij andere speakers die ik hier heb liggen. Ik ben vooral veel bezig met het maken van leuke animaties en als ik hem niet gebruik doet hij dienst als klok en in die functie valt hij enorm op. Daarmee is de Divoom AuraBox voor mij vooral onderdeel van het interieur geworden.

Beschikbaarheid

Wij vonden de Divoom AuraBox bluetooth speaker bij TelecomTelecom. Op het moment van schrijven kost hij €69.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.