Review: Adobe Premiere Elements 14

Wie ons een beetje volgt weet dat we al jaren al onze unboxing video's monteren in Adobe Premiere Elements. Oké, het zijn geen hoogstandjes maar dat heeft meer met ons eigen talent te maken. Vandaag bekijken we wat Adobe Premiere Elements 14 ons te bieden heeft.

Unboxing

Wanneer je de Elements serie in huis haalt, kunnen we spreken van een virtuele unboxing. Adobe levert haar Elements software niet 'kaal' op. Je krijgt altijd de Organizer software mee om daarmee jouw beeldbestanden geordend te houden. Na indexeren helpt Oranizer ook om bepaalde beelden versneld terug te vinden. Nieuw daarin is het vinden op basis van locaties en gebeurtenissen. Organizer zullen we verder niet specifiek in deze review behandelen.

Installatie

Wij hebben gebruik gemaakt van de online aankoop versie van Elements 14. Met een paar eenvoudige vragen is de software in no-time geïnstalleerd. Wanneer je Photoshop Elements 14 al op jouw systeem hebt staan, zal de startup pop-up zich automatisch aanpassen op de aanwezigheid van beide pakketten.

Opstarten

Het opstarten van Elements software is al een paar jaar een 2-traps proces. Je dubbelklikt op het icoontje en daarna gebruik je de startup pop-up om nogmaals te bevestigen dat je echt heel zeker bent dat je met Premiere Elements aan de slag wenst te gaan. Dit omdat je vanuit deze pop-up ook de organizer kunt starten. Ik geef toe, ik begin het onderhand wel heel erg onhandig te vinden. Waarom niet een derde pictogram op mijn bureaublad? Er is vast over nagedacht.

Interface

Bovenin de interface van Premiere Elements 14 zitten traditioneel drie belangrijke knoppen waarvan twee echt de hele ervaring veranderen.

Adobe-Premiere-Elements-14-Snel

Snel is een interface op basis van een storyboard. Als je veel korte shotjes hebt die je snel wenst te monteren, is de snelle interface al snel je grootste vriend. Je moet alleen wel accepteren dat je nooit volledige controle over de montage krijgt.

Adobe-Premiere-Elements-14-Professioneel

Hiervoor gebruik je de professionele interface met haar timelines. Hierop zijn beelden, geluiden en plaatjes vrij te schuiven. Zo krijg je controle tot op de milliseconde met drie video & audiotracks, een stemtrack en een muziektrack. Zou hou je alles ook nog eens georganiseerd.

Adobe-Premiere-Elements-14-met-Instructies

Tussen deze twee knoppen in vinden we nog de Met Instructies knop. Dit is de wizard van Premiere Elements 14 en helpt je door vragen te stellen om de wat lastigere mogelijkheden van de software te gebruiken.

Nieuwsgierig naar de bewerkingsmogelijkheden? Check dan onderstaande video die ik met Premiere Elements 14 in elkaar heb gezet. Niet alle functies komen aan bod, maar het laat wel aardig zien wat je van Premiere Elements 14 mag verwachten voor zowel het maken van video en fotocompilaties.

Highlights in Premiere Elements 14

De belangrijkste toevoeging voor Premiere Elements 14 is dat de software eindelijk geschikt is voor het bewerken van 4K video's. Net op tijd, want steeds meer smartphones filmen in 4K.

In navolging van de ondersteuning van 4K is het hele export menu van Premiere Elements 14 op de schop gegaan. Hoewel het oude menu prima bruikbaar was, was het ook een beetje een draak. Je moest met dropdowns klooien, het was niet altijd even duidelijk etc. Het nieuwe export menu is een opluchting en helpt je om met drie kliks jouw video in jouw gewenste bestandsformaat te exporteren.

Adobe-Premiere-Elements-14-Exporteren

Adobe heeft het Titels en Tekst menu van een flinke update voorzien met daarin een mooie hoeveelheid geanimeerde titels en teksten. Deze titels en teksten zijn dynamisch in de timelines en storyboards te plaatsen. Het bewerken hiervan blijkt een eitje. Zie je een tekst, klik je erop en klaar. Net als de achtergronden in de titels. Wil je ze in bewegende beelden plaatsen, maar je de achtergrondafbeeldingen gewoon transparant.

Premiere Elements 14 vs. Premiere Elements 13

Stel, je hebt Premiere Elements 13 al op jouw computer staan. Is upgraden dan de moeite waard? Ja en meer dan ooit. De nieuwe export module met ondersteuning voor 4K is wat ons betreft klaar voor de toekomst en dé reden voor alle gebruikers van eerdere versies om te upgraden naar Premiere Elements 14.

Wensen voor Premiere Elements 15

Nu Adobe de export interface eindelijk heeft aangepakt, zou ik het waarderen als Adobe ook wat andere interfaceproblemen aanpast in Premiere Elements 15. Zo opent de montage preview pop-up (ding heeft geen naam) nog altijd in een veel te klein venstertje. Wanneer je hem op jouw favoriete maat hebt en sluit, opent hij de volgende keer weer klein. Een kleine frustratie die er echt wel uit mag. Net als het verspringen van de tijdlijn bij lange video's wanneer je effecten probeert erin te slepen. Dit soort kleine issues zouden het gebruikscomfort enorm kunnen verhogen.

Conclusie

Iedere Premiere Elements update brengt kleine aanpassingen en verbeteringen met zich mee. De ene keer vooral gericht op het aantal effecten, de andere keer vooral op performance. Met Premiere Elements 14 is het eindelijk mogelijk om ook op 4K video's te monteren zonder een duur pakket in huis te halen en daarmee is Premiere Elements 14 een enorme sprong vooruit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Arjan Olsder
Sinds 2003 is Arjan Olsder actief als schrijver voor diverse online en offline publicaties. Daarnaast levert hij consultancy diensten voor diverse fabrikanten en bouwt hij websites voor digishock.

Copyright 2020-2022 MassMedium
Privacyverklaring
Cookies
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram