Picture of Zeeman Albert
Zeeman Albert

Flir One update: betaalbare warmte beelden

Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • handzaam
  • groothoek
  • nuttige informatie
  • past op veel apparaten
  • betaalbaar
  • solide ontwerp
  • eigen accu

THE BAD

  • low res normale foto

Flir leverde in 2014 de eerste betaalbare warmtebeeld camera voor iOS. Nu is er de update. Niet meer in een case formaat, maar als een handzame clip-on camera. Warmte beelden zijn nu dus mogelijk op iPhone, iPod Touch en iPad. Een lightniing connector is wel noodzakelijk. Gelukkig zit die op alle aktuele iOS modellen. En goed nieuws voor de Android fans; die versie is er ook!

Welke hamburger is warm?Wat kan ik met warmte beelden? Veel meer dan je denkt! Wij hebben er een water lekkage mee opgespoord, de favoriete plek van de pis poes in onze tuin ontdekt, de wandel route van de egel, warmte lekkage aan de gevel en de lekkerste hamburger van McDonalds. Ja ook dat laatste is mogelijk. Dankzij de warmte beelden zie je feilloos welke hamburger al triest lang heeft staan te wachten en welke vers van de bakplaat komt. Zonder het doosje te openen zie je de temperatuur. Een monteur verrasten wij met een eenvoudig plaatje van de meterkast. In één oogopslag was duidelijk waar wellicht de storing zat omdat één schakeling wel erg heet was. De toepassingen zijn legio. Het gemak is nu enorm groot.

IMG_6626De eerste generatie van de Flir One had een paar nadelen. Allereerst was er het formaat in een case. Hij paste enkel op een iPhone5, waarmee je ook nog eens afscheid moest nemen van je eigen hoesje. Daarmee deed Flir zichzelf te kort. Dat is nu opgelost met een module die op elke modern iOS apparaat past. De meeste hoesjes kan je zelfs ongestoord om je iPhone of iPad laten zitten. Ook de software is onder handen genomen. Eerst zaten diverse functies in verschillende apps en enkel voor iOS. Nu is alles in 1 app voor iOS en Android. Kortom is alles wat wij als hindernis voor een groot succes zagen, weg gepoetst. De kleine module heeft ook een accu die met micro USB is op te laden. Aangezien de camera een keer leeg is geraakt, concluderen we dat de camera blijkbaar geen stroom van het iOS apparaat gebruikt. Dat is deels prettig. Goed voor gebruiksduur van je telefoon of iPad, maar je moet wel opletten dat de camera is opgeladen. De USB versie voor Android konden wij (nog) niet testen.

De foto’s hebben contouren in de warmtebeelden waardoor ze goed herkenbaar zijn. Met een puntmeting kan je zelfs op afstand relatief nauwkeurig een temperatuur opmeten. Ze ziet op een parkeerplaats meteen welke auto net is aangekomen of op de toiletten welke wc bril nog warm is. Wil je het warmtebeelden vergelijken met een gewone foto? Geen probleem. De Flir One neemt direct een gewone foto zie je kan vergelijken met het warmte beeld.

FLIR-ONE-iOS-Android-copy-e1435257947413De Flir One is kleiner, geschikt voor de meeste iOS en Android apparaten en ook nog eens betaalbaarder. De Flir One kost online ongeveer 275 Euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.