GadgetGear.nl

Review: Razer Nabu X


Jack Spoor beoordeelde namens GadgetGear de Razer Nabu X met 3 sterren.

The Good
  • Comfort
  • Notificaties
  • Alarm
  • Batterijduur

The Bad
  • Weinig 3rd party apps
  • Functionaliteit niet volledig benut
  • Design, wordt snel vuil
  • Geen LCD
  • Weinig duidelijkheid, geen gespecificeerde meldingen

De Nabu X is de nieuwe editie van Razers “social wearable”. De afgelopen tijd heb ik de Nabu X gedragen en natuurlijk getest.

De Nabu X heeft eigenlijk best veel functionaliteiten en gebruikt een slimme manier om de drager op de hoogte te brengen van notificaties op zijn telefoon. Zo weet je onderweg of tijdens het games precies wat voor bericht je binnen krijgt, zo hoef je niet telkens naar jouw mobiel te grijpen om te controleren of het potentieel belangrijk is. Daarnaast is de Nabu X ook meteen een fitness band en zou je data zoals contactgegevens kunnen uitwisselen met nabije Nabu X dragers.

Design

Het design van de Nabu X is sportief en eenvoudig, de polsband bestaat volledig uit rubber met daarin een kleine module verwerkt dat deze polsband tot de Nabu X maakt. Dit maakt de Razer Nabu X ook spatwaterdicht, uit ervaring kan ik zeggen dat een keer ermee onder de douche geen probleem bleek te zijn. De sluiting van de Nabu X wordt gevormd door twee plastic pennetjes die je door de gaatjes in de polsband drukt. Dit kan enigszins slijtage gevoelig zijn, maar toe heb ik nog niet bang hoeven zijn om mijn Nabu X te verliezen. Een groot nadeel in het design van de Nabu X is het geribbelde oppervlak, dit word snel smerig. Ik merk na enkele dagen al dat er veel viezigheid en dode huidcellen in het geribbelde oppervlak gaan zitten.

De Nabu en Nabu X

Het grote verschil tussen de Nabu en Nabu X is het ontbreken van het kleine LCD display op de Nabu X. Deze is vervangen door drie gekleurde LED’s die je nu zullen aangeven wat voor bericht je ontvangt. Dit doet de Nabu X door middel van verschillende vibraties en het knipperen van de lampjes in verschillende kleuren en patronen. Verder zou de accu van de Nabu X een dag langer mee kunnen gaan dan die van de Nabu met LCD.

Functionaliteiten

De Nabu X is, zoals Razer het noemt, een social wearable. Die naam maakt de polsband eigenlijk direct waar door het verduidelijken van wat voor notificaties je eigenlijk binnen krijgt op jouw smartphone. Dit doet de Nabu X door verschillende vibraties en het knipperen van de drie LED’s. De verschillende notificaties zijn in te stellen via de Apps van Razer.

Een andere functie van de Razer Nabu X is de health / fitness functie die de polsband ook tot een fitnessband maakt. In een aparte app laat Razer jouw statistieken zien over het aantal stappen dat je hebt gezet, het aantal km’s dat je hebt afgelegd, het aantal verbrandde calorieën en de tijd die je hebt geslapen. Wat ik hier wel mis, is dat bijvoorbeeld een hartslagmeter, en aangezien de Nabu toch verbonden moet zijn met een smartphone had bijvoorbeeld een gps systeem in de app leuk geweest. Dit zodat je precies kan zien waar je hebt gelopen, gefietst of iets in die richting. Een funtie zoals deze zou de de app een stuk completer maken, een fitness / gezondheid functie zoals deze zit ook al standaard op een telefoon.

Als laatste is er dan de feature welke mij eigenlijk het meest trok, maar achteraf heb ik deze in al die maanden niet kunnen gebruiken. Dit is de feature waarbij je social media gegevens kan uitwisselen door middel van het schudden van iemands hand. Dit had een geweldige feature geweest wanneer iedereen met Razers Nabu of Nabu X over straat liep, maar in de praktijk is dit een domper. Veel kan ik dan ook niet zeggen over deze feature anders dan het feit dat er potentie in zit.

De Apps

Razer heeft voor de Nabu X twee eigen apps ontwikkeld, de Nabu X Utility en Nabu Fitness. Beide apps zijn beschikbaar voor zowel iOS als Android, beide apps heb ik getest op beide platformen en werken nagenoeg hetzelfde. Beiden hebben dezelfde lay-out maar op iOS integreert de Nabu X ook nog eens direct met de gezondheid app van Apple.

De Nabu X Utility stelt je in staat om een smartband te koppelen aan jouw telefoon. Eenmaal gekoppeld kan de Nabu X niet worden gekoppeld met andere toetstellen, zeer handig aangezien dit misbruik voorkomt. Je zal eerst op het telefoon toestel de Nabu X moeten vrijgeven voordat je deze aan een ander toestel kan koppelen.
Verder kan je in deze Utility instellingen wijzigen zoals de naam van het device, de kleurcodes en trillingen voor notificaties, een alarm instellen of de polsband in een stand-by modus zetten wanneer je gaat slapen bijvoorbeeld.

De Nabu Fitness app heeft echter een stuk minder functies en werkt veel meer straight-forward. Je stelt jouw persoonlijke gegevens in zoals, lengte, gewicht, geslacht en leeftijd. Vervolgens kan je jouw targets voor voor een dag instellen, hoeveel KM je wil lopen, stappen je wil zetten of calorieën je wil verbranden.

Verder is er wel enig aanbod van 3rd party apps maar deze is momenteel zeer gering en voegt nog niet heel veel toe aan het device.

 

Nabu X in dagelijks gebruik

Ik heb de Razer Nabu X een aantal maanden gedragen en mogen ervaren. In die tijd was de stappenteller / fitnessapp de functie die ik het meest heb gebruikt, voordat ik de Nabu X ontving heb ik zoiets nog niet gebruikt. Echter zal dat niet voor iedereen snel een reden zijn om de Nabu X aan te schaffen, want deze functie zit ook standaard op een iPhone en de nieuwste Samsung toestellen.

Leuk is de feature waarbij je een notificaties ontvangt wanneer je gebeld wordt, er een alarm afgaat of wanneer je social media berichten ontvangt, of een whatsapp. Wat ik eigenlijk mis, zijn verschillen in notificaties op de Nabu X wanneer ik een whats-app bericht of e-mail bericht ontvang. Je krijgt dezelfde trilling door met dezelfde LED waarschuwing. Ik had graag gezien dat je berichten van verschillende apps kon verbinden aan een ander LED patroon of iets dergelijks. Ik ben nu toch geneigd om tijdens het gamen mijn telefoon even te pakken. Wel is dit handig wanneer je telefoon niet in je broekzak zit maar bijvoorbeeld in een tas. Zo krijg je toch een waarschuwing en mis je geen gesprek of belangrijk bericht.

Enigszins teleurgesteld ben ik over het feit dat het uitwisselen van social media niet is gelukt. Ook op de Gamescom dit jaar ben ik niemand tegen gekomen met een Nabu X, opvallend genoeg ook de mensen van Razer zelf niet. Dit had ik eigenlijk wel verwacht, het is toch een stukje marketing dat daar is gemist.

Als laatste moet ik dan toch wel de alarm functie noemen van de Razer Nabu X. Als ik ergens een voordeel uit heb kunnen halen dan is dat wel deze functie. Waarom? Dit is de manier om de persoon die naast jouw ligt niet wakker te maken wanneer jij zelf om 5 of 6 uur s’ ochtends uit bed moet. Een alarm met geluid heeft het nadeel iedereen in de kamer en soms in het huis wakker te maken.

Conclusie

De Razer Nabu X is het broertjes van de Razer Nabu, enkel mist deze een LCD scherm wat toch wel erg handig is. Je hoeft de smartband niet vaak op te laden doordat deze wel 5-7 dagen mee gaat. Ondanks de verschillende notificaties ben ik toch vaak geneigd mijn telefoon te pakken, aangezien ik niet weet wat voor notificatie ik binnen krijgen. De polsband zit prettig en zweet niet snel, wel word deze ontzettend snel vuil vanwege het geribbelde oppervlak.
De apps van Razer zelf zijn een leuke toevoeging maar het geringe aanbod van 3rd party apps draagt nog niet heel veel bij. Er zit meer potentie in de Razer Nabu X, deze moet er enkel wel worden uitgehaald. De bestaande apps hadden veel uitgebreider gemogen zoals een hartslagmeter of het specificeren van notificaties per applicatie op jouw telefoon.
De sociale functie waarbij je gegevens van social media kan delen door simpelweg de hand te schudden is ook vrijwel waardeloos als niemand de polsband draagt. Ik heb deze functie de afgelopen maanden niet kunnen gebruiken, zelfs niet op een groot games en hardware evenement als Gamescom.

 

Reageren

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.