Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

IFA2015: Sony introduceert drie Xperia Z5 smartphones waaronder een 4K model

De Xperia Z5 en Xperia Z5 Compact werden al een beetje verwacht, maar met de Xperia Z5 Premium voegt Sony een nieuw niveau toe aan haar vlaggenschip smartphone lijn.

De drie smartphones hebben de nodige overeenkomsten. Op de Xperia Z5 Premium na hebben ze allen een mat scherm. De chipset is ook gelijk; een SnapDragon 810 chispet van Qualcomm met 3GB aan werkgeheugen en 32GB opslagruimte met de mogelijkheid een MicroSD kaart te plaatsen.

Ook Sony plaatst een vingerafdruksensor en wel aan de zijkant. Hierdoor is de power knop voor het eerst een flink stuk groter maar… het is een wel heel comfortabele keuze omdat je het toestel niet onhandig hoeft vast te pakken om de sensor op de home knop te gebruiken. Huawei zette een vergelijkbare stap met de vandaag aangekondigde Huawei Mate S. Daar later meer over. Sony’s scanner kan tot vijf profielen opslaan op basis van de vingerafdruk.

Ook deze toestellen van Sony zijn weer waterdicht, zonder een klepje voor de micro-USB poort en de 3,5mm audiopoort. Actieve ruisonderdrukking is aanwezig evenals ondersteuning voor Hi-Res Audio. Foto’s maak je met de 23 megapixel Exmor RS beeldprocessor. Voor selfies heeft Sony nog een 8 megapixel camera aan de voorkant geplaatst.

Xperia Z5 Compact

De Xperia Z5 Compact draait op een Qualcomm Snapdragon 810 chipset. Het toestel beschikt over een 4,6 inch display met een resolutie van 1280×710 ofwel 720p.

Xperia Z5

De Sony Xperia Z5 heeft draait ook op de Qualcomm Snapdragon 810 chipset. Dit toestel heeft een 5,2 inch display met een Full HD resolutie van 1920×1080 ofwel 1080p.

Xperia Z5 Premium

De headliner van Sony is de Xperia Z5 Premium. Deze smartphone beschikt over een 5,5 inch display en mag daarmee tot de phablets gerekend worden. Ook dit toestel is van de Qualcomm Snapdragon 810 chipset voorzien en draait met 3840×2160 pixels op een 4K resolutie.

Zie je het verschil tussen 4K en een Full HD display? Wel als ze naast elkaar liggen, maar de meerwaarde zou weleens ergens anders kunnen liggen. Namelijk bij VR gebruik. Steek je de Xperia Z5 Premium in een Google Cardboard VR viewer, hou je een veel hogere resolutie per oog over.

Enkele jaren geleden riep Sony nog dat 2K displays in smartphones onzin waren, maar met de Xperia Z5 Premium laat het zien dat het wel degelijk de technologie en know-how in huis heeft om dit voor elkaar te krijgen. Een stukje innovatie waarmee Sony zich in één klap voor de concurrentie plaatst.

Beschikbaarheid

De Sony Xperia Z5 Compact gaat €599 kosten. De Xperia Z5 €699 en de Xperia Z5 Premium €799. De Xperia Z5 en Z5 Compact liggen in oktober al in de winkel. De premium volgt later dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.