Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

IFA2015: Seek Thermal lanceert goedkope thermische camera’s in Europa

Als het om thermische camera’s gaat, kennen we voornamelijk de dure camera’s van Flir. Seek Thermal lijkt een nieuwe speler op deze markt, maar de waarheid blijkt anders. Seek Thermal blijkt de technologie achter de camera’s van Flir te hebben geleverd en brengt met deze nieuwe camera’s de technologie naar de huiskamer.

Maar wat moet je nou met een thermische camera? Bij Seek Thermal denken ze vooral aan het onderzoeken van thermische lekken. Met andere woorden, hoe goed is jouw huis geïsoleerd? Met de beelden van de camera krijg je dit exact in beeld. Je ziet zelfs de temperatuurverschillen. Daarnaast zien ze veel waarde in het vroegtijdig herkennen van stopcontacten en stoppen die overbelast zijn en daarmee brandgevaar kunnen opleveren. Slim!

Natuurlijk zien we zelf ook nog de nodige mogelijkheden voor de camera’s van Seek Thermal. Denk aan het tunen van auto’s. Hoe heet worden de verschillende onderdelen van jouw bolide? Warmte is immers slijtage.

Voor tweakers is dat niet anders. Met de Seek Thermal krijg je exact in beeld hoe effectief de koeling in jouw rig is. Je bent niet langer afhankelijk van de posities van de verschillende thermische sensoren in en op de hardware.

We mochten op de IFA de verschillende onderdelen van de camera in de hand houden. Hoewel de lijst met onderdelen niet enorm is, blijkt de kostprijs van de camera vooral in de speciale chalcogenide lens te zitten. Bij de eerste generaties warmtecamera’s kon een lens nog makkelijk €20.000 kosten. Sterker nog, de eerste lenzen moesten nog in koelboxen worden vervoerd en waren maar een beperkte tijd bruikbaar. Het heeft vele jaren van ontwikkeling gekost om het formaat terug te brengen tot dit formaat.

Net als bij de Flir camera’s, is de resolutie nog klein, maar wel bruikbaar. Het plaatje meet met deze generatie camera’s 206×156 pixels. Laten we wel zijn, je schiet geen plaatjes voor het fotoboek ;-).

Tijdens de IFA heeft Seek Thermal de Seek Compact XR gelanceerd. Dit is een specifieke versie van de Seek Compact die ideaal is voor natuurliefhebbers. Deze camera heeft een 20 graden lens ten opzichte van de 36 graden lens in de normale Seek Compact. Het bereik van de Seek Compact XR ligt op 1.800 voet of ruim een halve kilometer. Het bereik van de normale Seek Compact ligt op zo’n 300 meter.

Beschikbaarheid

De Seek Compact camera is nu verkrijgbaar voor €299. De Seek Compact XR kost €349. Er zijn versies met MicroUSB aansluiting voor Androids en Lighting aansluitingen voor Apple gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.