Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Samsung perst 16 TB op een 2,5 inch SSD

Naast een handvol nieuwe smartphones, komt Samsung deze week met nog een opvallend product. Samsung heeft een nieuwe 2,5 inch SSD schijf weten te ontwikkelen met een capaciteit van 16TB.

Waar de markt van de traditionele 3,5 inch harddrives blij is dat ze een capaciteit van 10TB op een enkele drive weet te persen. Iets waar men in SSD land tot voor kort enkel over kon dromen.

Opvallend genoeg is het Samsung die het is gelukt om in de behuizing van een 2,5 inch SSD drive een capaciteit van 16TB weet te realiseren. Dit komt door een nieuwe 3D stapeltechnologie die de Koreanen hebben ontwikkeld.

Waar normale SSD’s het NAND geheugen plat hebben geplaatst, stapelt Samsung haar 256GB chips op elkaar. Hierdoor weet Samsung de ruimte in de kleine drive optimaal te benutten. In totaal perst Samsung 64 van deze chips op en naast elkaar in de behuizing.

Om de kracht van de nieuwe technologie te demonstreren, plaatste Samsung 48 van deze 16TB drives in een server. Waar een normale SSD voor consumenten zo’n 90.000 IOPS (input/output handelingen per seconde) weet te realiseren, behaalde deze server 2.000.000 IOPS.

Hoewel dit allemaal fantastisch klinkt, zal het nog even duren voor je de 16TB in jouw nieuwe laptop mag verwachten. Hoewel Samsung de prijs nog niet heeft bekendgemaakt speculeert men dat de verkoopprijs ergens in de buurt van de $5.000 per drive zal bedragen. Met andere woorden, het testserverthe bevatte $240.000 aan hardrives en dan hebben we het nog niet over de andere hardware die erin ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.