Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Zidoo X1 (Android Mediaplayer)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi design
  • Fijne afstandsbediening
  • 4K output als het moet

THE BAD

  • Niet heel geschikt voor gaming

Na de indrukwekkende release van de high-end Zidoo X9, komt Zidoo nu ook met een instapmodel mediaplayer. Het gaat om de Zidoo X1 met een lichtere chipset en een lichtere Android launchers om de beleving soepel te houden. Toch heeft Zidoo ook in deze Z1 weer innovaties die we niet eerder hebben gezien.

Unboxing

In de verpakking van de X1 vinden we de mediaplayer met een eigen afstandsbediening, handleiding, HDMI kabel en netstroom adapter.

Design

Bij de X1 heeft Zidoo voor plastic gekozen. Dit zal een commerciële keuze zijn geweest, maar toch heeft Zidoo er iets bijzonders van gemaakt. De behuizing ziet er mooi strak uit.

Wanneer de Zidoo X1 aan staat, schijnt een blauwe LED aan de voorkant. Deze knippert bij activiteit van de afstandsbediening en is daarmee een mooie visuele feedback. Deze optie was al aanwezig in de X9.

Aansluitingen

De ruimte voor aansluitingen is enorm beperkt en Zidoo is daar erg handig mee omgegaan. Zo zien we aan de achterkant een power aansluiting, een HDMI poort, een A/V uitgang en twee USB aansluitingen. De liggende USB aansluiting is zo ontwikkeld dat je er ook een MicroSD kaartje in kunt steken. Erg slim bedacht van Zidoo.

Afstandsbediening

Wederom levert Zidoo een custom afstandsbediening mee. Kleiner dan die van de X9, maar wel veel comfortabeler om in de hand te houden en hij ziet er netter uit.

Zidoo X1 IMG_4506

Android

Zidoo heeft Android 4.4.2 op de X1 geïnstalleerd. Na de bijzondere, maar zware interface die Zidoo ontwikkelde voor de Z9, heeft Zidoo nu een ultralichte interface ontwikkeld. Dit heeft temaken met de lichtere chipset van Allwinner die in de X1 zit.

Zidoo installeert niet al teveel apps met het systeem mee. Wat ze er wel op zetten is vooral gericht op het verbeteren van het gebruiksgemak. Zo zit er een app in specifiek voor de bijgeleverde afstandsbediening Hiermee kun je apps onder de gekleurde knoppen zetten. Zo kun je met één druk Kodi of Plex opstarten.

Via de Easy Cast app is de Zidoo X1 inzetbaar als AirPlay Mirror of DLNA player. Daarmee is de X1 bruikbaar voor zowel Android als Apple gebruikers. Weer een andere app biedt ondersteuning voor Mirracast en de unieke mogelijkheden om de stream op te nemen. Slim!

Verder levert Zidoo de Aptoide app store mee en een eigen uitvoering van Kodi (XBMC)

Chipset

De Zidoo X1 draait op een AllWinner chipset. Deze bevat een quad-core CPU met een maximale snelheid van 1,2GHz. Graphics komen van een Mali-400 MP GPU en je krijgt 1GB aan werkgeheugen. De X1 heeft in totaal 8GB aan opslagruimte.

De chipset is in staat om 4K graphics weer te geven via de HDMI poort, maar de X1 draait het beste op 1080p. Kodi kan gebruik maken van de hardware decoder van de X1 om films et 24fps te draaien, maar dan ook alleen op 1080p. Overigens heeft Zidoo nog meer custom add-ons voor Kodi ontwikkeld.

In de benchmarks zien we de resultaten van deze lichte chipset terug. Hoewel de X1 prima presteert als mediaplayer, is het spelen van intensieve games niet voor deze machine weggelegd. Angy Birds gaat nog wel, maar echt veel gekker moet het toch niet worden. Daar is de X9 echt voor.

Conclusie

De X1 is het antwoord van Zidoo voor iedereen die een bijzondere Android mediaplayer zoekt zonder al te veel te willen installeren. Hij functioneert prima bij het weergeven van films en schakelt zonder al te veel moeite tussen de apps. De afstandsbediening is buitengewoon comfortabel. Een prima keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.