Logo GadgetGear.nl
Nikon 1 J5
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Nikon 1 J5

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • Erg compact
  • Zeer goed instelbaar
  • Zeer snel
  • Full HD op 60fps
  • Goed te verbinden met smartphones

THE BAD

  • Voelt plastic aan
  • Weinig grip
  • Geen aansluitmogelijkheid voor een andere flitser
  • 4K functie is vrijwel waardeloos

De nieuwste telg uit de Nikon 1 familie is gearriveerd. Met de 1 J5 bewijst Nikon dat je ook met een relatief kleine beeldsensor scherpe plaatjes neer kunt zetten. Alleen de 4K opnamefunctie stelt wat teleur.

De Serie

Voor iedereen die nieuw is in de wereld van de Nikon 1 serie is het handig om een beetje te weten hoe Nikon tegen de letters in de serie aankijkt. Zo zijn de S modellen vooral gebouwd om klein en toegankelijk te zijn. Eigenlijk zijn het compactcamera’s met een verwisselbare lens. Gebouwd voor de beginner.

De V serie richt zich echt op de fotograaf en probeert een DSRL ervaring in compact formaat te bieden. Hiermee richt Nikon zich echt op de fotograaf. De J serie hangt er een beetje tussenin. Je krijgt veel professionele features, maar Nikon maakt duidelijk concessies.

Design

Met de 1 serie volgt Nikon de designlijn van haar oudste camera’s. Retro noemen we dat dan en retro is natuurlijk helemaal in. Niet vreemd, want de Nikon 1 J5 is hierdoor een prachtig kastje geworden.

Ergonomisch valt de Nikon 1 J5 wat tegen. In die zin dat ik moeite heb om met één hand voldoende grip te krijgen. De knoppen zitten dan teveel in de weg en mijn vingers hebben rechts van de leng gewoon te weinig ruimte om de camera goed te klemmen. Dit is overigens al snel een nadeel bij dit soort systeemcamera’s. Het is een ongemak waar je gewoon niet omheen komt.

Een fijne toevoeging aan de Nikon 1 J5 is het kantelbare display. Hierdoor is het gemakkelijk om van extreem hoge en lage punten te fotograferen. Daar staat wel tegenover dat het Nikon display niet draaibaar is.

Nikon-1-J5

In het ‘handvat’ van de camera, heeft Nikon een NFC sensor weggewerkt. Deze gebruik je om jouw smartphone en de Nikon 1 J5 snel met elkaar te koppelen. Zo kun je met het grootste gemak jouw foto’s met de rest van de wereld delen.

In de body zit ook een kleine flitser weggewerkt, maar deze zit relatief dicht op de lens. Hierdoor kan de lens al snel schaduwen op foto’s werpen. In tegenstelling tot de v serie is het niet mogelijk een andere flitser te monteren.

Bediening

Ondanks het kleine formaat, weet Nikon de knoppen en controlewielen van de camera ver genoeg uit elkaar te houden dat ik, met mijn relatief dikke vingers, toch goed met de camera overweg kan. Ook de kwaliteit van de knoppen speelt hierin mee. De knoppen moeten goed ingedrukt worden voor ze een klik registreren. Ook hierdoor beperkt Nikon de kant op ongelukjes door de gebruiker.

Nikon-1-J5-Body-Achterkant

Het display van de Nikon 1 J5 is een touchscreen. Hierdoor is de camera lekker vlot in te stellen op het scherpstelpunt. Dit geeft een hoog gebruikscomfort.

Nikon-1-J5-Body-Bovenkant

Beeldsensor

Het gros van de systeemcamera’s van andere merken beschikken over een forse sensor. Van APS-C formaat tot Full Frame. Hoewel Nikon één van dé toppers in de cameramarkt is, richt Nikon zich met de 1 serie niet op deze grote beeldsensoren. Dé reden voor Nikon om in 2011 het 1 inch grote CX formaat te ontwikkelen.

Het voordeel van het kleine sensorformaat is direct duidelijk. Nikon kan de lenzen van de 1 serie een stuk kleiner maken waardoor de camera gemakkelijker meegenomen kan worden. Nadelen zijn er natuurlijk ook. Hoe groter de sensor, hoe gemakkelijker het is om een echt mooi, scherp plaatje te schieten.

De beeldsensor die Nikon in de 1 J5 heeft geplaatst is een 20 megapixel BSI (Back Side Illumination) model. Dit zijn veel megapixels op een dergelijke kleine beeldsensor. Het is knap om te zien dat hij zich qua scherpte en beeldruis toch prima kan verhouden met de gemiddelde APS-C camerasensor.

De beeldsensor kan natuurlijk ook gebruikt worden om te filmen. De beeldsensor kan op Full HD (1080p) filmen met 60 frames per seconde. Nikon heeft ook de mogelijkheid toegevoegd om op 4K te filmen, maar dan moet je het doen met 15 frames per seconde en dat is niet echt tof. Voor 4K gebruik zou ik de Nikon 1 J5 dan ook afraden.

Gebruikservaring

Wanneer je de Nikon 1 J5 voor het eerst in de hand neemt, valt je meteen op hoe enorm snel de autofocus van de kleine camera is. Dit door de 171-punts autofocus met hybride fase- en contrastdetectiesysteem. Met de autofocus aan kan de camera tot 20 beelden per seconde vastleggen. Op volle resolutie! Zet je de autofocus eraf, is het mogelijk om 60 beelden per seconde te halen. Of eigenlijk onmogelijk voor mij…

Het filmen met de Nikon 1 J5 is een waar genot. Door de kwaliteit van de lens haal je er een beter plaatje uit dan wanneer je met een actioncam zou filmen. De kwaliteit is vergelijkbaar met wat ik ervaar bij gebruik van een DSLR. Daarbij moet ik wel zeggen dat Nikon bij de start van de 1 serie al lenzen ontwikkelde die speciaal gemaakt zijn voor iedereen die met de 1 serie gaat filmen. Deze hebben een motor die veel minder lawaai produceert bij het scherpstellen.

De foto’s hierboven zijn genomen in Amsterdam en Rotterdam. Voor alle foto’s heb ik de 10-30mm kitlens van Nikon gebruikt. Deze kent vooral in de groothoek stand enige vertekening zoals je op de architectuurfoto’s kunt zien. Deze vertekening is in Photoshop goed te corrigeren wanneer je in RAW formaat fotografeert. De laatste Camera RAW kent deze lens en kan de vertekening met ongeveer 30% verminderen.

Conclusie

Met de Nikon 1 J5 koop je een camera die voor de amateurfotograaf enorm veel te beiden heeft zonder al te ingewikkeld te zijn. De camera weegt relatief weinig en is bloedsnel. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je niet met een grotere flitser kunt werken. In ieder geval niet direct op de body.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.