Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Honor 6 Plus met 4 sterren.

The Good
  • Prima camera
  • Reageert vlot
  • Lange accuduur
  • Relatief goedkoop
The Bad
  • Scherm heeft veel last van reflecties
  • Achteraf scherpstellen lukt niet echt
  • Mono geluid


Met de introductie van de Honor 6+ kreeg de Honor 6 als vlaggenschip van het jonge merk eindelijk opvolging. Opvolging in afwachting tot de Honor 7 hier in de schappen zal landen. Opvallend daarbij is dat de Honor 6 belangrijke features kent als de dubbele camera die in de Honor 7 alweer zijn geschrapt. Anyway, natuurlijk bekijken we deze krachtige goedkope smartphone uit China gewoon zoals hij is.

Unboxing

Honor levert de Honor 6+ met USB lader, USB kabel, een simtool en, jawel, screenprotectors. Netjes!

Design

Ik ben een enorm van van het design van de iPhone 4, maar iOS weerhield mij er altijd van om er één te kopen. Voor iedereen die met dit dilemma zit, lijkt de Honor 6+ de ideale excuusaankoop. De onderkant wijkt qua design dan wel af, maar de mooie metalen rand is verder goed herkenbaar in het design van het toestel en zowel voor als achter is het voorzien van een laag glas. Het design van de Honor 6+ is dan ook alles behalve creatief en origineel, maar wel heel mooi.

In de twee lades in de rechter zijkant van het toestel plaats je jouw SIM(s) en microSD kaart. Het design van deze simtrays is interessant. De bovenste SIM tray kan gebruikt worden voor een nano SIM of een micro-SD kaart. De onderste alleen voor een Micro SIM kaart. Wil je gebruik maken van een Micro-SD kaartje, moet je dus ook gebruik maken van een iets oudere Micro SIM kaart.

Display

Het IPS LCD display van de Honor 6+ meet 5,5 inch. Het display bedekt 73,2% van het oppervlak van het toestel. Het scherm draait op een Full HD (1920×1080) resolutie. Dit levert een dichtheid op van ongeveer 401 pixels per inch.

Net als de Huawei P8 is het scherm binnen dik in orde, maar heb je in de volle zon erg veel last van spiegelingen en lijkt de verlichting iets tekort te schieten.

Geluid

Filmliefhebbers krijgen een prima breedbeeld display om van te genieten, maar qua geluid valt het allemaal toch een beetje tegen. Honor heeft voor een enkele mono speaker gekozen waardoor je richting mist tijdens het kijken. Jammer.

Android

Helaas draait de Honor 6+ wanneer je hem uitpakt nog op Android 4.4. Een Android Lollipop update circuleert momenteel onder beta testers en mag snel worden verwacht.

De Honor is ook voorzien van de EMUI skin die Huawei over haar toestellen heen legt. Aardig detail is dat we hierin het App Firewall idee van de Huawei P8 in terugzien. Zo moet je apps echt toestemming geven om op de achtergrond te mogen draaien en je kunt ook per app bepalen of ze wel of geen gebruik mogen maken van jouw mobiele verbinding. Zo hou je optimaal controle over de accuduur en over de MB’s die je verbruikt. Is controle over accugebruik echt nodig bij de Honor 6+? Niet echt. De 3.600mAh accu is fors van formaat en trekt het gemakkelijk tot het einde van de dag. Ook met relatief veel apps op de achtergrond en daar heeft het toestel toch wel een enorm pluspunt ten opzichte van de Huawei P8.

Doorgewinterde Android gebruikers zullen de EMUI launcher zeer waarschijnlijk snel willen vervangen voor iets anders. Voor overstappers vanaf iOS is EMUI wel zeer comfortabel omdat het dezelfde organisatie heeft als iOS met als enige echte toevoeging de mogelijkheid om wisgets op het scherm te zetten.

Chipset en benchmarks

Huawei heeft de Honor 6+ van haar eigen Kirin 925 chipset voorzien. Dit is een chipset met een octacore processor met vier cores die op maximaal 1.8GHz per core zullen draaien en vier cores die energiezuiniger zijn en op maximaal 1.31GHz zullen draaien. Graphics komen van een Mali T-624 GPU en je krijgt 3GB aan werkgeheugen. Daarmee liggen de prestaties van de Honor 6+ automatisch net onder die van de Huawei P8. Toch zijn de prestaties goed genoeg om een beetje te gamen met het toestel en draait het haar apps relatief vlot.

Dual Camera

De belangrijkste feature van de Honor 6+ is zonder twijfel de opvallende dual-camera opstelling aan de achterkant. Hier zitten twee camera’s die samen een foto van 13 megapixel schieten. Een groot voordeel is de theoretische mogelijkheid om foto’s achteraf scherm te stellen. Honor noemt dit Brede Lensopening. Een beetje zoals de Lytro lichtveldcamera’s doen, maar dan slechter. In de praktijk zal de camera op twee gebieden scherpstellen en gaat het daartussen lopen klooien. Bij foto’s met patronen is goed zichtbaar dat de software hier gewoon fouten mee maakt. In de praktijk zie ik dit dan ook als een onbruikbaar idee.

Toch haal je voordeel uit de dubbele camera. Bijvoorbeeld voor het razendsnel schieten van HDR foto’s. Ook donkere partijen blijken best aardig naar voren te komen. De camera app van Huawei/Honor is simpel, maar erg goed in te stellen en dat vormt een belangrijk onderdeel van het plezier in fotograferen met deze smartphone. Daar staat tegenover dat zoomen op een 8 megapixel ccd een drama is. Honor laat je veel verder zoomen dan plezierig is zoals je in onderstaande voorbeelden terug zal zien.

Voor fotografie bij weinig licht, is de Honor 6+ uitgerust met een dubbele LED Flash. Dit zien we de laatste tijd vaker bij smartphones. Honor heeft er helaas niet voor gekozen om het een dual-tone flash te maken waardoor foto’s vooral heel wit zijn.

Gebruikservaring

In gebruik is het natuurlijk het beste om de Huwei P8 als vergelijking te nemen. Dit vlaggenschip van Huawei draait op dezelfde EMUI interface (maar met Lollipop). Als ik dan zou moeten kiezen, zou de keuze voor de Honor 6+ een gemakkelijke zijn. Als het om accuduur en displayformaat gaat tenminste. Ik heb nou eenmaal een voorkeur voor phablets en wil niet verplicht zijn met een powerbank rond te lopen.

Voor wat betreft de camera zou ik wel sneller voor de P8 kiezen. De hogere resolutie van de P8 geeft je gewoon meer pixels om mee te spelen. Ook voor gaming en het kijken van films zou ik eerder een P8 in de hand nemen, maar is dit het belangrijkste? Nee, zeker niet. Het toestel moet gewoon vlot reageren en de hele dag beschikbaar zijn. Dat doet deze Honor 6+ toch beter.

Hoe verhoudt de Honor 6+ zich met flagship toestellen als de Sony Xperia Z3+, de HTC One M9 en de Galaxy S6 Edge? Deze toestellen verslaan de Honor 6+ met gemak in rekenkracht en fotokwaliteit, maar niet in uithoudingsvermogen. Ook zijn de displays van die toestellen buiten beter te gebruiken. De Honor 6+ verslaat ze dan ook echt op gebruiksduur en daarmee stiekem toch ook wel op gebruikscomfort.

Hoe staat het met de OnePlus 2? Die is toch een stuk goedkoper met specs vergelijkbaar met die van de Xperia Z3+? Klopt! En het is ook een Chinees, net als Honor. Echter heeft Honor een garantie en service netwerk in Nederland waardoor problemen sneller opgelost worden. Afhankelijk van hoe handig je zelf bent koop je voor die paar tientjes verschil dus een hoop zekerheid.

Conclusie

Dat de Chinezen langzaam de markt overnemen is geen geheim. Met een verkoopprijs van ongeveer €400 is de Honor 6+ dan ook echt een topper qua specs. Ook het design steekt gewoon goed in elkaar en het display is prettig zolang je uit de zon blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.