Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Lytro A1 met 4 sterren.

The Good
  • Bijzonder stukje techniek
  • Interessante vormgeving
  • Fijne software
  • Blijft in ontwikkeling
The Bad
  • De camera's zijn hier een stuk duurder dan in de VS
  • De resolutie is nu nog alleen leuk voor online gebruik
  • Display aan de achterkant is niet echt geweldig


Met de Lytro camera is het voor het eerst mogelijk om zonder al te grote investeringen met lichtveldfotografie aan de slag te gaan. Om het echt spannend te maken heeft technologie soms een duwtje in de rug nodig en dat gebeurde afgelopen week. De Lytro kan nu namelijk ook 3D foto’s maken.

Unboxing

De Lytro wordt geleverd met een korte handleiding, een polsbandje, een micro-USB kabel en een magnetische lenskap. Meer hebben we niet nodig.

Lytro Unboxing

Lichtveldfotografie

Heb je onze eerdere berichtgeving over de Lytro gelezen, dan weet je het wel. Toch leg ik het nog even kort uit. Bij normale fotografie legt de camera het beeld vast dat op de sensor valt. Voordat het licht op de sensor valt, gebruik je de lens om het beeld scherp te krijgen.

Bij lichtveld fotografie vindt nauwelijks scherpstelling plaats voor de foto wordt genomen. Een veld van prisma’s breekt het licht op en stelt de camera in staat om al het licht dat naar binnen komt in data om te zetten. Hierdoor kun je het beeld achteraf scherpstellen en is het mogelijk het perspectief aan te passen. Met de laatste update van de Lytro software kun je zelfs 3D foto’s maken.

Op deze manier fotograferen is superieur aan de compactcamera’s en spiegelreflexen van tegenwoordig. Toch zal de Lytro voorlopig nog geen concurrent vormen. De bestandsformaten en rekenkracht die nodig zijn om foto’s om te zetten zijn enorm en het resultaat is klein. De Lytro kan foto’s op 1080×1080 pixels opslaan. Veel te weinig voor een mooie print, maar goed genoeg voor op Facebook.

Design

het design van de camera is opvallend Lytro gaat niet uit van wat we gewend zijn, maar wat het beste is voor het optische systeem dat in de camera zit. Dit bevat namelijk niet alleen een serie lenzen, maar ook een serie prisma’s die het binnenvallende licht moeten breken.

Lytro USB

Het gevolg hiervan is dat je de camera in je vuist gaat nemen en in de richting van je pink foto’s gaat schieten. Hoewel dit onnatuurlijk lijkt, fotografeert het nog altijd stukken beter dan bij de toeren die we uit moeten halen met Samsung’s Galaxy Gear.

Lytro Shutter

Waar een groot deel van de body uit aluminium is gemaakt, bestaat de achterkant uit rubber. Hier in aan de onderkant een klepje te vinden voor de USB aansluiting met daar onder de power knop. Aan de bovenkant zit de shutter knop en een serie puntjes waar je overheen wrijft om te zoomen.

Lytro Lensdop

De lensdop is natuurlijk ook vierkant en sluit qua patroon helemaal aan op de rest van de camera. Hoewel het magnetische systeem qua design mij enorm weet aan te spreken, verlies ik de dop iets te vaak. Ik had dus liever een klemmetje gezien.

Lytro Display

Op veel camera’s is het normaal dat je een schroefdraad ziet zitten voor een statief. Bij de Lytro ontbreekt dit. Je zal er een losse klem voor aan moeten schaffen. Deze accessoire had van mij gewoon onderdeel van de kit mogen zijn. Zeker gezien de kostprijs van de camera.

Lytro Menu

Aan de achterkant van de Lytro vinden we het touchscreen waarmee we moeten werken. Hoewel het al wel een capacitief display is, is de kijkhoek dramatisch en ook de resolutie valt tegen. Echt previewen op de Lytro is er dus niet bij. Wat mij betreft is dit een verkeerde zuinigheid.

Diepte leren fotograferen

Fotograferen met een Lytro doe je niet voor de standaard vakantiekiekjes. Fotografie met de Lytro is echt een discipline op zich. Om echt gebruik te maken van de mogelijkheden van de camera, moet je foto’s maken met dingen op de voorgrond en dingen op de achtergrond. Onderstaande foto van de Dom in Keulen is een slecht voorbeeld van een Lytro foto. Er valt niets aan te beleven.

Deze manier van fotograferen moet je echt leren. Ik gooi na twee maanden nog steeds ruim de helft van de foto’s die ik met de Lytro maak weg omdat ze gewoon te saai zijn. Ik gebruik de Lytro dan ook voornamelijk als aanvulling op mijn 650D.

Lytro-Interface

Wat je overigens niet moet vergeten is dat de Lytro alleen met onscherpte van de focus kan spelen. Met bewegingsonscherpte kan de camera helemaal niets. Overigens heb ik nog geen enkele camera gezien die hier wel wat mee kan.

Doe je het goed, dan kun je foto’s maken zoals hieronder, waar je vrij kan selecteren wat scherp is en, door met de muis te slepen, het perspectief kunt aanpassen. Tijdens het bewegen van het perspectief zal je ook veel meer een gevoel van 3D krijgen.

Dit 3D gevoel gaat nog verder wanneer je jouw ultrabook via HDMI op een 3D TV aansluit. Dan zijn de foto’s van de Lytro camera ook echt in 3D te bekijken. Dit is mogelijk sinds de laatste update van de Lytro software die eerder deze week plaatsvond. Zo zie je dat Lytro als platform in beweging blijft.

3D-bestandsformaat-Lytro

Toch zou het nu handig zijn als de foto’s ook echt als 3D foto’s geëxporteerd kunnen worden. Dan hoeven we alleen nog een stick in de 3D TV te steken. Nu is het aantal bestanden dat je kunt wegschrijven nog wat beperkt.

Lichtgevoeligheid

Lichtveld fotografie is spelen met licht. Wanneer dat licht ontbreekt, krijgt de Lytro het dan ook wat moeilijker. Hoewel veel details bewaard blijven, neemt de hoeveelheid ruis in de Lytro al snel toe wanneer je deze in de automatische stand gebruikt. Alternatief is hier om het statief te gebruiken voor langere sluitertijden, maar die accessoire was niet beschikbaar. De toevoeging van ruis geeft ook problemen in het berekenen van 3D informatie. Op onderstaande foto zie je duidelijk dat ruis de 3D informatie verstoort bij perspective shift.

Problemen met reflecties

Op veel foto’s kom ik problemen tegen wanneer de Lytro met reflecties om moet gaan. Deze branden soms echt gaten in het beeld zoals je op onderstaande foto kunt ervaren. Maak je geen gebruik van 3D of perspective shift, maakt het uiteindelijk niet uit.

Filters

De software van Lytro staat het ook toe om filters op foto’s toe te passen. Helaas is dit wel beperkt tot één van de voorgeprogrammeerde filters per foto, maar voor de Instagrammers is dit wel heel leuk om mee te spelen.

Conclusie

Lichtveldfotografie is zonder twijfel de toekomst van fotografie. Op dit moment zijn de bestanden echter nog veel te klein om goed te printen waardoor de Lytro vooral een camera is voor online gebruik. De camera is hier in Europa een stuk duurder dan in de VS, maar voor dat geld heb je wel een bijzonder stukje techniek in handen waar eigenlijk nog geen alternatief voor is. Toch leert de camera al snel dat je echt tijd moet investeren om de camera te leren kennen.

Beschikbaarheid

De Lytro kost hier in Nederland €379 voor het 8GB model. Voor het 16GB model leg je €479 neer. Zelf opslagruimte bij prikken is helaas niet mogelijk. Ik kwam in mijn testperiode prima uit met het 8GB model.

Lytro-Kleuren

Accessoires

Ik noemde het eerder al. Lytro heeft een accessoire om de camera op statief te zetten. Min of meer onmisbaar als je het mij vraagt. Minder essentieel, maar wel handig zijn de tassen die je bij de camera kunt kopen en de snellader. De snellader levert de Lytro 2 ampère aan stroom. Met een goede USB lader kom je daar ook wel aan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.