Nokia verkoopt Here aan autobouwers

Het hing al langer in de lucht, maar de deal tussen Nokia en een conglomeraat van Duitse autobouwers is rond. Nokia verkoopt de autobouwers haar Nokia Here dienst voor 2,8 miljard euro.

De Duitse Autobouwers zullen Here in een nieuwe organisatie gieten zodat de diensten van Here beschikbaar komen voor verschillende autofabrikanten. De aandeelhouders van deze nieuwe organisatie zijn Audi (Volkswagen, Lamborghini, Seat, Skôda etc), BMW (BMW en Rolls-Royce) en Daimler (Mercedes en McLaren). Door deze constructie kunnen concurrerende autobouwers nog steeds diensten van Here afnemen. Bovendien is de kans groter dat de Europese toezichthouders de deal zo zal goedkeuren.

Hoewel Nokia’s Here al langer kaarten aan autobouwers levert, ligt de deal toch wat gevoelig voor ons Nederlandse TomTom. In het jaar dat Nokia Navteq kocht (2008) om daarmee de Here dienst op te bouwen, kocht TomTom de directe concurrent TeleAtlas. TomTom probeert steeds minder afhankelijk te zijn van de consumenten markt en moet het daarom vooral van autobouwers hebben. Als deze overstappen op het gezamenlijk gekochte Here, kan TomTom een belangrijke inkomstenbron verliezen.

Gebruik je de Nokia Here app op je smartphone, hoef je voorlopig nog niet bang te zijn dat deze zal verdwijnen. Here heeft aangegeven voorlopig gewoon door te gaan met haar apps. Nokia zal naar verwachting 1 miljard winst maken op de verkoop.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.