Logo GadgetGear.nl
Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

Alles over Google’s Project Soli

Tijdens Google I/O kondigde Google onverwacht haar project Soli aan. Een project op basis van een chip van de Advanced Technology and Progress groep (ATAP). Deze chip maakt het mogelijk microbewegingen waar te nemen.

Dit doet de ATAP chip met behulp van een microscopische radar. Dit is inderdaad dezelfde techniek die wordt gebruikt om vliegtuigen en schepen waar te nemen, maar ook om bommen te sturen. De techniek biedt dus nogal wat mogelijkheden.

De kleine ATAP radar kan de meest subtiele handbewegingen detecteren waarna de chipset erachter deze bewegingen kan vertalen naar kleine gebaren. De ATAP radar kan dit op 60GHz met 10.000 waarnemingen per seconde. Dit is vele malen gevoeliger dan de nabijheidsensoren die nu in smartphones zitten of HD camera’s die in TV’s en gameconsoles worden geplaatst.

Door het beperkte detectieveld is de ATAP ook niet bedoelt voor gebruik in al te grote apparaten. In plaats daarvan gaan we deze technologie juist terugzien in gadgets als smartwatches en kleine apparatuur als speelgoed en ovens. Met name in de horeca, maar ook in de medische industrie is het interessant wanneer we niet met onze handen ergens aan hoeven te zitten. Dit scheelt weer in de risico’s op bacteriële besmettingen.

De eerste versies van de Soli waren enorm, maar tegenwoordig past de Soli hardware al op het formaat van een SD kaart. De verwachting is dat deze technologie nog verder zal krimpen.

Soli zou rond het eind van dit jaar open source moeten gaan. Dit betekent dat ontwikkelaars gebruik kunnen gaan maken van de hard- en software die Google heeft laten ontwikkelen. Net als bij Android kan het wel zijnd dat Google bepaalde onderdelen intern zal houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.