Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Bosch PLR 50 C (Afstandsmeter)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Meten van afstanden, hellingen en hoeken
  • Snelle metingen
  • Erg nauwkeurig

THE BAD

  • Het werken met bouwtekeningen in de app vraagt enige oefening

In 2013 introduceerde Bosch de briljante PLR 15. Een laserafstandsmeter met een enorm duidelijk display en hoge nauwkeurigheid. Hoewel de PLR 15 vooral simpel en snel is, weten ze ook bij Bosch dat er altijd mensen zijn die meer controle over hun metingen willen en dat het liefst in combinatie met een uitgebreide logboek functie.

Unboxing

De PLR 50 C is het topmodel onder de laserafstandsmeters van Bosch en dat zien we duidelijk terug in de uitrusting van dit stukje gereedschap. Zo krijg je niet alleen een enorme handleiding, maar ook een setje AAA batterijen en een stevig draagtasje.

Design

De Bosch PLR 50 C is duidelijk een stuk breder geworden ten opzichte van de PLR 15. Dit vooral om het grotere touchscreen dat in het apparaat ligt te huisvesten. Daarnaast heeft Bosch ruimte moeten maken voor een berg aan extra sensoren en antennes om de bluetooth verbinding en waterpasfuncties te herbergen.

De behuizing zelf is van het bekende groene plastic en daarmee behoorlijk slagvast. De zwarte delen zijn van rubber en zijn zo gemaakt dat ze iets uitsteken. Zo beschermen ze het display tegen krassen en zorgen ze dat de PL 50 C niet van tafel glijdt.

Display

Het display van de PLR 15 was simpel, maar enorm effectief. Het display van de PLR 50 C is met 2,4 inch heel wat groter. Niet vreemd want Bosch heeft er een touchscreen van gemaakt om te voorkomen dat je een veelheid aan knoppen onder je display krijgt.

Het grote touchscreen laat bovendien toe dat Bosch veel meer metingen laat zien en veel duidelijker kan aangeven hoe de PLR 50 C is ingesteld. Handig!

Hoewel vele fabrikanten van non-smartphones nogal eens besparen op de kwaliteit van het display, heeft Bosch dit duidelijk niet gedaan. Hoewel de kleuren wel iets veranderen zijn zowel de horizontale als verticale kijkhoek enorm breed. Bovendien is het display ook in de zon relatief goed uit te lezen. Zeker voor buitenklussers een belangrijk element.

Hellingmeter

Voor is het over het meten van afstanden ga hebben, belicht ik eerst even een paar extra’s die Bosch in de PLR 50 C heeft verpakt.

De meest opvallende is de hellingmeter. Wanneer je de PLR 50 C op haar zijde legt, kun je precies meten in welke hoek hij ligt. Zo kun je tijdens het bouwen bijvoorbeeld meten of een steunbalk echt wel op een nette 45 graden ligt. Handig!

Waterpas

Niet geheel toevallig gebruikt Bosch dezelfde sensoren voor de ingebouwde, digitale waterpas. Deze laat met een keurig balletje op het display zien of de PLR 50 C mooi recht ligt. Hoewel je niet van opzij tegen de waterpas kunt aankijken, is de extreem brede kijkhoek van het display hier een belangrijke succesfactor. Heb je dan nog steeds niet de mogelijkheid om op het display te kijken, dan is het handig om te weten dat de PLR 50 C piept als hij precies waterpas ligt. Alternatief kun je op gevoel op het grote hangslot knopje tikken om de meting vast te leggen en de PLR 50 C op dat moment van de te meten ondergrond oppakken. Overigens heb je deze knop bij meerdere metingen tot je beschikking. Slim!

Bosch-PLR-50-C-IMG_4336

Meten

Dat Bosch de klusmarkt goed kent zien we terug in de mogelijkheden om te meten met de PLR 50 C. Bosch lijkt letterlijk over ieder scenario te hebben nagedacht. Zo kun je de afstand meten vanaf de voorkant van de PLR 50 C, maar ook vanaf de achterkant. Zeker wanneer je ruimtes opmeet, zal je willen meten vanaf de achterkant omdat je dan niet de lengte van de PLR 50 C bij jouw metingen hoeft op te tellen.

Bosch-PLR-50-C-IMG_4339

Wil je vanuit een hoek een diagonale lijn meten, dan heeft Bosch ook daar over nagedacht. In tegenstelling tot de PLR 15, bevat de PLR 50 C namelijk een handig schuifje aan de achterkant waarmee je de PLR 50 C precies in een hoek kunt zetten. Voor een correcte meting geef je gewoon in de PLR 50 C aan dat je met die schuif gaat meten. De software zal de extra lengte aan de meting toevoegen.

Handig rekenen

Bosch maakt het je zo gemakkelijk mogelijk door het slimme menu van de PLR 50 C. Zo kunnen inhoudsberekeningen gewoon voor je worden gedaan. Klik je de kubusmeting aan, is het een kwestie van hoogte, breedte en diepte meten en de PLR 50 C zal je exact vertellen wat de inhoudsmaat is.

Bosch-PLR-50-C-IMG_4338

Maar daar blijft het niet bij. Stel, je meet een kamer op en in die kamer is een uitsparing voor een trapkast. Dan is de inhoud van de kamer niet gelijk aan de langste lengte en breedte van de kamer. Er moet immers een ‘kubus’ vanaf. Ook dat regel je gewoon via het menu. Eerst de kubusvorm van de kamer meten en dan nog een keer een kubusvorm meten die van het totaal af gaat.

Bosch-PLR-50-C-IMG_4337

Hetzelfde handigheidje is natuurlijk ook beschikbaar voor metingen op het platte vlak (hoogte x breedte) en voor enkele lijnmetingen.

De app

De Bosch PLR 50 C is via Bluetooth te verbinden met de eigen PLR Measure&Go app voor iOS en Android. Binnen deze app krijg je de mogelijkheid om projecten aan te maken en metingen daarin vast te leggen. Dit kan op twee manieren. Je kunt een bouwtekening tekenen, maar ook werken op basis van een foto.

Meten op foto’s

Bij mijn schuurverbouwing heb ik vooral gebruik gemaakt van deze meetmethode. Dit omdat ik nieuwe kasten, stellingen en gereedschapsrekken nodig had, laat staan materiaal om een vloer mee te storten. Iedere keer wanneer ik een foto nam, trok ik een pijl op basis van de meting die ik ging uitvoeren. Na iedere pijl nam ik een meting en plaatste de app de meetgegevens bij de pijl. Dat is handig!

Bosch-Measure-and-Go

Het is ook mogelijk om eerst alle pijlen te trekken en dan te meten. Alle meetgegevens worden geïmporteerd door de app zodat je alleen nog maar hoeft aan te geven welke pijl bij welke meting hoort. Dit is voor mij wel gevoeliger voor foutjes omdat ik hierdoor metingen door elkaar kan halen. Dat is niet de fout van de app, maar een foutgevoeligheid bij mij. Handig op te lossen door gewoon netjes te meten na iedere getrokken pijl.

Meten met een bouwtekening

In de tekenmodus laat Bosch je een digitale bouwtekening maken. Je trekt hiervoor lijnen en kan binnen deze lijnen (net als op foto’s) pijlen trekken om metingen aan te geven.

Bosch-PLR-50-C-Screenshots

Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit, zeker op een smartphone scherm, als heel lastig ervaar. Deze functie moet je eigenlijk gebruiken in combinatie met een tablet zodat je meer bewegingsruimte hebt en meer ruimte hebt voor de interface elementen van de app. Heb je het eenmaal onder de knie, dan kom je er wel uit.

Gebruik

Het eerste dat me opviel bij het starten van de PLR 50 C is dat deze langzamer start dan de PLR 15 die ik in 2013 heb getest. Iets langzamer wel te verstaan (ongeveer 3 seconde). Dit komt natuurlijk door de extra functionaliteiten en hardware die aanwezig zijn. In de praktijk is dit niet iets dat ik als negatief ervaar omdat ik hem toch eerst goed moet leggen en tegen die tijd is het systeem gewoon klaar om te meten.

Doordat de PLR 50 C op gewone batterijen werkt, zit je eigenlijk nooit te wachten op een geladen accu. Gewoon de batterijen wisselen wanneer nodig. Na enkele maanden klussen geeft hij bij mij de batterijen trouwens nog steeds aan als helemaal vol. De PLR 50 C lijkt dan ook een vrij zuinig apparaatje.

Dit lage energieverbruik is ook weer terug te vinden in hoe het apparaat werkt. De PLR 50 C zal sensoren en lasers alleen activeren wanneer ze echt gebruikt worden. Gebruik je hem even niet, schakelt hij zichzelf netjes uit.

Het rubber van de PLR 50 C biedt precies de bescherming die de laserafstandsmeter lijkt nodig te hebben. Hoewel hij na alle bouwwerkzaamheden wat vuil is geworden, zijn er geen functionele beschadigingen en het display is nog steeds helemaal vrij van krassen. De behuizing zit dus prima in elkaar.

Als ik naar de bijgeleverde app kijk, is het werken op basis van foto’s echt ideaal. A dream come true zou ik bijna zeggen. Sta je in een bouwmarkt en vraag je een medewerker om hulp, dan kan deze immers ook zien of je hebt gemeten wat je moest meten. Bovendien maak je minder rekenfouten door de hulpmiddelen die in de PLR 50 C aanwezig zijn.

Het werken op basis van tekeningen in de app is echt een stuk lastiger. Hier kan echt aan gesleuteld worden. Op een tablet is het prima te doen, maar op een smartphone is het een heel gepriegel. Van de andere kant geef ik graag toe dat ik niet echt in kan zien hoe het beter kan. Meten is precisiewerk en met een grote vinger op een klein display is het heel lastig om heel precies te werken.

Voor wat betreft nauwkeurigheid ben ik niet in staat om hier een labtest te doen. Wel heb ik diverse duimstokken en rolmaten gebruikt om de nauwkeurigheid van de PLR 50 C op de proef te stellen. Hierbij heb ik geen bijzondere afwijkingen geconstateerd.

Natuurlijk hoef je de PLR 50 C niet alleen te gebruiken voor het daadwerkelijke klussen. Zo is een collega van mij bezig geweest om een woonkamer in 3D te modelleren om zo situatieschetsen te maken van hoe meubels het beste konden worden neergezet. Als je de PLR 50 C in de buurt hebt liggen bedenk je vanzelf met enige regelmaat nieuwe doelen voor het ding.

PLR 30 C vs. PLC 50 C

Naast de PLR 50 C die wij hebben getest, heeft Bosch gelijktijdig de PLR 30 C in de winkel gelegd. De PLR 30 C is ongeveer vijf tientjes goedkoper en kent een aantal flinke verschillen. Zo is het 2,4 inch touchscreen ingewisseld voor een regulier 1,4 inch display. Het resultaat is dat je meer knoppen krijgt om de PLR 30 C mee te bedienen. Daarnaast is het maximale meetbereik van de PLR 30 C beperkt tot 30 meter in plaats van de 50 meter die de PLR 50 C aankan. Tenslotte ontbreekt de hellingsensor. De waterpas functie is dan ook niet aanwezig.

Bosch-PLR-30-C-PLR-50-C

Conclusie

Met de PLR 50 C lijkt de laserafstandsmeter zelf compleet uitontwikkeld en dat verdient echt complimenten. Ik zou zo niet weten wat ik nog meer aan meetmogelijkheden in een opvolger zou mogen verwachten. Bovendien is de bediening simpel, snel en intuïtief.

De app is een iets ander verhaal. Het idee achter de app is net zo fantastisch als de PLR 50 C zelf, maar het werken met bouwtekeningen vraagt echt enige oefening. Hier zou Bosch het product nog kunnen verbeteren. Verder kan ik alleen maar lovend zijn over de sprong die Bosch sinds de PLR 15 heeft gemaakt.

Beschikbaarheid

De PLR 50 C is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

het-innovatieve-huis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.