Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Bosch PLR 15 Afstandsmeter

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Mooi compact meetinstrument
  • Kleine afwijking
  • Simpele bediening

THE BAD

  • Mist wat grip aan de onderkant

Bosch kennen we natuurlijk van de powertools, maar met de PLR 15 laat het bedrijf zien ook prachtige meetinstrumenten te kunnen maken. Ik ging afgelopen week met deze kleine meetlaser op stap.

Unboxing

De doos van de PLR 15 bevat naast de PLR 15 zelf ook een setje van twee AAA batterijen en een veel te dikke handleiding. Je kunt dus meteen aan de slag.

Bosch PLR 15 Unboxing

Design

De PLR 15 is een klein groen blokje geworden dat prettig te hanteren is. De onderste, zwarte rand is van rubber. Hoewel deze rand rondom loopt, geeft hij alleen aan de achterkant wat grip op gladde oppervlakken. Was de rand iets dikker geweest, had de PLR 15 veel meer grip gehad. Een klein minpuntje.

Bosch PLR 15

Afstanden afmeten doe je op het LCD display van de PLR 15. Door deze van een witte LED te voorzien is deze goed en duidelijk af te lezen. Erg netjes.

Bediening

Bovenop de PLR 15 zit een grote schuif. Doe je die omlaag, gaat de PLR 15 aan en begint hij meteen te meten. Onder de schuif zit een knop met een driehoekje dat naar boven wijst. Druk je hierop, dan pauzeert hij de meting. Druk je nogmaals, schuift hij de meting van zojuist een plaats naar boven en begint hij opnieuw te meten. Ook nu kun je hem weer op stop zetten. Druk je daarna nog een keer, zal hij de oudste meting vergeten.

Bosch PLR 15 Assembly

Hoewel de schuifknop wat stroef loopt, kan het altijd zo zijn dat de PLR 15 per ongeluk in jouw gereedschapskist wordt aangezet. Geen nood. Na een tijdje schakelt hij zichzelf alsnog uit. Je loopt dus niet het risico dat je batterijen ineens leeg zijn.

Nauwkeurigheid

Bosch geeft in de handleiding een gemiddelde afwijking van 0,3mm op. Bij veel omgevingslicht of slecht reflecterend oppervlak moet dit volgends Bosch oplopen tot 15mm. Dat is fors. We moeten echter niet vergeten dat de PLR 15 als meetinstrument vooral bedoelt is om grote afstanden te meten (tot 15 meter) en dat deze afwijkingen dan wel meevallen.

Toch ben ik flink gaan meten. Ik wilde weten of ik die 15mm kon verantwoorden. Ik heb hem op verschillende plekken, binnen en buiten, getest. Daarbij heb ik verschillende rolmaten gebruikt en ook rekening gehouden met afwijkingen op de betreffende rolmaten. Tot 5 meter nam ik een gemiddeld verschil van 2mm waar. Op langere afstanden kwam de afwijking in mijn tests niet boven de 7mm uit.

Bosch PLR 15 Packshot

Aan de onderkant zie ik trouwens wel veel kleine krasjes ontstaan naarmate ik de PLR 15 meer buiten ben gaan gebruiker. Ook hier had een net iets dikkere rubberen rand de onderkant iets beter kunnen beschermen. Van de andere kant… ik heb nauwelijks gereedschap zonder krassen. Dat hoort er gewoon bij.

Conclusie

Meten met behulp van een laserstraal is geen simpele techniek. Toch heeft Bosch dit in een mooi compact kastje weten te stoppen en bovendien de bediening simpel weten te houden. Ik heb een enorme waardering voor het bedieningsgemak. Ik weet zeker dat er veel klussers zullen zijn die veel plezier van dit kastje gaan hebben.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.