Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Peak Design Slide (Camera Sling Strap)

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

  • Extra ARCA cameraplaat
  • Extra ankers
  • Hoog draagcomfort
  • Gemakkelijk te verstellen
  • Levenslange garantie op alle onderdelen

THE BAD

Koop je een goede camera, krijg je er doorgaans een prima draagriem bij. Tenminste, dat is mijn ervaring bij Canon en Nikon. Natuurlijk zijn ze vrij simpel uitgevoerd. Stevige materialen, leuk borduurwerk en opvallend omdat je zo toch een beetje reclame maakt voor de mooie camera die in jouw handen ligt. Dat het heel veel beter kan zien we bij de Peak Design Slide. Dit is een riem die op verschillende manieren te dragen is en ook nog eens zeer snel instelbaar is.

Unboxing

De verpakking van de Peak Design Slide is mooi compleet. Van een inbussleutel voor de camera koppelplaat en voor het afstellen van de riemen tot zelfs vier ankers waardoor je twee camera’s kunt voorbereiden op gebruik met de Sling en natuurlijk een klein tasje om alle hulpmiddelen netjes in op te bergen.

Design

De basis van de Slide is een autoriem. Of in ieder geval hetzelfde materiaal, want zo voelt de band van de Sling aan. De riem is wel een stukje dikker dan wat ik van auto’s ken en dat lijkt gedaan om irritatie in de nek te verminderen. Bovendien is het nekdeel voorzien van extra versteviging en daarmee verdikking, om het draagcomfort verder te vergroten.

De website van Peak Design verraadt dat er ook een blauwe uitvoering is (geweest). Daarnaast laat Peak Design de oranje Summit uitvoering van de Sling op de site zien. Iets duurder, maar ook iets opvallender.

Ankers

De Sling is één van de Peak Design producten die gebruik maakt van Peak’s gepatenteerde Anchor Link ankers. Van een afstand zou je denken dat het om simpele nylon lusjes gaat die in een stukje plastic zijn gesmolten. Wil jij daar jouw dure camera aan toevertrouwen? Met mijn EOS 70D moest ik even twijfelen, maar die twijfel verdween al snel.

Peak-Design-Slide-Ankers

Tot ik er achter kwam dat de ankers zijn ontwikkeld om een trekkracht van 90 kilo aan te kunnen en relatief slijtvast zijn door gebruik te maken van een materiaal dat Vectran heet. Ook geeft Peak Design levenslang garantie op de ankers. Zie je slijtage, wisselt Peak Design ze gewoon om. Gratis. Net als de rest van de onderdelen trouwens.

Dat Peak Design blijft ontwikkelen op dit gebied zien we in de laatste generatie ankers (die nog niet bij onze sample zaten). Deze zijn gemaakt van drie lagen Dyneema draad. Deze draad heeft de eigenschap hard te worden op de plekken waar het veel te verduren krijgt. Zo ontwikkelt het draad zelf een schildje op plekken waar deze veel last heeft van wrijving. Bovendien zie je felle kleuren op het moment dat je wel last hebt van slijtage op een niveau dat de veiligheid van de camera in het geding komt. Eerst geel en daarna rood. Slim!

Peak-Design-Anchor-Link

Tenslotte kunnen de ankers door hun simpele vormgeving aan vrijwel elke camera gehangen worden. Bovendien kun je de ankers ook vastmaken aan de meegeleverde ARCA camera plaat.

De band

De ankers maak je met het grootste gemak vast aan de riem van de Sling. Met een beetje oefening doe je dit al snel met één hand. Hierdoor is de riem snel te verwijderen en dat is een enorm voordeel ten opzichte van de standaard camerariemen.

Peak-Design-Slide-Verstellen

Het afstellen van de band gaat zeer snel en comfortabel door de deels aluminium gespen die Peak Design voor de Sling heeft ontwikkeld. Ik zou willen dat deze ook op rugtassen komen te zitten. Ideaal. Hierdoor is de lengte van de Sling instelbaar van 99 cm tot 137 cm. De riem meet zelf 45mm breed.

Peak-Design-Slide-Nek

Camera koppelplaat

De meegeleverde camera koppelplaat bevat openingen om de ankers aan te bevestigen. Het gaat om een standaard ARCA plaat waardoor je deze op alle ARCA balhoofden kunt plaatsen. De reden dat je deze zou verkiezen boven het origineel dat bij jouw balhoofd of statief kwam is omdat de openingen zo zijn gefreesd dat de ankers minder snel zullen slijten. Heb je keuze, gebruik dan netjes de bijgeleverde koppelplaat. Als alternatief kun je ook de plaat van de Peak Design CapturePRO Camera Clip gebruiken.

Draagcomfort

Waar de standaard camerariemen van de fabrikanten op warme dagen enorm kunnen irriteren, is de Sling een mooi, glad alternatief. Wil je nog minder wrijving in de nek, is de riem van de Slide om te draaien waardoor je een antislip laag in de nek krijgt. De riem is snel op lengte instelbaar en bruikbaar als nek, schouder en sling strap. Hierdoor past de sling zich aan, naar hoe jij jouw camera het liefste draagt.

Beschikbaarheid

De Peak Design Sling ligt nu in de winkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.