Review: Turtle Beach Earforce Z60

En Earforce mag deze 7.1 headset zeker heten! Wat kracht zit er in deze headset.

Unboxing

De Earforce Z60 komt in een doos die overwegend zwart/rood is. Op de voorkant prijken al de eigenschappen van de headset, 60 mm drivers, DTS X enz. Wanneer we de doos openen zien we in eerste instantie de handleiding met de microfoon liggen. Daaronder ligt mooi de headset met in het midden de controll unit.

Design

Dan op naar de headset zelf. Zoals we gewend zijn van velen gameheadsets, is ook deze van plastic. Al vind ik deze wel wat steviger aanvoelen door de dikke beugels. De hoofdband heeft aan beide zijdes mooi het Turtle Beach logo. Bij het uitschuifbare gedeelte zijn strepen aangebracht om je te laten zien hoe ver je ze al uit hebt geschoven. Bovenop de hoofdband staat Turtle Beach nog eens in letters. Aan de binnenkant van de hoofdband zien we nog eens het type headset en een QR code! Leuk gedaan, alleen een foto ervan maken blijkt op z’n minst een uitdaging te zijn. Verder zien we nog in glimmende letters wat links en  rechts is. Al mag ik hopen dat de echte gamer toch wel weet dat je microfoon altijd links zit. 😉

Dan op naar de speakers. Ook hier aan beide zijden het Z60 logo. De binnenste ring van de buitenkant is glimmend zwart en de buitenste ring is mat zwart. Aan de zijkanten van de speakers loopt een mooie dunne rode rand die het begin van de kussens markeert. De kussens zijn van schuim en aan de binnenkant van de speakers prijkt het logo in het rood van Turtle beach.

Als laatste de microfoon, deze kun je in de headset klikken, deze blijft stevig vastzitten dus geen zorgen ;). De boom is lekker flexibel en je kunt hem in vele hoeken en standen zetten zoals jij dat wilt. De microfoon zelf is een mooie breede rechthoek met aan de buitenkant de naam Turtle Beach.

Al met al maakt deze headset een stoere indruk zonder al te gekke of uitzonderlijke vormen te hebben.

Dan nog de controll unit. Dit kaste is een rechthoek met in het midden de naam Earforce Z60 te zien. Dan zien we links en rechts het Turtle Beach logo en het DTS X headphone logo. We zien drie standen, 2 aparte volumeregelaars en een muteknop.De achterkant bestaat vooral uit technische gegevens en keurmerken. De foto’s zijn allemaal highress dus klik er gerust op om te vergroten.

Gebruikersgemak

Laat ik meteen beginnen met wat mij ook stoort wat betreft Turtle beach producten. De controll unit, deze zweeft een beetje over je bureau heen of hangt in de lucht. Hij is niet zwaar genoeg dat hij goed op zijn plek blijft liggen, maar hij heeft ook geen bevestigingsmogelijkheden om hem aan je lijf vast te maken. Ik begrijp niet wat hier de bedoeling van is. Ik ken een gamer die deze headset ook heeft en hij heeft de controll unit maar met duktape aan zijn bureau geplakt. Dat lijkt mij ook weer niet de bedoeling maar goed, het punt is wel duidelijk. Het lijkt wel alsof Turtle Beach geen keuze kon maken om een stevige controll unit te maken die bedoelt is om op het bureau te zetten of toch voor een lichte en kleine unit te gaan die je aan je broek of shirt kan clippen. Klinkt dat hard? Misschien wel, maar voor mij is het onnodig ongemak.

Goed, dat was dan ook meteen het enige ongemak. Misschien nog 1, dat ligt aan jezelf. Wanneer je hem inplugt kan het zijn dat je nog enkele instellingen moet veranderen om de 7.1 actief te maken. Mijn PC dacht te maken te hebben met een ordinaire stereo headset , en dat verklaarde dat ik in eerste instantie niet onder de indruk was van de headset. Dat veranderde wel degelijk nadat de juiste instellingen gekozen waren. Het is een kwestie van de handleiding lezen. Maar ja, wie gaat dat nu doen met een headset! Daarom hier een instructievideo van Turtle Beach zelf die ook een stukje unboxing laat zien. Goede gedaan hoor!

Maar hoe goed is die dan te bedienen. Redelijk makkelijk, je hebt drie verschillende modi om je 7.1 mee te regelen. Een game-, muziek- en filmstand. Dan heb je je muteknop voor je microfoon, 2 aparte geluidsregelaars voor je gamesound en chatsound. Zeker goed te gebruiken en met Led’s is te zien op welke stand hij staat en of je microfoon is gemute.

Wat betreft de draagtijd. Deze is redelijk, ik moet zeggen dat er zeker zachtere headsets zijn, maar dat maakt deze niet per se slecht. Hij is medium zacht, als ik er een preciezere beschrijving van moet geven. Hij gaat niet irriteren na enkele uren, dat zeker niet, maar ik moest wel wennen nadat ik de Steelseries en de Plantronic R.I.G. gewend was. De hoofdband is lekker zacht en daar heb je totaal geen last van.

De speakers kunnen draaien en kantelen, dit zorgt er voor dat de stevige headset goed om je oren sluit voor maximale geluidskwaliteit. Je kunt de oren ook helemaal klappen om hem om je nek te dragen of om hem veiliger te vervoeren. Wanneer je hem om je nek hebt en kan het zijn dat hij een beetje drukt in je nek.

Geluid

Ok, hier komt die. 60 mm drivers, 7.1 surround sound met DTS X, klinkt dat indrukwekkend. Z Ik moet zeggen, toen ik de prijs zag en de Z60 in mijn hand had kon ik niet voorspellen dat er zo veel geluid in zat. En flink geluid ook. Ik was aangenaam verrast. En dat is zacht uitgedrukt. Er zit een hele stevige bass is wanneer de controll unit ( met eigen geluidskaart) het geluid regelt. Ook heb je drie standen, muziek, film en game. Elke modus heb ik beluisterd en inderdaad ben ik het er mee eens dat de standen geen onzin zijn. Wanneer je de filmmodus aan hebt lijkt het net alsof je in een theater zit, wanneer je de gamemodus aan hebt dan hoor je echt goed aan welke kant de actie vandaan komt. Dan komt 7.1 zeer goed van pas. Ik was van deze modus echt onder de indruk dat ik zo goed onderscheid kon maken waar er om mij heen wat gebeurde. Dit gaf mij misschien ook wel een kleine voorsprong, omdat ik beter wist wat er om mij heen gebeurde qua explosies, schoten en voetstappen. Als laatste de muziekmodus waar het geluid meer van voren komt alsof je een concert bijwoont. Uiteraard heb je ook gewoon een knop om terug te keren naar stereo, maar wees eens eerlijk waarom teruggaan als je kan genieten van 7.1! :’)

De bass gaat soms wat overheersen op de middel- en hoge tonen maar goed, het is een gameheadset bij uitstek. Wil je deze headset puur voor muziek en je bent een audiofiel dan zul je waarschijnlijk niet voor deze headset gaan. Ikzelf vind bass erg lekker en belangrijk dus dit is zeker de headset voor mij en ik weet zeker voor vele andere gamers!

Ik kan niet anders zeggen dan dat Z60 doet wat het beloofd met zijn geluidskaart. Wanneer je hem aansluit om je telefoon, tablet of Mac dan zul je merken dat dat wel ten koste gaat van de kwaliteit. Dat kan ook niet anders eerlijk gezegd, want de Z60 is in harmonie met zijn eigen controll unit, en zal dus geen 7.1 laten horen zonder de controll unit. Maar toch blijft het geluid wel redelijk goed.

Hieronder de specs:

1. Headphone
a. 60mm speakers with neodymium magnets
b. 32Ω impedance
c. closed transducer principle
d. 3.5mm 4-pole stereo headphone plug
2. Amplifier
a. 24mW amplification
b. 44.1kHz, 16-bit sound card / DAC
c. Reads 7.1 PCM channels via USB
d. Four surround sound modes, mic mute
e. Two separate audio paths, for independent game and chat volume
controls

Conclusie

Al met al een verrassing voor mijn gevoel, voor rond de €90,- heb je al een Z60 en dan heb je een headset die zijn geld meer dan waard is. Met zijn 60 mm drivers en 7.1 surround sound brengt hij toch wel meer dan de gemiddelde headset van die prijsklasse.

Waarom ze de controll unit zo gemaakt hebben mag Joost weten, maar ik vind het onhandig dat het tussen een bureaumodel en een clipmodel in zit.

Qua uiterlijk een stoere en degelijke headset die geen rare sprongen in design heeft gemaakt.

Kevin Krechting beoordeelde namens GadgetGear de met 4 sterren.

THE GOOD

  • zeer goed gamegeluid
  • 3 modi zijn een goede aanvulling
  • microfoon kan eraf voor gebruik op straat

THE BAD

  • zeker de controll unit die tussen bureaumodel en clipmodel in zit

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.