Review: Asus UX305F (Notebook)

Eerder dit jaar introduceerde Asus haar nieuwe UX305 Zenbooks. Een nieuwe serie notebooks waarbij formaat en gewicht zijn geminimaliseerd terwijl ze de nieuwste Intel Core M processors in zich dragen. In theorie zouden deze Zenbooks sterk genoeg moeten zijn om zonder problemen Photoshop te draaien. Natuurlijk hebben wij dit in de praktijk getest.

Unboxing

Omdat we een goed gebruikte sample ontvingen, hebben we voor deze review geen unboxing video gemaakt. Het is simpelweg niet waarheidsgetrouw. Wel kunnen we je vertellen dat je naast een netstroom adapter ook een USB LAN adapter bij de UX305F ontvangt. De LAN poort zou Asus namelijk verplichten om de UX305F een stuk dikker te maken terwijl het bij deze Zenbook juist om het design gaat. Slim, mits je een USB poort kunt missen.

Design

De UX305F behoort in mijn persoonlijke beleving tot één van de mooiste notebooks die ik in tijden in handen heb gehad. Asus heeft duidelijk veel kennis over het bewerken van metaal, al blijft de bovenklep wat gevoelig voor vette vingers. Toch is het een hele verbetering wanneer ik de UX305F naast mijn eigen Asus S400CA zet die niet alleen last heeft van vette vingers, maar ook de nodige krassen. Dit alles door de nieuwe coating die Asus op het bewerkte aluminium aanbrengt.

Wat ook opvalt zijn de ‘dubbele poten’ van de UX305F. Wanneer je de notebook openklapt, komt het toetsenbord omhoog. De notebook staat dan niet meer op de twee achterste grote rubberen poten, maar op twee kleine rubberen pootjes die op de onderrand van het scherm zijn geplaatst. Deze zijn een stuk harder dan de rubberen poten onder het toetsenbord deel.

Aansluitingen

De rechter zijkant van de UX305F biedt toegang tot een 3,5mm audio aansluiting voor hoofdtelefoons. Daarnaast krijg je een mini HDMI aansluiting. De reden dat Asus voor de mini uitvoering gaat ligt zeer waarschijnlijk in de zoektocht van Asus naar mogelijkheden om de UX305F klein te houden en is daarin een prima overweging. Daarnaast zit er een USB 3.0 poort en de aansluiting voor de voeding.

Asus UX305F IMG_1025
Let niet op het karton dat hier nog uit de notebook steekt. Asus garandeert dat dit nog een erfenis van een eerdere test is.

 

De linker zijkant biedt eveneens twee USB 3.0 poorten, maar ook een SD kaartlezer. De aanwezigheid van een SD kaartlezer is bij Asus relatief standaard en beschouw ik zelf altijd als erg prettig.

Asus UX305F IMG_1026

Wat opvalt is dat niet alleen her formaat van de aansluitingen belangrijk is bij deze Zenbook, maar dat Asus ook hier weer naar design heeft gekeken. Hoewel de Zenbook UX305 met USB 3.0 poorten is uitgerust heeft Asus er bewust voor gekozen om deze niet standaard blauw te maken, maar toch gewoon zwart plastic te gebruiken. Hierdoor doet de aanwezigheid van USB 3.0 geen afbraak aan het totale design van deze notebook.

Display

De Asus UX305F is voorzien van een 13,3 inch Full HD IPS display. De gematteerde afwerking en een anti-reflectie coating zorgen ervoor dat het ook zeer prettig is om buiten te werken. Bovendien heeft het display een maximale helderheid van 300 nits. Ook werken in volle zon lijkt geen enkel probleem voor het display van de UX305.

Hier staat tegenover het werken in volle duister. Kijk je nog laat films op de UX305F zal je zien dat de backlights wel last hebben van licht lekkage. Echt storend is het niet, zeker niet in deze prijsklasse. Wat belangrijk is om te weten is dat het geen touchscreen betreft. Maar dat zie je weer terug in de prijs van de UX305F.

Specs

Onder de motorkap van de Asus UX305F ligt een Core M 5Y10 CPU. Dit is een Broadwell processor die gebaseerd is op de Intel Atom processors, maar slechts een derde van het stroomverbruik van een Core i5 of Core i7 processor kent. Je moet immers een dag op deze notebook kunnen werken. Bovendien heeft Asus de keuze gemaakt om het ontwerp helemaal fanless te doen. Met andere woorden, er zit geen ventilator in. Alle koeling is passief net als bij tablets. Hoewel de UX305F best warm kan worden, blijkt dit niet problematisch. Maar ik geef toe dat we nog geen zomerse temperaturen kunnen simuleren tijdens de test.

Om de Core M van Intel in perspectief te plaatsen, de prestaties van de chipset in deze notebook hangen onder die van de Core i3 processor, maar overstijgen de prestaties van Intel’s Atom, Celeron en Pentium processors. Bij Core M gaat het dus om het balans tussen prima prestaties tegen een laag energieverbruik en een lage warmteontwikkeling. Dit zien we ook terug in de gaming mogelijkheden van de UX305F. Dit is echt een notebook waar je gewoon niet op moet willen gamen. Oké, candy crush draait prima, maar waag het niet om een Call of Duty te laden. Zelfs geen oude. Dat gaat gewoon niet werken.

Qua opslagruimte voorziet Asus je natuurlijk van de nodige cloud opslagruimte, maar echt indrukwekkend is dat Asus in deze prijsklasse de UX305F uitrust met een vlotte 256GB SSD. Het resultaat is dat Windows lekker snel zal laden evenals jouw software.

Een klein minpuntje is de WiFi ontvanger die Asus in de UX305F heeft geplaatst. Oké, dual-band met 802.11n is voor het gros van de gebruikers al heel prettig, maar 802.11ac modules zijn nauwelijks duurder. Hier had Asus een extra puntje kunnen scoren.

Accuduur

Dat de Core M vooral weinig stroom vreet zie ik ook weer terug, in de accuduur van de Zenbook. Als ik geen gekke dingen doe (dus gewoon mijn dagelijks werk voor GadgetGear), heeft de UX305F een uithoudingsvermogen van ruim 9 uur. Dus zonder te laden de werkdag doorkomen behoort gewoon tot de mogelijkheden. En ja, dan vreet de externe muis toch ook gewoon nog een beetje stroom.

Gebruikscomfort

Het tikken van mijn verhalen op de UX305F ten opzichte van de Asus S400CA die ik normaal bijna dagelijks gebruik is een enorm plezier. De toetsen tikken echt een stuk fijner. Wellicht komt dit doordat ze met een doorsneden van 16,1mm lekker breed zijn. Een ander fijn iets is dat de touchpad van de UX305F minder gevoelig is voor beweging wanneer je de rechter muistoets gaat gebruiken. De onnauwkeurigheid van de S400CA zorgt ervoor dat ik nooit zonder muis op stap ga, terwijl de Asus UX305F ook hier gewoon comfort weer te bieden.

Asus UX305F IMG_1029

Toch is er ook een klein minpuntje als het om comfort gaat. Tijdens het tikken op het toetsenbord (ik sla de toetsen nogal hard aan), resoneert de UX305F en zeker in een stille ruimte geeft dat irritant trilgeluiden. Asus heeft me gegarandeerd dat dit een exemplarisch probleem is, maar onderzoek aan mijn kant laat zien dat dit vooral bij harde oppervlakken gebeurd. Op schoot, op de bank speelt dit niet mee. Mogelijk zijn de harde voetjes onder het display de oorzaak van deze resonantie maar, mogelijk is het inderdaad exemplarisch. Op dit moment kan ik beiden niet uitsluiten en dat is reden voor mij om dit probleem wel te noemen.

De alledaagse taken zijn prima te vervullen op de UX305F. Ook Photoshop CC draait de UX305F zonder problemen. Mits je niet al teveel RAW bestanden in Camera Raw knalt. Of zware effectfilters draait. Dan zet je de UX305F echt wel aan het zweten. De amateur/pro fotograaf doet er dus verstandig over om even verder te winkelen. Ook qua videobewerking gaan basishandelingen prima. Première Elements 13 draait lekker op het systeem. Daar staat tegenover dat het renderen van Full HD content een stuk langer duurt dan wanneer je op een Core i systeem zou werken. Het is natuurlijk de vraag of dit langere wachten in jouw geval echt problematisch is. Wil je met 4K beelden aan de slag, dan zal de UX305F dat niet trekken, maar dat spreekt voor zich.

Een extra voordeel van de passieve ventilatie is dat je met de UX305F weinig tot geen problemen zal ervaren met stofophopingen. Ventilatie zuigt stof naar binnen waardoor temperaturen op kunnen lopen. Het is dan ook niet onverstandig om een reguliere laptop jaarlijks even te openen en schoon te borstelen. De UX305F zal naar verwachting geen onderhoud nodig hebben.

Conclusie

Een ultrabook voor weinig, dat lijkt het idee achter de UX305F Zenboom van Asus. Toch bewijst Asus dat je ook aan de onderkant van de markt een prima notebook kunt neerzetten. Natuurlijk offer je wat luxe en snelheid op, maar wanneer je niet als doelstelling hebt om als professional foto’s of video’s te bewerken laat staan enorme games te draaien, zal je merken dat de UX305F een prima kwaliteit tegen een mooie prijs levert. Voor iedereen die vooral een beetje kantoorwerk doet en op internet zit is de UX305 echt een aanrader.

Beschikbaarheid

De Asus UX305F is onder anderen te koop bij Bol.com.

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer lange accuduur
  • Core M is sterk genoeg voor alledaagse werkzaamheden
  • Lekker licht
  • Erg fijn toetsenbord
  • Prima touchpad
  • Snelle SSD

THE BAD

  • Resoneert tijdens het tikken, maar dit kan een exemplarisch probleem zijn.
  • Geen WiFi ac

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Events