Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Adobe Premiere Elements 13

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Sneller dan haar voorganger
  • Weer meer effecten en overgangen
  • Video's in titels
  • Stabieler

THE BAD

  • Geen echt schokkende verbeteringen ten opzichte van Elements 12

Niet geheel onverwacht wist Adobe enige tijd geleden de dertiende Elements serie te lanceren. Traditioneel bevat deze serie ‘uitgeklede’ versies van het grote Photoshop en Premiere, maar echt tekortschieten doe je er niet mee. De twee zijn verrassend volledig. Vandaag kijken we dan ook naar wat Premiere Elements 13 ons brengt.

Installatie

De installatie van Premiere Elements 13 verloopt lekker vlot en stelt geen lastige vragen. Binnen no-time staat het pakket op jouw computer. Installeren op een tweede computer (bijvoorbeeld jouw laptop) is geen enkel bezwaar.

Starten

Wanneer je Premiere Elements 13 start, zal deze eerst vragen of je op zoek bent naar de Organizer of naar de Video Editor. De organizer maakt al een tijdje deel uit van het pakket en helpt je om al jouw beelden (foto en video) te ordenen. Wij slaan deze in deze review min of meer over en starten meteen de video-editor. Daarbij krijgen we ook meteen de keuze om een bestaand project te openen of voor een nieuw project te gaan.

Interface

Premiere Elements 13 kent drie interfaces. De snelle interface is voor iedereen die in no-time een paar filmfragmenten aan elkaar wenst te slepen. Adobe heeft hier een soort van wizard voor ontwikkeld. Het gemak komt natuurlijk ook voort uit een enigszins beperkte hoeveelheid mogelijkheden. Wil je het helemaal gemakkelijk, kies je bij het opstarten om een InstantMove te maken. Dan regelt Elements de basisvormgeving en inhoud van jouw filmpje op basis van de door jouw gekozen bestanden.

Adobe-Premiere-Elements-13-Snel

De ‘Met Instructies’ is niet echt een eigen interface, maar helpt je binnen de ‘snel’ of ‘professioneel’ interface met stap voor stap begeleiding. Je geeft bijvoorbeeld aan dat je muziek zou willen toevoegen en ziet stap voor stap hoe je dit moet doen.

Adobe-Premiere-Elements-13-Met-Instructies

Optimale controle krijg je in de ‘Professioneel’ interface. Deze naam lijkt een beetje vreemd omdat dit de ‘elements’ uitvoering is, maar niets is minder waar. Deze interface geeft volledige controle over het eindresultaat. Je mist alleen een aantal functies en details die wel in het grote Elements zitten. Echter is het aantal overgangen, effecten, titels en andere opties behoorlijk fors. Heb je geen behoefte aan integratie met pakketten als After Effects, dan kan deze professionele omgeving maar zo alles bieden wat je wenst. Ter referentie, bijna al onze filmpjes produceren we met Premiere Elements en dit doen we al sinds Elements 11.

Adobe-Premiere-Elements-13-Professioneel

Gereedschappen

De gereedschappen bevatten de echte magie in Premiere Elements. Hier maak je de bijzondere dingen en dan bedoel ik natuurlijk niet een simpel overgangetje of een titeltje. Nee, ik bedoel dan het versnellen en/of vertragen van beelden, het geluid afmixen, commentaartracks opnemen en zelfs beelden tracken. Dit laatste laat het toe om bijvoorbeeld een titel of ander object te plaatsen dat meebeweegt met het beeld. Denk aan een titel die je aan een tennisbal koppelt die heen en weer wordt gespeeld. Erg leuk.

Ook binnen de titels heeft Adobe gewerkt aan nieuwe mogelijkheden. Met Video in titels kun je videofragmenten in titels stoppen. Handig om bijvoorbeeld een preview van andere filmpjes op jouw YouTube account weer te geven. Ook zijn er weer een hoop nieuwe effecten toegevoegd. Deze gebruik je om de stijl van jouw video aan te passen. Een aantal effecten is geïnspireerd op bekende Hollywood films.

Is jouw beeldmateriaal schokkerig (bijvoorbeeld door gebruik van een actioncam), dan kun je deze schokken laten reduceren. Zo ontstaat een vloeiender beeld wat plezieriger kijkt.

Integratie met sociale netwerken

Heb je jouw video af, wil je hem misschien wel online publiceren. Premiere Elements 13 maakt het mogelijk om direct te publiceren op YouTube, Vimeo en Facebook. De website van Adobe suggereert.

Snelheid

Verder heeft Adobe vooral aan de snelheid van Premiere Elements 13 gewerkt. Over het geheel voelt het pakker vlotter aan en dat werkt lekker. Ook het aantal codecs is weer aangepast waardoor je de video naar nog meer apparaten kunt sturen. Wat ik in het overzicht van codecs nog wel mis is dat Adobe de laatst gebruikt codec meteen selecteert. De kans is namelijk groot dat je een favoriet hebt en nu moet je iedere keer het menu door. Dat kan dus nog sneller!

Conclusie

Adobe Premiere Elements 13 bevat weinig echt schokkende veranderingen, maar is vooral sneller dan haar voorganger. Dat alleen al zal voor gebruikers van Elements 12 een goede reden zijn om de overstap te maken. 13 werkt gewoon een stuk plezieriger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.