Picture of Roelof van Doorn
Roelof van Doorn

FAQ: Verbeter jouw WiFi in een paar stappen

Groot nieuws gisteren. Het Agentschap Telecom bevestigd wat we allemaal al weten. Er zijn teveel WiFi netwerken in Nederland. Er is een dichtheid van 80%. Mede doordat iedere UPC, Ziggo en KPN abbonnee tegenwoordig een extra netwerk host voor andere abonnementhouders en dan hebben we het nog niet over onnodig gastennetwerken. Hoe optimaliseer jij WiFi bij jou thuis?

Router vervangen?

Je hoort het veel in de journaals; vervang je router als die nog geen 5GHz biedt. 5GHz is al een jaar of drie gemeengoed. De kans dat jouw iets oudere router toch 5GHz biedt is groot. Het is echter ook de vraag of jouw laptop, smartphone en tablet over 5GHz kunnen beschikken. Het moet dus echt van twee kanten komen.

Heb je jouw router via jouw internet provider en heeft die nog geen 5GHz? Vraag dan om een wissel van de router.

5GHz

Het beste advies van het agentschap telecom? Schakel allemaal over op 5GHz. Ja, dat zou mooi zijn, maar dan moeten jouw apparaten ook met 5GHz overweg kunnen en dat zal je nog vies tegenvallen. Zo kunnen Sonos speakers bijvoorbeeld echt alleen maar op 2.4GHz werken.

Hoewel 5GHz redelijk onbevolkt is, kun je van een groot voor- en nadeel spreken. Het grote voordeel is niet alleen het rustige spectum, maar ook een veel hogere snelheid. Vooral wanneer router en apparaten gebruik kunnen maken van WiFi 802.11AC met beamforming. Daar staat tegenover dat het bereik eerder last heeft van dikke muren en vloeren. Idealiter heb je dus een seperaat 5GHz netwerk voor apparaten die daarmee overweg kunnen.

Meer rust op 2.4GHz

Niet alleen WiFi maakt gebruik van 2.4GHz. Ook Bluetooth zit op die frequentie. Heb je laptops en andere apparaten die wel bluetooth aan hebben staan maar niet gebruiken, schakel bluetooth dan gewoon uit. Scheelt ook nog een energie.

Heb je WiFi printers of andere WiFi apparaten die je niet op WiFi hebt ingesteld? De kans is groot dat die dan toch een eigen netwerk hebben uitgemaakt en uitzenden. Neem ook daar de tijd om die opties even uit te schakelen. Ook fijn voor de buren.

Een goede buur zijn

Verander de wereld, begin bij jezelf. Wees een goede buur. Beschikt jouw WiFi netwerk over een gastennetwerk dat je eigenlijk niet gebruikt? Uitschakelen die handel! Onnodige vervuiling van het spectrum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.