GadgetGear.nl

Review: Renkforce IR-1600 (internet radio audio component)


Roelof van Doorn beoordeelde namens GadgetGear de Renkforce IR-1600 met 4.5 sterren.

The Good
  • Gemakkelijk te installeren
  • Past bij vrijwel alle zwarte audio componenten
  • Ondersteuning voor internet radio, FM zenders en MP3 bestanden

The Bad
  • Kraaktje over de speakers bij het uitzetten
  • Het display heeft een extreem beperkte kijkhoek

Internetradio’s zijn er plenty, maar het gros zit vast aan een eigen speaker(set). Met de Renkforce IR-1600 heeft Conrad nu een alternatief in het assortiment opgenomen dat menig liefhebber van audio componenten wel zal bevallen. Met dit systeem is het eindelijk mogelijk om internet radio over jouw high-end ‘audioverzameling’ te sturen. Daarnaast is het ook een volledige MP3 speler.

Unboxing

Renkforce levert de IR-1600 mooi compleet met een stereo tulp kabel en een afstandsbediening met een mooie, nette afwerking die ook nog eens prettig in de hand ligt. Natuurlijk is er een dikke handleiding, maar echt nodig is deze niet.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door hier te klikken of in de pop-up rechtsonder.

 Design

Het front van de Renkforce IR-1600 is van zwart, geborsteld metaal. Behalve afgeronde hoeken zijn er geen bijzondere designelementen waardoor de Renkforce prima bij de gemiddelde audio componentenset zal passen.

De IR-1600 bevat een eigen DAC en hoofdtelefoonversterker zodat de IR-1600 autonoom gebruikt kan worden. Deze hoofdtelefoonaansluiting zit aan de voorkant net als alle knoppen om de IR-1600 te bedienen. De knoppen layout op de afstandsbediening is echter wat comfortabeler.

Het enige minpunt aan het design van de IR-1600 is het display dat erin is gelegd. Wanneer je recht voor het apparaat zit, ziet het er prachtig uit. Kijk je er van boven, onder, links of rechts op, zie je witte letters op een lichtblauwe achtergrond. De kijkhoek is beperkt, maar de boel is wel leesbaar. In de praktijk heb ik hier zelf weinig moeite mee, maar het had een stuk beter gekund.

Aansluitingen

Aan de voorkant zit een hoofdtelefoonaansluiting en een USB plug. Via deze USB aansluiting kun je een stick met MP3 muziek via de RenkForce IR-1600 afspelen.

Renkforce IR-1600 IMG_0445

De achterkant is een stuk interessanter. Hier vinden we een COAX schroefaansluiting voor iedereen die toch FM kanalen via de kabel zou willen luisteren. Daarnaast zit een optische uitgang, een coaxiale uitgang en een analoge L-R tulp uitgang. Helemaal rechts zit de WiFi antenne van de IR-1600. De stroomkabel zit aan de IR-1600 vast. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over lelijke adapters.

Het aansluiten

Het installeren en aansluiten van de IR-1600 is vlot te doen. Vooral wanneer jouw WiFi netwerk beschikt over een WPS knop. Het is een kwestie van de stappen op het display doorlopen en op de juiste momenten op de WPS knoppen rammen. Zelfs de tijdsinstellingen kunnen keurig van het internet worden gehaald zodat het klokje van de IR-1600 altijd goed staat. De lijst met internet radio stations wordt ook keurig naar binnen getrokken. De enige instelling die echt de moeite waard is, is de taalinstelling. De IR-1600 biedt ondersteuning voor Nederlands, maar staat standaard natuurlijk op Nederlands ingesteld.

Afstandsbediening

Ik had het niet verwacht, maar de afstandsbediening die Renkforce bij de IR-1600 levert zit gewoon goed en stevig in elkaar. DE layout is duidelijk en er zijn geen overbodige knoppen. Boven verwachting goed.

Renkforce IR-1600 IMG_0312

Audiokwaliteit

Natuurlijk wil je weten hoe de audiokwaliteit is. Ik heb de IR-1600 in combinatie met de Edifier Luna Eclipse speakerset mogen testen. De puristen zullen horen dat de radiostations allemaal gebruik maken van compressie. Tsjah, dat is internet radio.Dit buiten beschouwing gelaten is de geluidskwaliteit uit de Renkforce IR-1600 vergelijkbaar met wat we horen wanneer we streamen met systemen van merken als Sonos. Gewoon heel goed.

Het enige minpuntje voor wat betreft de audiokwaliteit is bij het uitzetten van de IR-1600. Dan stuurt deze een kleine kraak over de speakers.

Aanbod

Ook het aanbod van radiozenders is enorm. Alleen al in Nederland is het mogelijk om naar alle grote zenders te luisteren, maar ook naar radiozenders als Efteling Radio en 24 Kitchen Radio. Voor iedereen is dus wel wat te vinden.

Conclusie

Voor niet al te veel geld plaatst Conrad met haar Renkforce een prima internet radio receiver in de markt. De IR-1600 heeft weinig concurrenten en weinig verbeterpunten. Voor een eerste versie van dit apparaat doet Renkforce het in één keer goed. Weet Renkforce in de toekomst met een beter display te komen en het kraakje bij het uitzetten te verwijderen, dan zou Renkforce de volle vijf sterren verdienen. Nu moet Renkforce het doen met 4,5 sterren.

Beschikbaarheid

De Renkforce IR-1600 is enkel verkrijgbaar bij Conrad.

2 reacties

    • Alle zenders zijn via TuneIn via WiFi te bereiken. Waarschijnlijk zat de FM ondersteuning bij toeval op de chipset, maar FM en BAD+ hebben binnenshuis geen toegevoegde waarde ten opzichte van de WiFi functionaliteit.

Roelof van Doorn

Je ziet me wel, maar herkent me niet. Blijf gokken wie ik ben. Als je het weet zeg je 'O, die!'

Starten met de BitCoin

Wil jij ook investeren in crypto valuta? Dan start je met de inkoop van BitCoin, LiteCoin, Etherium, Ripple of een andere populaire munt. Wij adviseren dan BitcoinMeester.

Wil je daarna ook actief gaan handelen in altcoin? Dan verstuur je jouw crypto valuta van BitcoinMeester naar een marktplaats als Binance.

Wil je het crypto nieuws volgen? Check dan onze Crypto Valuta pagina.

Let op: Je kunt geld verdienen, maar ook verliezen. GadgetGear.nl is op geen enkele manier verantwoordelijk voor jouw risico’s.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

Deze website maakt gebruik van diensten van derden. Om bezoek te indexeren zodat we weten welke artikelen populaire zijn (Google Analytics), om video's te laten zien (o.a. YouTube), tweets te laten zien (Twitter) en andere zaken. Deze derden zetten analytische/tracking cookies op jouw computer. Zo kunnen ook wij onze boodschappen bij de supermarkt blijven betalen en deze site blijven maken. Accepteer je de cookies niet, zullen verschillende delen van de website niet functioneren - Sorry.

Sluiten