Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de Adobe Photoshop CC 14 met 5 sterren.

The Good
  • Blur Gallery brengt nieuwe, creatieve blur mogelijkheden
  • Camera Raw begint echt wel heel goed te worden
  • Het is nu ook mogelijk om 3D prins te maken


Deze zomer kwam Adobe met Creative Cloud 2014. Een enorme update voor alle grote apps. Enkele weken daarna kwamen al andere grote updates gevolgd door weer een grote updateronde tijdens de IBC beurs in oktober. Nu de rust lijkt te zijn gekomen is het tijd voor ons om eens goed naar Creative Cloud 2014 anno 2015 te kijken en we trappen af met Photoshop. Gewoon omdat de kerstvakantie een mooi moment is om je foto’s van afgelopen jaar op orde te brengen.

Algemeen

De interface van Photoshop CC 14 kent geen schokkende veranderingen ten opzichte van de vorige versie. De Mercury Graphics Engine die Adobe voor Photoshop heeft ontwikkeld is wel sterk aangepakt. Hierdoor is Photoshop vooral wat sneller en stabieler geworden.

Wat heel fijn is, is dat Photoshop (net als een aantal andere CC tools) nu opstart met een welkom scherm dat je steeds van informatie voorziet wanneer nieuwe updates zijn doorgevoerd. Deze geeft ook links naar tutorials die uitleggen hoe je het meeste uit deze nieuwe functies haalt. Daarmee wordt het ecosysteem van Photoshop CC steeds beter.

Adobe-Tips

Creative Cloud

Voor iedereen die het nog niet heeft meegekregen, Photoshop is onderdeel van de Creative Cloud. Een abonnementsdienst voor Adobe apps. Hoewel je in het begin voor Photoshop CC alleen het full priced abonnement kon aanschaffen, zit Photoshop nu ook in een goedkoper pakket. Het Fotografie pakket waarmee je voor €12,29 zowel Photoshop CC als Lightroom desktop, web en mobile krijgt. Als losse app op Photoshop CC abonneren kan ook, maar dan ben je ruim twee keer zoveel geld kwijt. Een beetje vreemd, maar wel mogelijk.

Camera Raw 8.7

Eind november gaf Adobe het Photoshop CC pakket een mooie update met Camera Raw 8.7. Deze voegde ondersteuning voor nieuwe, populaire RAW formaten van DSLR’s toe. Daarnaast worden een hoop actioncams ondersteund voor lenscorrecties. Deze categorie camera’s begint steeds populairder te worden, maar heeft lenzen die enorm vertekenen. Met Camera Raw kun je beelden weer aardig rechttrekken.

Verder heeft Camera RAW in Photoshop CC 14 enorm veel nieuwe functie gekregen om foto’s direct vanuit het RAW bestand non-destructief te bewerken. Hierdoor wordt de noodzaak voor nabewerking in Photoshop zelf steeds kleiner. Het zijn vooral de filters die echt nog ontbreken in Camera RAW, maar dat kan niet lang meer duren. Hoe dan ook, is hier een ontwikkeling gaande die me enorm aanspreekt.

Adobe-Camera-RAW-8.7

Misschien wel de handigste nieuwe functie in Camera Raw is de Spot Removal Tool. Hiermee kun je in healing of cloning modus vlekjes en andere problemen uit jouw RAW bestand halen. Hij is nog niet zo geavanceerd als de healing brush in Photoshop, maar Adobe is hier echt wel op de goede weg.

Ook handig is de targeted adjustment tool. Ik geef toe dat het me nu pas opvalt, dus deze zou al ouder kunnen zijn dan Camera Raw 8. Hiermee klik je op een bepaald deel van de foto en door jouw muis omhoog of omlaag te trekken voer je versnelde correcties uit.

De The Graduated en Gradient Filters zijn nu van eigen masks voorzien. Zo is het gemakkelijker geworden om deze filters op bepaalde plekken op de foto toe te passen.

Echt vrolijk wordt ik van de nieuwe upright tool. Deze kan lijnen in foto’s herkennen en zorgt ervoor dat gebouwen e.d. automatisch kaarsrecht staan. Gewoon een kwestie van dubbelklikken op het waterpasje.

Veel meer blur

Als het gaat om de filters, heeft Adobe’s team zich echt gericht op het introduceren van veel meer nieuwe blor (vervagen) filters. De belangrijkste toevoegingen zijn path blur en spin blur. Die laatste zal vooral autoliefhebbers aanspreken. Je kunt nu wielen selecteren en deze extra spin blur meegeven waardoor foto’s nog meer snelheid krijgen. Let er echter wel op dat je de remschijven niet mee vervaagt 😉

Adobe-Photoshop-Spin-Blur

Met de Focus Mask kun je specifiek aangeven welke delen van foto’s mooi scherp moeten blijven terwijl je achtergronden verder kunt laten vervagen. Het fijne hiervan is dat je meer diepte in foto’s kunt creëren.

Retoucheren enzo

Het algoritme van de diverse tools om vlekjes te verwijderen is ook flink aangepakt. Eerder wisten de content aware achtige tools al goed in te schatten hoe ze aangegeven plekjes moesten opvullen. Het nieuwe algoritme kijkt niet alleen naar de pixels en patronen in de omgeving op de foto, maar ook meer naar kleurtonen om zo de nieuwe beeldinformatie nog beter in de foto te plaatsen.

3D Printen

Photoshop bevat al jaren een 3D engine. Deze is vooral handig om teksten mooi in foto’s te plaatsen. In Photoshop CC 14 kun je deze nu ook gebruiken om 3D objecten te maken die je vervolgens kunt printen. Adobe heeft hiervoor een enorme berg aan 3D printer profielen aan Photoshop toegevoegd. Daarnaast zijn 3D bestanden ook klaar te maken voor 3D printing services.

Adobe-Photoshop-3D-Prints

Mobile

Ook op mobiel gebied heeft Photoshop CC weer meer apps om mee te verbinden. De belangrijkste zijn Adobe Photoshop Mix en Adobe Photoshop Sketch.

Photoshop Mix laat je afbeeldingen op de iPad bewerken. Voor intensieve bewerkingen stuurt de software het te bewerken deel van de foto naar een Adobe server die de bewerking uitvoert en het resultaat terugstuurt. Dit gaat echt razendsnel. Bovendien worden nieuwe versies apart opgeslagen om te voorkomen dat je het origineel de vernieling in helpt.

Photoshop Sketch is de eerste app om snel tekeningen te maken. Dit kan in combinatie met de Ink en Slide tools voor de iPad. Daarnaast zijn er nog een aantal apps waarmee samengewerkt kan worden. Voor deze review beperk ik me echter tot uitleg over deze twee.

Conclusie

Natuurlijk heb ik hier slechts een aantal functies eruit gepikt om te zien wat Photoshop CC 14 anno 2015 te bieden heeft. Met name de recente updates aan Camera Raw dienen gebruikers van DSLR’s en systeemcamera’s veel meer mogelijkheden om een foto via het RAW bestand te bewerken voordat het in Photoshop terecht komt. Het is echt een programma op zichzelf te worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.