Dreamweaver CC is Adobe’s tool om zelf websites mee te bouwen. Een half jaar geleden kwam Adobe met Dreamweaver CC 14, maar in de tussentijd zijn er al vele updates geweest. Hoe goed is Dreamweaver anno 2015?

Creative Cloud

Dreamweaver os onderdeel van de Creative Cloud. Dit is een abonnementsdienst van Adobe. Je kunt een algemeen Creative Cloud lidmaatschap afsluiten, maar ook alleen een abonnement op Dreamweaver nemen. In dat laatste geval mis je wel de integratie met andere Adobe apps.

Algemeen

Qua interface zijn geen schokkende veranderingen aan Dreamweaver CC 14 te bespeuren. De app opent de eerste keer weer met een nadrukkelijke wizard die je wegwijs maakt in de CC 14 interface, maar echt spannend is het niet. Daarna opent de app enkel nog met het scherm van de meest recente bestanden en links naar tutorials. Prima.

Echt grote veranderingen zijn er nu, een half jaar na de release, nog steeds niet. Tijdens de release van de eerste Dreamweaver CC ahd Adobe al enorm haar best gedaan om ondersteuning voor CSS3 en HTML 5 te bieden en die standaards hebben alleen kleine aanpassingen ondergaan. Omdat Adobe hier de standaard volgt, heeft Adobe hier gewoon weinig invloed op.

Nieuwe CSS 3 designer

De grootste update is misschien wel de nieuwe CSS designer in Dreamweaver CC 14. De oude kon wat onoverzichtelijk zijn, al werkte hij perfect. Met de nieuwe versie is het gemakkelijker om tussen verschillende elementen te bladeren. Het meest opvallende is de nieuwe box editor die meer controle geeft over het instellen van ronde hoeken en marges. Ook het kopiëren van bepaalde CSS properties naar een andere selector gaat een stuk gemakkelijker binnen de nieuwe designer.

Live Insert

Maak je veel gebruik van de wysiwyg editor in Dreamweaver, dan kun je nu gebruik maken van de Live Insert optie. Daarmee kun je HTML tags direct in jouw layout plaatsen en live zien hoe deze zich aanpast aan de nieuwe tags.

Ook het zoeken naar tags die ongewenst gedrag veroorzaken is een stuk gemakkelijker met de Live Property Inspector. Deze laat precies zien welke eigenschappen je aan een tag hebt gehangen. Handig!

Conclusie

Met de release van Dreamweaver CC in 2013 was de populaire editor al helemaal klaargestoomd voor CSS3 en HTML5. De CC 14 release kent vooral veel verfijning en meot het vooral van heel veel hele kleine updates hebben. Het blijft een dijk van een programma, maar echt vernieuwend in deze release niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.