Microsoft hield gisteravond een enorme persconferentie met betrekking tot de onthulling van Windows 10. Daarbij was natuurlijk ruimte voor de HoloLens holografische bril waar je zo alles over leest, maar we zoomen eerst even in op Windows 10 zelf.

Het grootste nieuws is natuurlijk dat je niet voor Windows 10 hoeft te betalen. Mits je nu Windows 7 of Windows 8.1 gebruikt en binnen een jaar na de lancering ook echt over gaat op Windows 10. De reden hiervoor is dat Microsoft het Windows OS ziet als een service waar alle andere Microsoft producten van afhankelijk worden. Om niet al te veel grond te verliezen aan Mac en andere besturingssystemen is dit een stevige stap.

Wanneer je veel Windows 10 apparaten in huis hebt, moet je daar ook qua apps de voordelen van gaan ervaren. Voor ontwikkelaars moet het makkelijker worden om een app op alle Windows 10 hardware uit te rollen. Zeker voor mobiele gebruikers zou dit een flinke toename aan nuttige apps kunnen inhouden.

Windows-10-Dual-Interface

Ook de integratie met de Xbox One wordt beter. Heb je een zwakke Windows 10 PC of Laptop, zal het gewoon mogelijk zijn om de games op de Xbox One naar die laptop of PC te streamen. Je gebruikt dus de rekenkracht van de console.

De interface van Windows 10 zal ook flink worden aangepast. In Windows 8.1 heb je twee interfaces. De Metro interface met alle info tegeltjes en de traditionele desktop met een soort van startknop. Deze twee worden samengevoegd. Je moet de Metro interface dan zien als een interactieve bureaubladachtergrond. Er komt ook een variant van deze interface voor tablets.

Skype

Skype zal zich dieper nestelen in Windows 10. Zeker voor mobiele gebruikers. Wanneer Skype weet dat beide gebruikers Skype op hun telefoon hebben, zal Microsoft in plaats van SMS berichten overgaan op Skype. Je moet dan natuurlijk wel beiden over een databundeltje beschikken.

Cortana

Ook Microsoft’s spraakassistent Cortana zal een stevige rol krijgen binnen Windows 10. Cortana zal vanaf de desktop te activeren zijn en luisteren naar getikte en spraakcommando’s. Naast online gegevens raadplegen, zal Cortana ook de lokale PC doorzoeken en met programma’s kunnen werken. Microsoft heeft alleen nog niet laten weten of Cortana ook Nederlands zal verstaan.

Spartan

De naam Spartan kennen we, als het om Microsoft gaat, natuurlijk uit de game wereld van Halo. Spartan is een vervangende browser voor internet explorer en moet vooral innoveren op wat de klassieke browsers doen. Zo is het met Spartan mogelijk om notities op websites achter te laten en Cortana kan ook hier suggesties geven.

Via een leeslijst kun je pagina’s opslaan voor offline gebruik. De leeesmodus zal layouts aanpassen om deze beter leesbaar te maken. Spartan zal tijdens de lancering van Windows 10 nog geen onderdeel uitmaken van het pakket. Spartan komt later. Ook de naamgeving kan nog veranderen.

Windows Insider

Wil je zelf als één van de eersten met Windows 10 spelen, dan kun je intekenen op het Windows Insider programma. Natuurlijk compleet voor eigen risico.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.