Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Test: Franke Grammy Kraan

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Handige handdouche
  • Mengkraan voorkomt teveel watergebruik
  • Mooie waterstraal
  • Gemakkelijk te installeren

THE BAD

  • Vergrendeling zou eraf mogen
  • De rubber ringetjes maken het terugduwen van de kop stroever dan nodig

Dat je kunt innoveren in zoiets simpels als een mengkraan voor in de keuken, weet Franke ons te laten zien. Het gemak van een horeca kraan in een design dat gewoon in de woonkeuken past. Dat is de Grammy kraan van Franke.

Unboxing

Franke levert de Grammy kraan compleet met alle moeren en rubbertjes om de kraan snel zelf te kunnen installeren.

Franke Grammy Kraan Unboxing

Installatie

Als het gat in jouw aanrechtblad een diameter van 35mm heeft (dit is standaard), zou het weinig moeite mogen kosten om de Grammy kraan te installeren. Gewoon even het water afsluiten en zowel de koude als de warme leiding met de oude kraan leeg laten lopen. De oude kraan van de leidingen halen en deze nieuwe er terug op zetten. De boel aandraaien en klaar. Franke levert een simpele maar effectieve handleiding mee.

Franke Grammy Kraan Leidingen

Het unieke van de Grammy kraan

Wat de Grammy kraan uniek maakt is de horeca gedachte in de kraan. Het deel waar het water uitkomt kan namelijk losgetrokken worden waarna je deze als handdouche kunt gebruiken. Je krijgt daarmee een extra reikwijdte van bijna 40 CM. Hierdoor is het ook mogelijk om pannen die op het aanrecht staan met water te vullen. Handig wanneer de spoelbak weer eens vol staat. Daarnaast kun je bij het reinigen van de spoelbak alle hoeken bereiken.

Franke Grammy Kraan Handdouche

Onderaan de handdouche zie je een bobbeltje. Dit is een knop om de straal aan te passen. Trek je deze naar je toe, dan spuiten stralen uit de buitenste ring van de handdouche. Ideaal voor het afspoelen van pannen. In het andere geval krijg je gewoon een mooie, volle waterstraal.

De ervaring

In de dagelijkse praktijk hebben we een kleine aanpassing aan de kraan gemaakt. Twee rubber bandjes moeten voorkomen dat water terug in de kraan kan lekken wanneer je de handdouche terug in de kraan duwt. Deze zorgden er ook voor dat het terugduwen erg stroef verliep. Omdat het risico op het teruglekken enorm klein is, hebben we er één verwijderd. Hierdoor werd de kraan veel soepeler in gebruik.

Franke Grammy Kraan Kop

Franke Grammy Kraan Vergrendeling

Ook ideaal aan de Grammy van Franke is dat de kraan heel hoog is. Hierdoor zijn pannen gemakkelijker onder de kraan te plaatsen.

Franke Grammy Kraan Mengkraan

De hendel van de mengkraan loopt enorm soepel, maar is stroef genoeg om te voorkomen dat je de kraan al te snel vol open zet. Bij de Grohe die ik gebruikte was dit vooral voor kinderen een enorm problemen. ‘Even’ handen wassen kostte liters water. Dat is met de Grammy verledentijd. Daarmee zal de Grammy binnen ons gezin zeker tot waterbesparing leiden en dat is niet alleen goed voor het milieu.

Door de hendel naast de kraan te plaatsen, lek je niet met je handen over de kraan en zo blijft alles langer schoon.

Franke Grammy Kraan Flexibele leiding

Conclusie

Met de Grammy kraan brengt Franke Nederland het gemak van de horeca mengkraan naar de woonkeuken. De hoge kraan geeft al veel gemak bij het vullen van grote pannen en emmers, maar de uitneembare handdouche vergroot de reikwijdte van de kraan waardoor het gebruikscomfort enorm toeneemt. De perfecte mengkraan voor de moderne keuken.

Franke-Grammy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.