Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Rollei Actioncam 7S WiFi

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 4.5 sterren.

THE GOOD

  • Zeer goede beeldkwaliteit
  • Opnemen tot 4K resolutie
  • Veel creatieve opnamenmodi als time-lapse en slow-motion
  • Instelbare lens

THE BAD

  • De vertaling van de app is niet af
  • Schuifjes aan de voorkant zijn erg stroef
  • Niet aan/uit te schakelen in waterdichte behuizing

De Actioncam S50 was onze eerste kennismaking met de actioncams van Rollei. Waar andere merken proberen om zoveel mogelijk op prijs te concurreren, doet Rollei dit niet. De camera’s van Rollei zitten rond de prijs van GoPro, maar bieden vooral meer standaard opties. Wij hebben de afgelopen weken met het topmodel mogen spelen.

Unboxing

Natuurlijk hebben we een unboxing voor je. Daarbij kijken we niet alleen in de verpakking van de Actioncam 7S WiFi, maar ook in de camera zelf. Inderdaad, we hebben er één open geschroefd. Zo krijg je een beetje een beeld van wat een berg aan techniek in de behuizing schuil gaat.

Design

Qua design heeft Rollei een enorme stap voorwaarts gemaakt. De Actioncam 7S WiFi ziet er niet alleen steviger uit, zo voelt hij ook. Het display aan de achterkant is nu los te klikken voor wanneer je deze niet nodig hebt. Dat scheelt een hoop energie en de bediening van de camera kan prima via WiFi. Daarnaast heb je een LCD display aan de bovenkant met wat algemene informatie. Net genoeg om niet alles via je smartphone te hoeven doen.

De Actioncam 7S WiFi heeft een verwisselbare accu. In het accessoirepakket van de Actioncam 7S WiFi krijg je, in tegenstelling tot het skipakket van de S50 die we hebben getest, geen laadstation en extra accu. Dit zijn wel fijne accessoires om op zak te hebben.

 

Alle knoppen zijn duidelijk weergegeven en goed te gebruiken. Alleen de schuifjes aan de voorkant vragen een beetje nagelgebruik. Hier zit ook de algemene on schuif en dat is het enige nadeel in het design. Wanneer je de waterdichte behuizing gebruikt, moet de camera de hele tijd aan staan en loopt hij dus leeg tenzij je de behuizing opent om hem handmatig te schakelen. Onhandig in de regen en nog onhandiger onderwater. Hier hoop ik op verbetering in een volgende uitvoering van de Rollei Actioncams.

Beeldkwaliteit

Rollei heeft de Actioncam 7S WiFi voorzien van een 16 megapixel sensor welke flink wordt teruggeschaald om Full HD en zelfs 4K beelden op te nemen. Hoewel ik niet onder de indruk ben van de fotokwaliteit bij weinig licht, valt daar prima mee te leven.

De beeldkwaliteit van de video’s is een heel ander verhaal. Vooral doordat de groothoeklens in de Actioncam 7S WiFi in vier trappen instelbaar is. Heb je hem vlak op je neus, wil je hem instellen op 150 graden. Staat de Actioncam 7S WiFi wat verder van je af, kun je kiezen uit 120, 100 of 80 graden.

Is 4k nog niet heel belangrijk voor je, is het mogelijk om in slow motion te filmen evenals automatisch timelapse video’s maken. Als je wilt kun je de Actioncam 7S WiFi ook als dashcam gebruiken. Hiervoor is de continue modus. Krijg je een ongeluk, zal de G-sensor dit meten en belangrijke beelden meteen vastzetten zodat deze niet worden overschreven.

App

Voor de Actioncam 7S WiFi gebruik je weer net even een andere app dan voor de andere camera’s van Rollei. Toch is ook deze app weer overzichtelijk en gemakkelijk in gebruik. Zeker wanneer je de camera gaat instellen, gaat dit gewoon een stuk sneller via de app. Het enige nadeel is dat niet alle teksten naar Nederlands vertaald zijn en waar vertalingen wel gedaan zijn, deze niet altijd even duidelijk zijn. Let er wel op dat je de WiFi verbinding op de camera aan moet zetten en dat dit wat meer stroom verbruikt. Haal het LCD display er dan gewoon af als je het niet gebruikt om zo de levensduur van de accu te vergroten.

Accessoires

Het accessoirepakket dat Rollei standaard bij deze uitvoering meelevert bevat alles om de Actioncam 7S WiFi op een helm, snowboard of ander vlak te monteren. Mogelijk komt Rollei op termijn ook met thematische verpakkingen die meer accessoires bevatten. Dit heeft Rollei eerder ook gedaan. Daarnaast beidt Rollei enorm accessoirepakket aan via haar website en dealers. Hier zien we ook terug dat Rollei een echt fotomerk is. Zo is Rollei één van de weinigen die kleurfilters in het assortiment heeft. Bijvoorbeeld voor kleurcorrecties tijdens het duiken. Ook heeft Rollei als één van de weinigen anti-waas plakkertjes voor in de waterdichte behuizing. Deze plaats je tijdelijk om condens te voorkomen. Het zijn disposables maar ze zijn wel ideaal, dus verkoopt Rollei ze per 24.

Verder is het handig om te weten dat zowel de Actioncam 7S WiFi zelf als de waterdichte behuizing voorzien zijn van een standaard statiefaansluiting. Je bent dus niet beperkt tot de accessoires van Rollei, maar krijgt alle vrijheid om te shoppen. Zo maakten wij een custom gunmount voor deze camera.

Conclusie

In een markt gedomineerd door GoPro doet Rollei een gewaagde stap om niet zozeer een goedkopere knock-off in de markt te zetten, maar gewoon een premium camera met een premium beeldkwaliteit en een leuke hoeveelheid standaard accessoires.

2 reacties

  1. wanneer je de camera aan zet met de schuif, kun je hem met de waterdichte behuizing uit en aan zetten door de start- en stopknop 5 sec ingedrukt te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.