Logo GadgetGear.nl
Picture of Arjan Olsder
Arjan Olsder

Review: Philips Hue Lightstrips

Arjan Olsder beoordeelde namens GadgetGear de met 5 sterren.

THE GOOD

 • Eindelijk slimme lightstrips
 • 2 meter per stuk
 • Knipbaar

THE BAD

 • Helaas niet compatible met Light Recipes

De Hue lampen van Philips zijn leuk, maar echt creatief wordt het pas wanneer je met de Hue LED Strips van Philips aan de slag gaat. Daarmee geef je meer kleur aan je inrichting en dat valt op.

Unboxing

De verpakking van de Hue Lightstrips bevat niet meer dan de Lightstrip zelf. De ontvanger en adapter zitten allemaal al aan het snoer vast.

Plakkracht

We zijn flink aan het experimenteren geweest om tot deze review te komen. Één van de resultaten van het steeds weer vastplakken en lostrekken is dat we een heel goed beeld hebben gekregen van de plakkracht van de 3M tape die Philips onder de Hue Lightstrips heeft geplakt.

Hoewel het advies is en blijft om de ondergrond vet- en stofvrij te maken, blijkt de tape vooral gevoelig voor stof. Op een lichtvettige ondergrond blijft de Lightstrip toch redelijk goed plakken.

Philips Hue Lightstrips IMG_0989 copy

Heb je de strip verkeerd geplakt, dan is de plakkracht voldoende goed om de strip deels los te trekken en te corrigeren. Dit kan alleen vlak na het plakken. Zit de Lightstrip al een paar dagen op haar plek, zal het verplaatsen leiden tot een sterk verminderde plakkracht.

Heb je iets stoms gedaan en plakt de strip niet meer? De meeste bouwmarkten verkopen zeer smalle dubbelzijdige tape. Plak deze gewoon over de bestaande, niet plakkende, tape heen. Dan komt het allemaal wel goed.

Belangrijke maten en andere tips voor gebruik

De Lightstrip zelf meet 2 meter lang. Om de tien centimeter is deze af te knippen en zo op maat te maken. Aan de Lightstrip zit drie meter snoer om naar een stopcontact toe te komen. Halverwege zit de ontvanger welke net als het snoer met 3M tape vast te zetten is.

Philips Hue Lightstrips IMG_0984 copy

De Lightstipts zijn buigzaam, maar niet in een precieze hoek van 90 graden. Zeker niet wanneer deze haaks op de Lightstrip staat. Bijvoorbeeld als je hem aan de achterkant van een kast wilt plakken en dan zowel de zijkanten als de bovenkanten met de strips wil bedekken.

Philips Hue Lightstrips IMG_0035

Wil je de Lightstrips onderbreken en/of verlengen? Dat lijkt niet te kunnen, maar natuurlijk hebben we dat onderzocht. Als je de strip hebt doorgeknipt kun je aan de kant van de 3M tape materiaal van de contacten schrapen. Hierna kun je deze voorzichtig doorsolderen. Let op, allemaal op eigen risico natuurlijk.

Philips Hue Lightstrips IMG_0038

Hoe kun je de Lightstrips het beste plakken?

Hier op de redactie zijn we dus flink aan het knippen en plakken geweest. We willen dat deze review ook het ultieme handboek is om het meeste uit je Lightstrips te halen. Vandaar dat we een aantal situatieschetsen hebben.

Achter de kast plakken

achter-de-kast-plakken

Wanneer je de Hue Lightstrips onder geen beding in het zicht wenst te hebben, zal je er mogelijk voor kiezen deze achter een kast of tafel te plaatsen. Het voordeel is dat de strip dan inderdaad compleet uit het zicht is. Het effect op de muur is echter ook gelimiteerd.

Op de kast plakken

op-de-kast-plakken

Kun je de Lightstips op de kast of tafel plakken, is de spreiding op de wand veel groter en heb je ook veel meer plezier van de lichtopbrengst van de Lightstrips.

Op de vloer richten

donkere-vloer

Op de vloer richten kan een mooi effect geven, maar wees gewaarschuwd. Heb je een donkere vloer, dan blijft vrijwel niets van het licht over. Het is zonde om de Lightstrips hiervoor te gebruiken. Enkel op de vloer richten is dus een afrader.

Installatie

Check voor je gaat plakken altijd even of de Hue Lightstrip het doen. Niet dat we een defect hebben meegemaakt, maar het is vervelend als het installeren niet lukt wanneer hij net op de juiste plek geplakt is…

Installatie is vrij makkelijk. In de Hue app geef je aan dat je een nieuwe Hue lamp gaat toevoegen. Is de Lightstrip nieuw, dan wordt deze meteen gevonden. In ons geval was mogelijk een andere journalist al met de Lightstrips bezig geweest waardoor we een handmatige installatie moesten doen. Dat is niet meer dan het serienummer in de app zetten. Mogelijk is dit de manier waarop Philips probeert te voorkomen dat je per ongeluk de Lightstrips of Hue lampen van de buren in jouw programma’s opneemt ;-). Hoe dan ook, het is allemaal snel gedaan.

Integratie

Wanneer je de Lightstrips hebt toegevoegd via de app, verschijnen ze in iedere installatie van de Hue app in huis. Echter, zijn ze niet standaard opgenomen in de presets. Je zal dit handmatig voor iedere preset op ieder apparaat in huis moeten doen. Dit is de grootste tijdsbesteding tijdens de installatie.

De Lightstrips zijn niet compatible met de Light Recipes die Philips in de Hue app heeft zitten. Deze recipes gebruiken bepaalde wittinten om onze hersenen te stimuleren of juist tot rust te komen. Philips heeft hier jaren onderzoek naar gedaan. Mijn idee, als ik kijk naar de kleuren van de Lightstrips, is dat deze de light recipe kleuren onvoldoende benaderen. Philips kiest dus voor kwaliteit van de light recipes boven een maximale compatibiliteit.

Conclusie

De LED strip is één van de weinige lichtproducten waar je gemakkelijk creatief mee kunt worden. Bij de bouwmarkt kosten deze geen drol, maar dan zit je al snel met losse afstandsbedieningen en ontvangers te klooien. De Hue Lightstrips lossen dit op een perfecte manier op. Gewoon geïntegreerd in jouw eigen Hue inrichting. De Hue Lighstrips is dus een echt product voor iedereen die echt creatief is met licht.

De Hue Lightstrips zijn zowel in single, als duo(starter)pack verkrijgbaar. O.a. via Any-Lamp.

het-innovatieve-huis

17 reacties

 1. Het aansluiten stelt echt geen fluit voor. Het is alleen jammer dat wanneer je maar een kort stukje lightstrip nodig hebt (ik had voor een vitrinekast maar ca. 50 cm nodig) de rest verloren gaat. En een losse strip kost toch bijna € 90,00.

 2. zijn er ook hoek connectors beschikbaar voor de philips hue led-strips (voor een hoek van 90 graden) ?
  De extensions die momenteel te koop zijn van philips kun je toch zorgeloos gebruiken voor het verlengen van je bestaande hue led-strip ?

  1. Helaas mist het nog aan dit soort accessoires. We hebben de ontwerper van de strips ontmoet tijdens de IFA en gevraagd dit soort accessoires te gaan produceren. Hoewel hij positief tegenover het idee stond, is het nog onduidelijk of dit echt gaat gebeuren.

 3. Philips LED strips zijn van de armzaligste die er zijn. En je betaalt er de hoofdprijs voor. RGB met 30 LED’s per meter is een jammere zaak, zeker voor dat geld. Je kan tegenwoordig voor bijna dezelfde prijs een strip met 84 LED’s per meter kopen met 4 in 1 RGBW: Dat houdt in dat er naast de RGB kleuren ook plek is voorzien voor ECHTE warm wit weergave op de LED.
  Hier heb je een voorbeeld:
  https://www.google.nl/search?q=RGBW+4+in+1+applamp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-g__8hIHKAhVCUBoKHdvZCsMQ_AUICSgD&biw=1680&bih=930#tbm=isch&q=RGBW+ultra+ledstrip+4+in+1+applamp

 4. @Dan, maar geen van alle te combineren met andere Hue verlichting. En daar baseren we onze reviews op. Zou het sec om een LED strip gaan, ben ik het met je eens dat er interessantere alternatieven zijn. Zelf zou ik echt niet voor ieder soort licht een andere afstandsbediening of app willen.

 5. Zijn de lichtkleurnummers al te selecteren? Dat mis ik in de Hue app. Dus is het lastig om alle lampen dezelfde kleur te geven.

 6. Dag arjan. Kun je de ontvanger van de Philips hue lichtstrip ook verder weg plaatsen. Zijn er verlengstukken waardoor je de strip in een ledloof kunt plakken en de ontvanger bijvoorbeeld 5 meter verder weg kunt wegwerken.

 7. Dag arjan. Kun je de ontvanger van de Philips hue lichtstrip ook verder weg plaatsen. Zijn er verlengstukken waardoor je de strip in een ledkoof kunt plakken en de ontvanger bijvoorbeeld 5 meter verder weg kunt wegwerken.

  1. Hey Arjan,
   Ik ben redelijk handig… met een soldeerbout zullen we dan nig wel zien…
   ik zit met een probleem…
   Een 1,5 jaar geleden ledstrips gekocht ket verlengmeters…
   Nu blijkt na het een lange tijd weggelegd te hebben dat de velengstukken van de Plus reeks zijn…
   nu zou ik de oude basisset willen verlengen…
   Welke ledstrip kan/mag ik daarvoor gebruiken is mijn vraag?
   Ik heb artikel 72993/55/PH als basisset…
   Hopelijk vind ik hier de oplossing. De profielen steken en de oude strip is 11mm, breder kan niet…
   Alvast bedankt voor de moeite,
   Groetjes,
   Benji

   1. Ik durf het zo niet te zeggen, maar er zit wel wezenlijk verschil in de gebruikte LED’s. Krijg je het technisch werkend om twee generaties te koppelen, zou je nog altijd een verschil in kleur en intensiteit krijgen.

     1. Ter info… het is gelukt!
      Met solderen…
      Phillips kon me niet helpen maar met de juiste verlengstrip van een andere reeks, werkt het perfect!

  1. Hebben we niet getest, maar Philips verkoopt wel de gewone Hue lampen in combinatie met afstandsbediening. Ik kan me voorstellen dat een lichtsnoer ook wel te koppelen is. Wellicht even Philips bellen en navragen?

 8. Ik maak zelf gebruik van 3 led strips. 1 heb ik onder mijn vensterbank geplakt, één achter de televisie, en de laatste aan het plafond door middel van een hoekprofiel. Echter wou ik eerst een speciale led strip profiel er voor gebruiken, maar omdat de levertijd mij iets te lang duurde, toch maar gekozen voor een standaard hoekprofiel van de bouwmarkt. Maar het resultaat mag er zeker wezen. I love this strips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.