Zeeman Albert beoordeelde namens GadgetGear de Test Manfrotto wandel stokken met monopod met 3.5 sterren.

The Good
  • prima wandelstok
  • goed stelbaar
  • handig als monopod
  • schroefdraad fraai weggewerkt
The Bad
  • geen draad in stok, kans op verliezen element
  • geen kantelkopje


Wie de bergen in gaat, weet dat wandelstokken snel onmisbaar zijn. Statieven fabrikant Manfrotto durft het aan om een wandel stok te maken voor fotografen en filmers. Voor deze doelgroep zijn de Manfrotto Walking Sticks. Wij trokken er de bergen mee in voor een test.

walking_stick_det_03Wandelstokken geven extra stabiliteit en ontlasten de knieën bij wandelen in de bergen. Op vlak terrein is dat vaak minder noodzakelijk maar helpen stokken wel bij een lekker ritme bij het wandelen. Goede wandelstokken zijn er van 60 tot een paar honderd Euro. Gewicht, verstelbaarheid en grip zijn belangrijke keuze criteria. De belangrijkste merken zijn Leki, Black Diamond en Komperdell. Een goede set wandelstokken weegt minder dan 400 gram, is makkelijk te verstellen en heeft grip die de handen niet knelt. Ook de punten zijn belangrijk voor goed contact met de grond. Als bergwandelaar wandel ik altijd met een Komperdell setje. De set kostte zeventig Euro.

walking_sticks_themeFilmers en fotografen weten hoe belangrijk een statief of steuntje is voor fraaie foto’s. Diverse malen heb ik zitten knutselen om van de wandel- en skistokken een statief te maken voor een kleine compact camera of actiecamera. Het resultaat viel altijd tegen. Nu is er dan het A-merk Manfrotto met hun ‘ei van Columbus’. Wandelstokken met ingebouwd schroefdraad voor bevestiging van een camera.

Wandelen met de Manfrotto walking sticks gaat probleemloos. Hoewel ze iets meer wegen dan mijn eigen sets wandel en skistokken, voelen ze licht aan. Het verstellen in lengte is even oppassen omdat de elementen uit elkaar kunnen glijden. Met een draai zitten ze weer in elkaar. Het minimale extra gewicht zit in de handgrepen. Hier merk je er niets van bij het wandelen. De lussen voor extra grip zijn prima op maat te maken en zitten lekker. Kortom als wandelstok doen de Manfrotto stokken niet onder voor een echt bergmerk zoals Komperdell.

manfrotto-off-road-walking-stick-blueDe schroefdraad zit netjes in één van de handgrepen weggewerkt. Wanneer je een camera direct op de stok bevestigt zijn selfies of opnames vanuit de hoogte, door de stok op te tillen, minder mogelijk. Een kantelkopje was wel handig geweest. De stok prik je natuurlijk niet zomaar in elke berg voor een opname met de zelfontspanner. Bij gebruik van een grote telelens was de stok als statief superhandig. Eindelijk een haarscherpe foto van dieren op grote afstand.

Conclusie
Manfrotto geeft een nieuwe dimensie aan het gebruik van wandelstokken door de ingebouwde schroefdraad. Hierdoor is de stok prima als monopod te gebruiken. De set doet niet onder voor goede wandelstokken. Echter de merken Komperdell en Leki zitten ook niet stil en komen nu ook met een camera adapter.

Het Manfrotto setje kost 89 Euro en is het geld dik waard. Leverbaar in de kleuren rood, blauw en groen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.